用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 漢華中學(小學部) 08年9月讀P1 既家長請進!
go

08年9月讀P1 既家長請進! [複製鏈接]

我仔仔今年 08年9月讀P1,  我都知d度人氣唔旺ga (事關漢華係新校).....我都幾認同學校既教學理念..... , 所以第1個係度報到先!

http://www.honwah.edu.hk/hwpage/   
(學校氣象--> 設計特色 --> 按此收看短片 -> 歡迎參選校舍!)

其實揀漢華時....都15/16,  係參觀學校時都問左校長好多好多問題.... 好左校長都好有耐性解答....希望個個小朋友係漢華都可以開心學習.    好似校長話齋...每個小朋友都會有專長...只要細心觀察及比機會小朋友。。每個小朋友都可以成才。

[ 本文章最後由 hoichun 於 08-6-14 00:07 編輯 ]
   0    0    0    0

原文章由 hoichun 於 08-6-12 09:58 發表
我仔仔今年 08年9月讀P1,  我都知d度人氣唔旺ga (事關漢華係新校).....我都幾認同學校既教學理念..... , 所以第1個係度報到先!

http://www.honwah.edu.hk/hwpage/   
(學校氣象--> 設計特色 --> 按此收看短 ...
你好呀!現在才回應會否太遲呢 因為我正開始準備上小學的資料,小女今年升k3, 09年入小一, 不知漢華是否適合她呢?  我又想問問, 現在入form 去小學是否太早呢?  請多多指教~~

9月19日有簡介會wor....
明日之<猩> - 卓彥

Hi hoichun,

你好!你仔仔讀邊班呀?我個仔讀P.1A.

你8月27日有冇陪佢上堂呀?你仔仔習慣未呢?我個仔到依家都仲話唔想返小學,想返幼稚園喎.激死.

希望以後喺度有多d交流啦....

Ivan媽咪

Hi, Ivan Mom,

My daughter is also in P.1A and I had also attended the class with my daughter on 27/8.  So, I might meet you on that day.

Which team your son is in?  My daughter is in Team Red.  How do you feel about the school?

Stay in touch to share the happening at school!!!

Cheers,

Little Wing Mom

原帖由 Ivan媽咪 於 08-9-2 16:22 發表
Hi hoichun,

你好!你仔仔讀邊班呀?我個仔讀P.1A.

你8月27日有冇陪佢上堂呀?你仔仔習慣未呢?我個仔到依家都仲話唔想返小學,想返幼稚園喎.激死.

希望以後喺度有多d交流啦....

Ivan媽咪 ...

Hi

你地好! 我個女都係 P1A - 白組, 上星期專登請了假陪女返學,可能因她幼稚園的時候,漢華攪的活動她都有參予及今年有返暑期班, 所以都比較容易適應,第二天送她上學時Bye Bye都冇講,頭也不回自己行入學校。

27/08 所見及感受到的大致都OK, 我都是鍾意他們的教學理念而選, 但因學校還新仍沒有往績可尋, 之前第一次參加簡介會已經覺得校長及老師都好nice, 張老師, 覺得她很有耐性, 歐老師,都應該幾受小朋友歡迎。

今天第一天正式上課, 問她老師教了什麽, 講完一大輪都唔知她講乜,再問就話唔記得,真是氣結。

只是好奇,唔知用什麽準則編班呢?

Hi, KiuKiu2002 and Ivan Mom,

真高興在BK遇到Wing Wing同班同學嘅媽咪, 希望大家以後能保持聯絡, 互通消息.....  如有興趣, 可pm我.

KiuKiu2002, 你問編班準則, 我都唔知, 但我個女有兩個同校同學仔編咗入P1B, 佢地幼稚園時是讀國際班的。我想是因為P1B班班主任是英文老師吧.... 另外, 你有冇發覺兩班男女生人數差不多, 可能也是學校克意編排的。

我個女頭兩日到是舊雲(聽唔明又講唔到), 我都好擔心。琴日第一日正式上課, 佢話中英文課冇教書, 問佢上堂做乜佢又唔認答我。而Maths., 嘩, 啲功課好似K1程度....希望這是Warm up la....

原帖由 KiuKiu2002 於 08-9-4 00:05 發表
Hi

你地好! 我個女都係 P1A - 白組, 上星期專登請了假陪女返學,可能因她幼稚園的時候,漢華攪的活動她都有參予及今年有返暑期班, 所以都比較容易適應,第二天送她上學時Bye Bye都冇講,頭也不回自己行入學校。

27/08 ...

Hi 大家好!

一班有22人我都可以喺度搵到2個同學仔媽咪,真幸運.

我個仔係緣組架,第一日上課區老師請同學仔介紹自己佢叫自己做 "BB" 嗰個呢,真失禮.

我選漢華最主要原因係貪佢小班教學,老師有較多時間了解學生,同埋佢唔係傳統教學,比較適合我個仔.希望佢喺度可以愉快學習啦.

每晚同亞仔傾計問佢關於學校d嘢佢都淨係話"今日又畀老師鬧啦","d老師好惡呀",唉,始終唔係幼稚園,都係要等佢慢慢適應啦.

你哋小朋友喺學校有冇畀蚊叮呀?我個仔先幾日喺學校被蚊叮咗4大粒呀,依家每日我都會同佢貼咗蚊貼至返學呀.

係呢?你哋小朋友之前有冇學過普通話呀,我見班裡d小朋友大部份普通話程度都好好喎.

Little Wing Mom,我記得紅組有2個女仔,其中一個介紹自己時話係喺杏花村路德會幼稚園畢業,呢個係咪你女女呀?

Hi, Ivan 媽咪,

噢, 原來BB是你的兒子呀? 好可愛呀 !!! 我在屋企都叫我個女做BB家 ...

我個女唔喺讀杏花村路德會幼稚園果個, 係坐隔離果個"怕羞草".     

係呀!! 我個女琴日都喺學校畀蚊叮咗4大粒呀,我又冇想到用蚊貼貼咗至返學喎, 多謝提醒!!!   我想都要同學校反影一下啦!!

我個女之前只在學校讀過國語, 所以這幾天都是一舊雲. 我第一日上堂時在走廊見到校長, 向佢說我嘅worry. 佢話小朋友的適應能力很快, 佢地過多兩三個星期就可以冇問題.  我地果班好多小朋友都是由蘇浙幼稚園轉過嚟, 所以佢地啲普通話好好.

大家保持聯絡吧, 好嗎?

原帖由 Ivan媽咪 於 08-9-4 10:18 發表
Hi 大家好!

一班有22人我都可以喺度搵到2個同學仔媽咪,真幸運.

我個仔係緣組架,第一日上課區老師請同學仔介紹自己佢叫自己做 "BB" 嗰個呢,真失禮.

我選漢華最主要原因係貪佢小班教學,老師有較多時間了解 ...

各位媽咪,你哋好,我個仔今年讀K3,打算入紙報考漢華,請問各位,面試會問小朋友D咩? 會唔會好難架呢?

My daughter was interviewed by the teacher for hours.  When I asked her about the questions, she said she was asked a lot of questions in Cantonese and English.  Some she knew and some she didn't knew......

Sorry, I can't give you hints in details.

原帖由 Carol88Chan 於 08-9-4 14:26 發表
各位媽咪,你哋好,我個仔今年讀K3,打算入紙報考漢華,請問各位,面試會問小朋友D咩? 會唔會好難架呢?

原帖由 Little_Wing_Mom 於 08-9-5 13:49 發表
My daughter was interviewed by the teacher for hours.  When I asked her about the questions, she said she was asked a lot of questions in Cantonese and English.  Some she knew and some she didn't knew ...

Little_Wing_Mom
多謝你的回應,起碼我都可以大約知道會點 Interview啊! 希望我仔仔可以入到啦,因為我都幾鐘意漢華的教育理念。

希望你可以繼續講多D你囡囡返學的情況,令到我可以知多點有關學校的情況,多謝!

Hi Carol88Chan,

我個仔係參加去年10月第一輪面試,小朋友大約十人一組,先分組玩集體遊戲,然後再個別見老師,老師會分別用普通話同英文問佢問題(唔識答唔緊要,至緊要有反應.)考英文時畀d圖畫佢睇然後問佢係乜,亞仔話佢答錯咗一題,個老師仲教番佢個正確答案係乜添,到in完我個仔仲唔捨得走,想再留底玩多陣喎.

至於家長會喺另一個課室度聽下校長介紹學校,之後個別與校監/校長/老師會談,當日我哋安排到同崔校監會談,你有乜問題可以喺呢個時候提出.

唔駛咁緊張,輕鬆d當去玩,你個小朋友表現都會好d.

Hi Little Wing Mom,

今朝我同兩個家長喺學校門口傾咗十幾分鐘,其中一個係咪你呀?:

原帖由 TIN821 於 08-8-3 00:31 發表
你好呀!現在才回應會否太遲呢 因為我正開始準備上小學的資料,小女今年升k3, 09年入小一, 不知漢華是否適合她呢?  我又想問問, 現在入form 去小學是否太早呢?  請多多指教~~ ...

Hi Tin821

唔好意思....好耐冇上BK , 所以現在才覆你...... 你去左聽左簡介會先啦 (9月19日有1個你可以打去學校問下).  同埋去其他SCHOOL 講座 OR 簡介 .... 等等, 比較完先睇下邊間較適合你小女.

原帖由 Little_Wing_Mom 於 08-9-4 12:48 發表
Hi, Ivan 媽咪,

噢, 原來BB是你的兒子呀? 好可愛呀 !!! 我在屋企都叫我個女做BB家 ...

我個女唔喺讀杏花村路德會幼稚園果個, 係坐隔離果個"怕羞草".     

係呀!! 我個女琴日都喺學校畀蚊叮咗4大粒 ...

Hi ivan & little Wing MOM

IVAN ~ 你仔仔好攪笑.....知我地D家長坐到悶悶地... 真係識攪氣氛!

我仔仔都係1A  黑組....佢都有講話LIKE 返幼稚園多D...希望佢地遲D會適應啦 (我仔仔可能未慣全日普通話+英文...所以佢初初都成日一舊雲..呵呵!  但呢1,2日返黎就成日學老師講野 line-up, please, Dont talking, xXXXXXx....見到佢都好好笑 )!   

我仔仔都有講話比老師鬧.....但我又唔太擔心...., 我諗老師都係想佢地守規則 (大個仔大個女要做番小學生既行為).     先前校長都有講 升小一 係小朋友其中1個大既轉捩點.....我地家長都要比耐心及細心去留意小朋友....大家加油啦!

我仔仔返左學到今日....(拍拍拍).... 都唔見佢有比蚊叮!

第1日佢地食luch 我有返去幫手做家長義工..... 見P1班D小朋友都好醒目.... 老師帶佢地排洗...回班房後老師叫名就出去排隊拎飯, 要雙手+同嬸嬸講 謝謝!  全班拎哂飯要同老師講"大家吃飯+老師吃飯" 才開始吃,  吃完後自己拎出去放好後....就自動再去拎布抹台.    清潔完見佢地會自動自覺係後面書架拎書睇!    話哂佢地係小一第1日食LUCH都有咁既表現, 真係要比個GOOD 佢地, 我諗呢D 都係老師先前教導 ! (開頭我以為我地D義工家長會好忙..... .. 呵呵呵!)

Hi hoichun,

多謝你報料呀,等我哋知道小朋友喺學校食飯嘅情況,我問親我個仔都不得要領,一係就話唔記得,一係就亂咁答(個答案次次都唔同).

係呢,點至可做到家長義工架?係咪每日食午飯都有家長義工定係初初開學至有架?

另外我想問,昨天有普通話課,係咪應該帶"輕鬆學拼音"呢本書呀?因為我同亞仔一齊執書包時執咗呢本書返去,但昨天手冊寫上"欠帶書本(普)",如果唔係呢本咁應該帶邊本呀?

上星期數學有功課,但亞仔又唔記得帶本工作紙返屋企,結果又紅筆大大隻字寫住"未完成".幾咁論盡.希望佢有所改善啦.

亞仔每日返到屋企都唔多願提起學校d野,唯獨是問起佢"你嗰組今日有幾多分呀?"佢就最興奮. "今日有xxx分啦,白組有xxx分,不過最高分都係x組........."

係呢,你哋d小朋友習慣未呀?返到屋企有冇同你哋分享學校生活呀? :)

原帖由 Ivan媽咪 於 08-9-9 14:06 發表
Hi hoichun,

多謝你報料呀,等我哋知道小朋友喺學校食飯嘅情況,我問親我個仔都不得要領,一係就話唔記得,一係就亂咁答(個答案次次都唔同).

係呢,點至可做到家長義工架?係咪每日食午飯都有家長義工定係初初 ...

~冇呀... 9月1日開學果日...校長同上年D家長義工係門口傾野時..咁岩我經過, 校長認得我係P1 D 家長, 所以叫埋我幫手, 我只係做左第1日 jar 事關我要返工.... 但我聽佢地講想幫p1 luch 一段時間, 唔知依家仲有冇...(if 你想做就pm 個 phone number + 學生名...等我打比義工阿頭問下)

~普通話課 係帶"輕鬆學拼音"---> yes, 星期一次帶左返去, 老師都收左係學校 wor 冇帶返回家! ( 咁你本書有冇寫名呀)

~我仔仔都係only 講下 d 無謂野.... 呵呵, 佢都有講邊組咩分咁!   我諗佢地d小朋友都開始熟...係返學/放學途中見到...我仔就即刻跑前追!

~琴日我老呆同阿仔著錯校服....咁岩琴日我day off 所以可以係佢地小息時同佢換反 PE 服..., 換完之後我仔就一支箭咁跑去....跟住我慢慢行去睇...佢地P1 個個坐哂係長椅度食野+飲水.  跟住我問WHY 唔坐有木台果邊....佢地話呢邊可以一聽到鐘聲響就可快D排好隊... (心想唔知係咪有比賽...呵呵)!

IvanMom,

係呀, 我就係同你傾計個肥師奶呀! 我當時都估你係唔係IvanMom, 因為你講嘅野有的似,  Nice to meet you !!

hoichun,

多謝你報料, 我個女都係一舊雲, 好似今日, 佢話轉左組坐, 問佢點解, 佢又唔知, 其他嘅情形同你們個小孩一樣.

不過, 我今日見到B班嘅家長, 佢話B班幾好, 佢個女返學好開心, 佢個班老師沒有成日駡學生, 也沒有試過罰唔比小息, 可能我地個班啲學生比較百厭

原帖由 hoichun 於 08-9-9 18:43 發表

~冇呀... 9月1日開學果日...校長同上年D家長義工係門口傾野時..咁岩我經過, 校長認得我係P1 D 家長, 所以叫埋我幫手, 我只係做左第1日 jar 事關我要返工.... 但我聽佢地講想幫p1 luch 一段時間, 唔知依家仲有冇... ...

回覆 # 的文章

你們好!  我已入了form 申請 09 小一, 其賁這間學校難唔難入? interview 時會考咩? 我要預備什麼呢?  多謝指教~~

原帖由 Ivan媽咪 於 08-9-8 14:38 發表
Hi Carol88Chan,

我個仔係參加去年10月第一輪面試,小朋友大約十人一組,先分組玩集體遊戲,然後再個別見老師,老師會分別用普通話同英文問佢問題(唔識答唔緊要,至緊要有反應.)考英文時畀d圖畫佢睇然後問佢係乜,亞仔話 ...

Ivan媽咪

多謝你,我會輕鬆D架啦。我都唔想比仔仔太大壓力,不過我仔仔都好鐘意漢華,成日都同我講要讀呢間學校,而且仲同自己D同學仔話小學會讀漢華中學(小學部)咁添。如果佢真係入到,希望佢會比心機讀書啦。
‹ 上一主題|下一主題