用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 漢華中學(小學部) 08年9月讀P1 既家長請進!
樓主: hoichun
go

08年9月讀P1 既家長請進! [複製鏈接]

carol,

唔該晒! 你個囝咁叻, 可以講番晒interview既野.
個次in"港同"時, 我問個囝老師問過d乜,
佢都係咁咦講左d咋!!! 佢話唔記得啦喎

簡政府學校時, 你簡左邊間? 你係咪住東區?
我就簡左'柴米'.

原帖由 hoichun 於 08-10-13 12:43 發表

我仔仔話佢 interview 時....中文係用普通話問佢野.

係呀? 我問囝囝中文係咪用普通話問你,佢又話唔係,問佢咁老師問過D咩,佢又講咗一大堆嘢,但係我都唔知佢講咩,問多幾問佢就發脾氣話我講極都唔明,唔肯再講啦!

可能佢自己都唔知老師問佢D咩啦,唉! 唔知收唔收佢呢? 佢既表現都係嘛嘛地。

原帖由 minmin 於 08-10-13 13:50 發表
carol,

唔該晒! 你個囝咁叻, 可以講番晒interview既野.
個次in"港同"時, 我問個囝老師問過d乜,
佢都係咁咦講左d咋!!! 佢話唔記得啦喎

簡政府學校時, 你簡左邊間? 你係咪住東區?
我就簡左'柴米'. ...

唔係呀!我囝囝都係咁,之前見"港同"都係講D唔講D,有D就話唔記得,都唔係全部可以講返晒出嚟嫁。

我係住東區,政府學校我就揀咗舊基灣。

原帖由 Carol88Chan 於 08-10-13 10:15 發表

星期六我囝囝Interview咗,當日係小朋友自己入另外一個班房,同幾個小朋友一齊玩,然後問吓佢問題咁。

我囝囝話要寫自己的中英文名,數學問5-3=?,英文就問猴子,牛和獅子的英文係咩?,仲有問咗D英文字點讀,中文我囝囝講得唔清 ...
你好!  我都有參加  11/10 的 interview, 但個老師無問我小朋友的興趣和尊長wor, 淨係問我有咩想問炸

各位家長:

請問知吾知漢華大約幾時會通知是否取錄呢?  謝謝各位~~

原帖由 TIN821 於 08-10-13 20:22 發表
你好!  我都有參加  11/10 的 interview, 但個老師無問我小朋友的興趣和尊長wor, 淨係問我有咩想問炸

TIN821 你好!

當仔接見我哋既係中學老師,佢解答完我哋的問題後,喺最後佢問我囝囝有咩尊長同鐘意D咩活動,或者可能係佢順便問吓啦,可能唔係全部老師都問掛!我都想知幾時會有結果呢!

你有冇參加當日在學校入口處的"優化"英文拼音班啊?
我就幫我囝囝報咗名,今個星期六開始上課,因為好似價錢幾便宜,所以想試吓。

原帖由 Carol88Chan 於 08-10-14 09:39 發表

TIN821 你好!

當仔接見我哋既係中學老師,佢解答完我哋的問題後,喺最後佢問我囝囝有咩尊長同鐘意D咩活動,或者可能係佢順便問吓啦,可能唔係全部老師都問掛!我都想知幾時會有結果呢!

你有冇參加當日在學校入口處的"優 ...
Carol88Chan,, 您好!

我當日都係中學老師接見, 我都無什麼特別再問, 只係講下我對漢華的感覺, 我無留意門口有活動參加wor, 是什麼來的? 可否告訴我?

a, 你第1輪自行收生有無入表呢? 揀左邊間, 我揀了培穚

原帖由 TIN821 於 08-10-15 08:33 發表
Carol88Chan,, 您好!

我當日都係中學老師接見, 我都無什麼特別再問, 只係講下我對漢華的感覺, 我無留意門口有活動參加wor, 是什麼來的? 可否告訴我?

a, 你第1輪自行收生有無入表呢? 揀左邊間, 我揀了培穚 ...

當日係入口處,有一張枱,係由漢華同合一資優教育機構合辦的"Alpha Phonice and Reading Programme",價錢都幾平,全個課程分四期,每期HK780/8堂,每堂1.5小時,平均每小時$65,聽佢哋介紹主要是教小朋友英文拼音的基礎,一班有20個小朋友,兩位老師,有外籍老師。

我囝囝喺另一處上緊一個拼音班,學費要$135一堂,而且得1小時,雖然都是外籍老師,但係一班都成8個小朋友,比漢華辦的貴很多。所以我就報了這個課程試吓囉。

我第1輪揀咗西灣河舊基灣。柴米今年好似話好多人揀喎,咁如果漢華同柴米都收咗,你會揀邊間呢?

原帖由 Carol88Chan 於 08-10-15 16:38 發表

當日係入口處,有一張枱,係由漢華同合一資優教育機構合辦的"Alpha Phonice and Reading Programme",價錢都幾平,全個課程分四期,每期HK780/8堂,每堂1.5小時,平均每小時$65,聽佢哋介紹主要是教小朋友英文拼音的基礎,一班有20 ...

TIN821,

我攪錯咗,你係揀培僑先啱,咁如果培僑同漢華都收,咁你會點揀呢? 如果兩間都收我個仔,我會揀漢華呢。

carol,

點解? 基灣個個都話好同埋佢地升中都好好?

原帖由 Carol88Chan 於 08-10-15 16:44 發表

TIN821,

我攪錯咗,你係揀培僑先啱,咁如果培僑同漢華都收,咁你會點揀呢? 如果兩間都收我個仔,我會揀漢華呢。
Carol88Chan,
我都未知呀, 其實我會覺得如果揀漢華, 小朋友係入面讀書會乖D, 最主要係因為揀漢華的家長我覺得佢地係好有心機去教小朋友, 而參加大抽獎的老實講句就咩人都有啦

原帖由 minmin 於 08-10-15 20:43 發表
carol,

點解? 基灣個個都話好同埋佢地升中都好好?

因為漢華的老師及校長比我感覺好有教學熱成,佢哋都好想將小朋友教好。另外仲有以下幾點;

1) 用普通話及英語為主要教學語言,可以使小朋友學好兩
     文三語。
2) 小班教學可照顧好每個小朋友的需要。
3) 活動教學可段練小朋友思考及創作。
4) 少功課、默書、測驗及考試可令小朋友有更多時間閱讀
    課外書及參加課外活動,而且親子時間亦足夠,可令大
    家關係良好。
5) 學校資源足夠,學習環境良好。

而舊基灣我亦有去參觀,給我的感覺是;
1) 主要以廣東話教學,英文外籍老師1星期只有一堂,而
    且只有P1-P4有提供,普通話1星期只有兩堂。
2) 每班大約30人,老師很難照顧到每位小朋友的需要。
3) 都是活動教學。
4) 多功課、默書、測驗及考試,每日小朋友放學就要趕住
    做功課,溫書等,冇多餘時間可上課外活動,雖然學校
    都提倡每位小朋友"一生一體藝",但係佢哋老師話都要
    睇吓小朋友的時間夠唔夠。學校亦鼓勵同學借圖書回家
    看,但係如果小朋友做功課及溫習已用晒每日的時間,
    咁就冇時間可以閱讀課外書了。最後連親子時間都要減
    少。
5) 學校資源有限,學習環境一般。

雖然基灣派中學都唔錯,但我就根據以上的分柝,決定比囝囝讀漢華呢。

carol,

thank you.

check pm please.

原帖由 Carol88Chan 於 08-10-14 09:39 發表

TIN821 你好!

你有冇參加當日在學校入口處的"優 ...
Carol88:
今日收到漢華封取錄信啦~~
但信上話要簽一份小一留位保證書, 咁係咪即係我連第1輪抽簽都要放棄呢?

恭喜晒!

唔知佢地係咪會留返d位, 比11月中in 既小朋友?

原帖由 TIN821 於 08-10-21 23:39 發表
Carol88:
今日收到漢華封取錄信啦~~
但信上話要簽一份小一留位保證書, 咁係咪即係我連第1輪抽簽都要放棄呢?

我都收到取錄信啦,簽咗小一留位保證書,就應該是放棄第二輪抽簽掛,第一輪都交咗表啦,應該冇影響掛。如果係第一輪津校就取錄,咁你又決定讀津校,就最多冇咗漢華留位果$500啫,我諗係咁掛。唔知有冇其他媽咪知道係咪咁呢?

原帖由 Carol88Chan 於 08-10-22 12:30 發表

我都收到取錄信啦,簽咗小一留位保證書,就應該是放棄第二輪抽簽掛,第一輪都交咗表啦,應該冇影響掛。如果係第一輪津校就取錄,咁你又決定讀津校,就最多冇咗漢華留位果$500啫,我諗係咁掛。唔知有冇其他媽咪知道係咪咁呢? ...
Carol88,
都可能係wor, 你個小朋友d普通話得唔得嫁?  我個女都唔願講普通話, 遲d要吹谷下佢先得

原帖由 TIN821 於 08-10-22 19:49 發表
Carol88,
都可能係wor, 你個小朋友d普通話得唔得嫁?  我個女都唔願講普通話, 遲d要吹谷下佢先得

我個仔就幾鐘意講普通話,而家學校都有教少少普通話,佢返到屋企就會講返出嚟,有時仲會問我一D字的普通話點講添,但係佢就唔鐘意講英文囉。

原帖由 Carol88Chan 於 08-10-23 09:22 發表

我個仔就幾鐘意講普通話,而家學校都有教少少普通話,佢返到屋企就會講返出嚟,有時仲會問我一D字的普通話點講添,但係佢就唔鐘意講英文囉。 ...
咁你就好啦~~我就驚驚地,你有無報津校呀?  還是疊埋心水讀漢華?

原帖由 TIN821 於 08-10-23 19:53 發表
咁你就好啦~~我就驚驚地,你有無報津校呀?  還是疊埋心水讀漢華?

我就疊埋心水比囝囝讀漢華,費事再諗咁多。都唔駛驚既,我囝夠唔鐘意聽講英文啦,我就諗住比佢讀漢華,迫佢聽多D,我相信經過一段時間佢就唔再抗拒啦。
‹ 上一主題|下一主題