用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 漢華中學(小學部) 08年9月讀P1 既家長請進!
樓主: hoichun
go

08年9月讀P1 既家長請進! [複製鏈接]

我星期二入咗表申請啦。

我有個同事話,佢識得有個朋友曾經係漢華小學訓導處做,佢話漢華學校唔係咁好,D小朋友比較曳,又話D小朋友食點心時會將蛋糕用嚟玩,而且漢華專收其他學校唔收的學生,而且小班教學是因為收生不足所致。

請問各位家長,以上的情況否真的呢?

Dear Ivan 媽咪, Little_Wing_Mom, KiuKiu2002 & hoichun,

各位大家好!好開心係到見到同班同學嘅家長呀!
請各位多多指教,希望日後有多d交流嘅機會‧‧‧‧‧‧

你地有冇參加親子遊呀?希望到時見到大家啦。

等我做個小統計先:-
1) Ivan 媽咪 - 仔 - P1A - 綠組
2) Little_Wing_Mom - 女 - P1A - 紅組
3) KiuKiu2002  - 女 - P1A - 白組
4) hoichun - 仔 - P1A - 黑組
5) evalauwm - 仔 - P1A - 幣!我唔知自己個仔係乜組添 ?!

細媽

Dear Carol88Chan,

你好!

我想問吓你同事嘅朋友係幾耐之前係漢華訓導處到做呢?
係咪近呢一兩年嘅事呢?

點解我咁樣問係因為小學部係新校址呢邊到今年先步入第3年。 之前係西環舊校址嘅時候,小學部都已經停辦咗好多年, 究竟佢"話漢華學校唔係咁好,D小朋友比較曳"係幾時嘅事呢?

我要返工, 所以我無見到佢地小息時嘅情況。 不過我未決定俾仔入讀漢華之前, 一路有留意呢間學校d學生, 觀察佢地返學嘅情況, 行為表現, 我自己覺得佢地普遍都乖,都好斯文,而且學校都睇得好緊, 舊年我已經見到校長朝早係學校門口迎接d同學仔.....

至於專收其他學校唔收的學生, 我好肯定講我唔係囉。我地係大抽獎之前, 已經決定入漢華, 我亦知道同班有其他家長同我一樣, 一早就決定好入漢華。

而小班教學是否因為收生不足所致?? 而家政府要推行小班,唔使俾學費嘅學校都小班, 咁要交學費嘅漢華唔行小班, 咁佢咪失去一個競爭力?所以我相信佢跟本想行小班。既然佢跟本想行小班, 咁佢收生足不足同我選唔選佢, 無乜直接關係唧?

原帖由 Carol88Chan 於 08-9-18 10:42 發表
我星期二入咗表申請啦。

我有個同事話,佢識得有個朋友曾經係漢華小學訓導處做,佢話漢華學校唔係咁好,D小朋友比較曳,又話D小朋友食點心時會將蛋糕用嚟玩,而且漢華專收其他學校唔收的學生,而且小班教學是因為收生不足所致。 ...
細媽

原帖由 evalauwm 於 08-9-18 14:31 發表
Dear Carol88Chan,

你好!

我想問吓你同事嘅朋友係幾耐之前係漢華訓導處到做呢?
係咪近呢一兩年嘅事呢?

點解我咁樣問係因為小學部係新校址呢邊到今年先步入第3年。 之前係西環舊校址嘅時候,小學部都已經停辦咗好多年 ...

evalauwm

你好,好多謝你解答我的問題,我同事的朋友應是在學校開辦初期時在訓導處做過。

我昨晚和老公提起這事,我老公話每間學校都有人鐘意有人唔鐘意,而且呢D新思維的學校,始終都唔係每個人都喜歡,只要自己決定咗,覺得適合自己小朋友就得啦,唔好理會其他人所講的嘢。現在聽完你的解答令我更加覺得不用理會了。

Thank you !

我想請問各位, 入 form 後大約幾耐先會收到 interview 的信呢?  謝謝各位

以我上星期参加他们的座谈会,漢华应该是不够学生, 因为他们本来想收多些学生,但报读的不多, 所以只能开两班, 而不是三班. 我比较担心是中学含接, 他们中学是Brand 2 - 中中, 尽管他们说从今年开始, 他们会三班有一班用英文教, 好像又不太好, 有无意见, Share 吓, 吾该.

原帖由 evalauwm 於 08-9-18 13:54 發表
Dear Ivan 媽咪, Little_Wing_Mom, KiuKiu2002 & hoichun,

我有參加.

等我做個 ...

HELLO, 我是來加入的

KAWO - 仔 - P.1A   轉咗組,所以我唔知邊組?

原帖由 hellobaby 於 08-9-23 12:38 發表
以我上星期参加他们的座谈会,漢华应该是不够学生, 因为他们本来想收多些学生,但报读的不多, 所以只能开两班, 而不是三班. 我比较担心是中学含接, 他们中学是Brand 2 - 中中, 尽管他们说从今年开始, 他们会三班有一班 ...

我都有同感,覺得佢哋真係比較小學生,亦比較擔心他們中學問題,始終覺得佢哋中學唔係咁好,所以都諗咗好耐,但係又好鐘意他們小學的教學理念,所以都決入Form申請,因為我諗住到仔仔讀中學時,如果他們的中學都唔係太好的話,就可以選擇派位,或報考其他中學,唔一定要選擇漢華中學。

原帖由 Carol88Chan 於 08-9-23 15:51 發表

我都有同感,覺得佢哋真係比較小學生,亦比較擔心他們中學問題,始終覺得佢哋中學唔係咁好,所以都諗咗好耐,但係又好鐘意他們小學的教學理念,所以都決入Form申請,因為我諗住到仔仔讀中學時,如果他們的中學都唔係太好的話,就可 ...

I think I will submit the form also.  Actually I would like my kid has a happy primary school life.  I have make a wrong decision once for his kindergarten, so I have a big pressure and stress.

hellobaby,

你簡左邉間幼稚園呀?

原帖由 minmin 於 08-9-23 20:43 發表
hellobaby,

你簡左邉間幼稚園呀?

西湾河个间"明我幼稚园", 很多时我个仔都话吾番学, 他甚至哭得很利害, 说老师很凶, 说每天都不开心.  我跟我C6都觉得它们的老师没有爱心, 只要聴话成绩好的学生, 态度和见识又不特好, 又讲大话.  当我想转校, 不知是不是我个仔不觉意在校讲过, 老师跟他的关系好了. 我个仔又话不想转校. 之后就回复一样,  其实我个仔成绩也很好, 每年能拿到优异成绩奖, 但他就是接收不了老师很凶, 他常常说很惊, 很怕老师. 到现在K3, 他依然说很憎学校. 他记性好, 他会不开心很久.

原帖由 evalauwm 於 08-9-18 13:54 發表

等我做個 ...

有參加呀....到時見啦....

Hello, 大家好,

我哋都有參加親子遊呀,到時見啦......(不過我哋點相認呢?)

等我做個小統計先:-
1) Ivan 媽咪 - 仔 - P1A - 綠組 (已轉黃組)
2) Little_Wing_Mom - 女 - P1A - 紅組 (已相認)
3) KiuKiu2002  - 女 - P1A - 白組
4) hoichun - 仔 - P1A - 黑組
5) evalauwm - 仔 - P1A - 幣!我唔知自己個仔係乜組添 ?!
6) KAWO - 仔 - P.1A   轉咗組,所以我唔知邊組?

原帖由 hellobaby 於 08-9-23 19:09 發表

I think I will submit the form also.  Actually I would like my kid has a happy primary school life.  I have make a wrong decision once for his kindergarten, so I have a big pressure and stress.

幫自己的小朋友選擇合適學校,真係好頭痛同大壓力,始終怕自己選擇錯了,會影響到小朋友的未來,所以我會選擇一些愉快學習的學校,而我仔仔的幼稚園就是這種學校,雖然唔係出名的幼稚園,但係就會令小朋友開生學習,我仔仔由Nursery到現在的K3,每天返學都好開心,放學會同我分享學校生活。所以小學我都會繼續選擇這種學校,就算唔係名校或出名的學校,起碼仔仔在6年的小學生活都會開心愉快。

原帖由 Carol88Chan 於 08-9-24 11:55 發表

幫自己的小朋友選擇合適學校,真係好頭痛同大壓力,始終怕自己選擇錯了,會影響到小朋友的未來,所以我會選擇一些愉快學習的學校,而我仔仔的幼稚園就是這種學校,雖然唔係出名的幼稚園,但係就會令小朋友開生學習,我仔仔由Nurse ...

Will you try another 直资小学如港大同学会小学?
Have your submitted the form already?

原帖由 hellobaby 於 08-9-24 16:59 發表

Will you try another 直资小学如港大同学会小学?
Have your submitted the form already?

我都有報港大同學會小學,28號 Frist interview,你呢?

原帖由 Carol88Chan 於 08-9-25 11:45 發表

我都有報港大同學會小學,28號 Frist interview,你呢?

My first interview is arranged on Sep 27, 3pm to 4pm.
What is your reference no?  My number is 09100379, that mean I am the 379th candidate.

原帖由 hellobaby 於 08-9-25 12:17 發表

My first interview is arranged on Sep 27, 3pm to 4pm.
What is your reference no?  My number is 09100379, that mean I am the 379th candidate.

我28/9, 9-10am,但係我冇留意 reference no.係幾多號喎,等我返屋企睇吓先。

醒目開學勳章 王國長老

一間學校新"開張", 難免會遇上收生問題, 做家長既, 有幾多敢take咁大個risk?
我大女讀緊港大同學會, 細仔而家k2, 開始物色緊學校, 漢華都係我target之一, 19號我都有去聽簡介會啊
唔好話漢華, 就算港同成立左好幾年, 都唔係咁多家長覺得呢d"新思維學校"可靠, 何況hw只有p1-p3? 不過就口碑黎講, 我覺得漢華呢幾年辦得唔錯, 我識得d柴灣區家長, 總會識d樓上樓下讀漢華, 都話佢唔錯, 學生都好乖好醒又讀得開心, 兩文三語環境好好, 老師好caring
可能而家想考入漢華都仲容易, 過多幾年, 如果hw能維持高質數, 上左軌道, 就會難好多了(就好似港同等直資一樣), 其實hw有小班教學, 真係好吸引呢!
原帖由 Carol88Chan 於 08-9-18 10:42 AM 發表
我星期二入咗表申請啦。

我有個同事話,佢識得有個朋友曾經係漢華小學訓導處做,佢話漢華學校唔係咁好,D小朋友比較曳,又話D小朋友食點心時會將蛋糕用嚟玩,而且漢華專收其他學校唔收的學生,而且小班教學是因為收生不足所致。 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 08-9-26 11:39 發表
一間學校新"開張", 難免會遇上收生問題, 做家長既, 有幾多敢take咁大個risk?
我大女讀緊港大同學會, 細仔而家k2, 開始物色緊學校, 漢華都係我target之一, 19號我都有去聽簡介會啊
唔好話漢華, 就算港同成立左 ...

Charlotte_mom,
Thanks for your sharing.  I also have the same feeling of your.  I think HW will try their best to build the good reputation and word of mouth in the coming years.  My real concern is that I don't like the brand 2 of HW secondary school.  Do you know what brand of HKUGA secondary school?
‹ 上一主題|下一主題