用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 漢華中學(小學部) 08年9月讀P1 既家長請進!
樓主: hoichun
go

08年9月讀P1 既家長請進! [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

我都有想呢個point, 正如hw校長講, 中學係band two, 聽聞佢以前係左派學校, 所以一直校風都嚴謹的, 所以雖然成績唔係top, 不過學生都乖
而hkuga college仲新, 今年至開到f3, 要classify佢banding, 言之尚早, 據我所知, 都有部分家長會揀去考hkugac, 多數係小朋友讀左6年傳統學校, 發現唔太適合, 變得內向同無信心, 所以家長就揀間活動d既中學, 所以hkugac都有d好叻既傳統學校學生, 亦有家長唔想玩抽獎, 而hkugac學費都算合理又係英中, 所以都會揀, in general外來生想考入hkugac, 雖然唔可以講話要好top, 都要有返咁上下的
原帖由 hellobaby 於 08-9-26 02:33 PM 發表
Charlotte_mom,
Thanks for your sharing.  I also have the same feeling of your.  I think HW will try their best to build the good reputation and word of mouth in the coming years.  My real concern i ...

Hi All MAMI

今日阿仔比張 數學 評估既 PAPER 我簽名 (好似測驗卷咁...唔知佢地做果時用咩形式?).  估唔到咁快有評估.

囝囝評估完,都當是 GAME ,覺得好好玩.

Hi, 各位同學仔媽咪 :

唔好意思, 好耐沒上BK,我個女講,現在有13男9女, 好開心係到可以見到超過1/3都是同班, 我哋都有參加親子遊, 到時見!

1) Ivan 媽咪 - 仔 - P1A - 綠組 (已轉黃組)
2) Little_Wing_Mom - 女 - P1A - 紅組 (已相認)
3) KiuKiu2002  - - P1A - 白組 (已轉)
4) hoichun - 仔 - P1A - 黑組
5) evalauwm - 仔 - P1A - 幣!我唔知自己個仔係乜組添 ?!
6) KAWO - 仔 - P.1A   轉咗組,所以我唔知邊組?

原帖由 Ivan媽咪 於 08-9-24 11:16 發表
Hello, 大家好,

我哋都有參加親子遊呀,到時見啦......(不過我哋點相認呢?)

等我做個小統計先:-
1) Ivan 媽咪 - 仔 - P1A - 綠組 (已轉黃組)
2) Little_Wing_Mom - 女 - P1A - 紅組 (已相認)
3) KiuK ...

各位家長:

我入了FORM入漢華, 但未 INTERVIEW, 而政府的第1輪抽獎我也入了 FORM, 這會否有問題?   因為如果直資唔收, 我咪無左 1次機會?  如知道請告知~~~謝謝

各位P1班媽咪,

19號嘅旅行, 我要負責安排在車上時玩的小遊戲及道具, 大概要預備3個遊戲, 我要在只能確實2個, 最後1個不能確實(因好像太快便玩完)。

大家可否比啲意見, 急, 急, 急.......

KiuKiu2002,

你個女是 Yu X Kiu 嗎? P1A班只有一個女同學叫 XX Kiu。如果是的話, 你的女兒是我的女兒在班內其中一個好朋友....... (我的女兒叫 XX 詠)

Little_Wing_Mom

原帖由 KiuKiu2002 於 08-10-5 13:11 發表

唔好意思, 好耐沒上BK,我個女講,現在有13男9女, 好開心係到可以見到超過1/3都是同班, 我哋都有參加親子遊, 到時見!

2) Little_Wing_Mom - 女 - P1A ...

3) KiuKiu2002  - - P1A - 白組 (已轉)
4) hoichun - 仔 - P1A - 黑組 (已轉)
5) evalauwm - 仔 - P1A - 幣!我唔知自己個仔係乜組添 ?!
6) KAWO - 仔 - P.1A   轉咗組,所以我唔知邊組?

Little_Wing_Mom

唔緊要啦...好快玩完...咪我地唱下歌仔 或 考下小朋友D普通話..... .   

原帖由 KiuKiu2002 於 08-10-5 13:11 發表

2) Little_Wing_Mom - 女 - P1A ...

TIN821

好多家長都會好似你咁...一方面入FORM考直資, 跟手都會參加政府第1輪選校.... 係冇問題.  

因為如果直資唔收, 我咪無左 1次機會? -->sorry 唔太明你想問咩?

http://happypama.mingpao.com/cfm/ebook3.cfm?File=20080902/happy/happy.txt

呢條 LINK 關於升小一選校....裡面都有好多資料...希望你有用啦.

原帖由 TIN821 於 08-10-6 08:45 發表
各位家長:

我入了FORM入漢華, 但未 INTERVIEW, 而政府的第1輪抽獎我也入了 FORM, 這會否有問題?   因為如果直資唔收, 我咪無左 1次機會?  如知道請告知~~~謝謝 ...

醒目開學勳章 王國長老

直資收左, 註冊時會要求家長簽undertaking放棄政府派位, 現階段(未收)無影響架
原帖由 TIN821 於 08-10-6 08:45 AM 發表
各位家長:

我入了FORM入漢華, 但未 INTERVIEW, 而政府的第1輪抽獎我也入了 FORM, 這會否有問題?   因為如果直資唔收, 我咪無左 1次機會?  如知道請告知~~~謝謝 ...

其實我又唔係好擔心中學嘅問題,如果小學部攪得好的話,成班小朋友升上中學,咁中學咪變成好嘅中學囉!

純純個人意見 我囡囡現在讀三年班。

原帖由 Charlotte_mom 於 08-9-26 15:22 發表
我都有想呢個point, 正如hw校長講, 中學係band two, 聽聞佢以前係左派學校, 所以一直校風都嚴謹的, 所以雖然成績唔係top, 不過學生都乖
而hkuga college仲新, 今年至開到f3, 要classify佢banding, 言之尚早, 據我所 ...

原帖由 jj825fung 於 08-10-9 17:41 發表
其實我又唔係好擔心中學嘅問題,如果小學部攪得好的話,成班小朋友升上中學,咁中學咪變成好嘅中學囉!

純純個人意見 我囡囡現在讀三年班。

...

jj825fung 你好,

你囡囡現在讀緊三年班,請問你覺得你囡囡讀成點呀?
是否讀得開心呢? 國語同英文能力是否有進步呢?

我囝囝今個星期六就面試啦,希望佢成功!

Carol88Chan,

你好,我囡囡當然讀得很開心,每天都開開心心返學,我想這點是每個家長都喜歡看見的。

我囡囡是舊年二年級插班的,比較起以前的傳統學校,佢明顯地讀得輕鬆愉快,英文及國語都有進步,國語發音特別好,佢重成日話我發音不標準添!!!

希望你囝囝面試成功,順利加入我地嘅大家庭

原帖由 Carol88Chan 於 08-10-10 10:10 發表

jj825fung 你好,

你囡囡現在讀緊三年班,請問你覺得你囡囡讀成點呀?
是否讀得開心呢? 國語同英文能力是否有進步呢?

我囝囝今個星期六就面試啦,希望佢成功! ...

請問各位媽咪, 當初你地有無諗過讀港大同學會?
如有, 請問點佢比較港大同學會和漢華呢?
或者點解唔簡港大同學會呢?

jj825fung,

唔該晒你之前既意見.

carol188chan,

你個仔in 請上黎報吓料.
我都入左申請, 但因我遲左交, 佢地話11月中先安排interview.

原帖由 minmin 於 08-10-10 13:54 發表

jj825fung,

唔該晒你之前既意見.

我都入左申請, 但因 ...

minmin 你好,

我都有報港大同學會,但係第一次面試已經哀咗,冇機會進入第二次的面試。

聽日面試完漢華,再上嚟同你們分享啊!

minmin

我都有去聽過港大同學會講座....ng ..... 當時聽完冇諗住去報名.   

而漢華個仔仔去 interview 果時....漢華校長同我地d家長講解學校既情況同佢地既教學理念.....聽完我都覺得OK ...但最另我深刻既就係校長話 "每個小朋友都會有專長....有D 語言, 有D劃畫, 有D唱歌......等等, 所以佢地會比唔同機會每位小朋友去常試'.....等!    比我覺得學校係重視每位小朋友既發展!  

而漢華係新校....好睇得出....校長同老師都好想攪好間學校好有上進心!   所以最後放棄讀傳統名校, 而決定比仔仔讀呢間學校 (+ 覺得仔仔比較適合)!

<<以上純粹個人感覺 + 選擇>>

希望你 or 各位 mami 可以選擇到心意 + 適合自己仔仔女女 既小學啦!

原帖由 minmin 於 08-10-10 13:54 發表

jj825fung,

唔該晒你之前既意見.

hoichun,

你覺得港同有咩唔好呢? 你唔簡?

我個仔性格比較自我, 固執, 脾氣大 (佢係屋企就係咁). 但學校對佢既comment 係好好架喎  所以我擔心如讀"港同", 係一間咁大自由既學校, 佢既性格會變本加厲!!!!  聽完漢華簡介會, 對佢都有好感, 尤其是佢地
係上堂前會一齊睇故事書, 培養閱讀i興趣. 我就好buy.  其實2間教學模式差不多, 但總覺得漢華嚴d, 咁可能又啱我個仔多d.

minmin

一來聽講座果時.... 真係冇咩吸引到我.   
二來之前聽講都有好多老師流失....仲換埋個校長, 另我冇咩信心.
三來我仔係細仔...小班教學會對佢好d....而 漢華活動得黎都要求小朋友守規矩及要謙遜有禮。。。。等 (同埋我like漢華注重小朋友既語文 英文+普通話, 1星期3天英語日, 2天普通話日...另小朋友可以聽得多,講得多...實用於生活內.)

原帖由 minmin 於 08-10-10 22:32 發表
hoichun,

你覺得港同有咩唔好呢? 你唔簡?

我個仔性格比較自我, 固執, 脾氣大 (佢係屋企就係咁). 但學校對佢既comment 係好好架喎  所以我擔心如讀"港同", 係一間咁大自由既學校, 佢既性格會變本加厲!!!!   ...

jj825fung,

唔該晒你之前既意見.

星期六我囝囝Interview咗,當日係小朋友自己入另外一個班房,同幾個小朋友一齊玩,然後問吓佢問題咁。

我囝囝話要寫自己的中英文名,數學問5-3=?,英文就問猴子,牛和獅子的英文係咩?,仲有問咗D英文字點讀,中文我囝囝講得唔清楚,所以唔知問咩。其他的我囝囝講得唔多,大概是這樣。

而家長係小朋友interview其間,會有老師或副校長個別接見,家長可詳細詢問學校的清況,而老師亦會詢問家長小朋友有什麼特長同有什麼興趣等等。

原帖由 Carol88Chan 於 08-10-13 10:15 發表

星期六我囝囝Interview咗,當日係小朋友自己入另外一個班房,同幾個小朋友一齊玩,然後問吓佢問題咁。

我囝囝話要寫自己的中英文名,數學問5-3=?,英文就問猴子,牛和獅子的英文係咩?,仲有問咗D英文字點讀,中文我囝囝講得唔清 ...

我仔仔話佢 interview 時....中文係用普通話問佢野.
‹ 上一主題|下一主題