用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四成績不好, 好唔好要求repeat讀多年小四, 請給意見. ...
go

小四成績不好, 好唔好要求repeat讀多年小四, 請給意見. [複製鏈接]

小四成績不好, 好唔好要求repeat讀多年小四, 請給意見.

我姨甥仔現讀小四, 成績不好, 好唔好要求repeat讀多年小四, 讓他打好基礎, 但又怕repeat 1年, 成績都無改善, 因現時他已用好多時間溫書, 請給意見.

請提供有沒有一些course可以學 English communication and conversation for age 10, 因他對 English有興趣, 現已學英文併音.

Re: 小四成績不好, 好唔好要求repeat讀多年小四, 請給意見.

要看是否官津校,如是的話,聽說是很難留級的。因會有連鎖反應,影響小一派位收生,所以多數都「放任」讓學生讀不上也照樣升班。不過勉強升小五可能有後遺症,因升中派位好像是看小五成績的。

如是直資或私校,應和老師商量,必要時留一年打好根基,或同時轉其他直資/私校低一級減低對小朋友信心的打擊。

個人意見而已。還是和學校商討比較appropriate.

Re: 小四成績不好, 好唔好要求repeat讀多年小四, 請給意見.

EdT,
唔該晒, 佢係讀官津校, 老師的態度好似唔理唔理, 覺得佢嘅成績無得改善啦, 有放棄的心態, 真係可能會好似你講升左上去, 話知你, 都唔知係唔係所以官津校都係這樣?

‹ 上一主題|下一主題