用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 全日制小學
go

全日制小學 [複製鏈接]

推翻母語教育,語知會唔會推翻埋全日制小學呢?

大家點睇實行好幾年全日制小學呢?
   0    0    0    0

如果全日制係可以係校內做晒功課, 唔洗再番屋企做幾粒鍾都OK,
OR 食完LUNCH就係課外活動,而加好似每堂多5分鐘,小息長左加埋LUNCH TIME咁就叫全日班,好晒時間, 好多課外活動要安排星期六,日. 最好都係番半晝,下午可以比小朋友小睡1小時,因早上太早上堂啦,天都未光就要起身.

原文章由 ssaa 於 08-6-13 18:17 發表
推翻母語教育,語知會唔會推翻埋全日制小學呢?

大家點睇實行好幾年全日制小學呢?

醒目開學勳章

絶對同意你呢個講法, 9月升小一, 我都怕放學返屋企係太多功課做, 分分鐘返到屋企都成5點有多, 做好晒d嘢後可能已經成9點啦, 感覺太少時間

原文章由 鳳梨 於 08-6-16 08:55 發表
如果全日制係可以係校內做晒功課, 唔洗再番屋企做幾粒鍾都OK,
OR 食完LUNCH就係課外活動,而加好似每堂多5分鐘,小息長左加埋LUNCH TIME咁就叫全日班,好晒時間, 好多課外活動要安排星期六,日. 最好都係番半晝,下午可以 ...

小息長左加埋LUNCH TIME咁就叫全日班,好晒時間

It is a total waste of time, and really too long hours for P.1 and P.2 students, leaving them no time to relax and learn extra curricular activities.  Really don't know why the govt has to make all primary schools whole day!?
‹ 上一主題|下一主題