用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港真光中學幼稚園 大坑道真光幼稚園家長請進~
樓主: 啤梨
go

大坑道真光幼稚園家長請進~ [複製鏈接]

Re: 大坑道真光幼稚園家長請進~

原來可以參加 1st round (計分個次), 咁都要留意o下有邊間官津小學好, 如果考到交少6年學費, 計o下都可以慳返成十幾萬

醒目開學勳章 王國長老

可能我騰雞啦, 我怕攪得唔好, 所以成日唸住寧願俾錢讀私立起碼可以自己choose嘛
呀, 仲有我個女係2000年龍年, 鬼咁多人爭.....

呀!我係度諗緊幫囝囝報啲英文班,又或者可以自己組一班,3-4個小朋友就最好。但其實我冇任何資料喺手,只係初步構思,想問下你地有冇興趣?

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

[quote]
pakwong 寫道:
我想幫仔仔報05k1大家可以介紹

bb2001,
其實我都有興趣,但係你有冇頭緒邊間centre?我呢排都仲搵緊。
原先阿囡返果間要遲到10月先開班,之前個先生係白人,依家果位係abc,我唔係咁想阿囡跟abc學,因口音始終冇咁正統。 :cry:

各位媽媽,
另外今日學校派左通告話招生,佢地有提到話有外籍老師教英文。究竟意思係平日上堂果時有教?定係課外活動先至有呀?

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

各位媽媽,
另外今日學校派左通告話招生,佢地有提到話有外籍老師教英文。究竟意思係平日上堂果時有教?定係課外活動先至有呀?

係屬於課堂的(不另收費的),每星期一日約半小時吧。
明天會更好..... 活著便是完全冇可比的精彩啊 !

MrsLee,
Thanks for your prompt reply.
May I know when will the lesson start?  In K1 or K2?

醒目開學勳章 王國長老

講真啦, 我就唔係好recommend靠真光教英文, 佢係有外籍教師, 間中見一次果隻嘛!
我個女nursery上年暑假去左starters讀summer school, 係international school, 班入面有個真光同學仔, 佢二個就一日到黑講中文, 要俾人分開組
我都有d擔心, 因為我見到我個女同埋班上既同學, 英文水平真係比我見既其他小朋友低, (我個女講都聽都ok, 因為我平時都有俾佢返英文playgroup, 但讀同寫方面就唔係好得, 我要自己教返) arm arm八月我同個女開birthday party, 有一個session係有老師同佢地玩唱歌跳舞既, 個先生初時講英文, d小朋友都無咩反應

如果銅鑼灣區英文playgroup, 我可以介紹幾個:
science workshop, o係leighton road近恩平道, 佢地係好認真既scientist, 佢地又講得d小朋友明架bor, d小朋友都好鐘意, 好多名校都有幫襯佢
www.scienceworkshophk.com

mymusikbox
o係leighton road, starbucks樓上, 佢有個music harmony, 係用好有趣既方法教小朋友認識音樂, d course長期都full
www.mymusikbox.com

英文班有ntk, 都係o係leighton road, aia plaza, 佢最細既course係for k2, 但你地可以試下自己組班, 佢教學都好認真, 有小小功課既, 但最緊要學到嘛, 係我老闆介紹既, 佢o係外國生活過好耐, 所以搵先生都要求好高, 佢screen過英文ok既, 我都好放心
www.ntk.edu.hk
聽聞有間小霹靂(近times square)都ok, 但我自己就未上過, 如果唔怕遠, british council(金鐘)都唔錯

Charlotte_mom,

Thanks for your info.
等我今個星期研究下呢幾間centre先

Hello,
hello,

之前喺課外活動度有一個自組美語班,我都想參加,後來唔成,如果夠5個BB就可以再組,睇下你地有冇興趣?

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=178226&forum=5&23

啤梨,
我頭先睇到課外活動嘅討論區話英國文化協會師生比例係1:16,仲有話d老師時時轉,你有時間就睇下個topic啦。

ingrid-mama,

Thank you~

Hi! My girl studying in K1 am section, bus # 6.
Do you have any recommandation for learning Phonics / Mandarin??  or how about any after school activities suggest??
:  

Right!!
I agree with you, so I let my girl to join this school!!
She can promote to P1 direct........   

TinaWu 寫道:
Hi! My girl studying in K1 am section, bus # 6.
Do you have any recommandation for learning Phonics / Mandarin??  or how about any after school activities suggest??
:  

Hi~ TinaWu,

Welcome~ 請問妳囡囡係幼真 or 幼光班? 我囡囡依家只係逢星期五晚返畫班, 我諗住帶佢去芭蕾舞班試堂, 如果佢鍾意都會比佢學o下.

Hi !!
My girl study in K1"Kwong"

Hello, TinaWu,
請問你囡囡係咩組呀?

醒目開學勳章 王國長老

幼光班咪戚先生lor!
我女女舊年都係戚先生, 佢初時返學好唔開心, 後來我至知因為佢nursery係返所謂國際學校, 校風好free, 所以本地學校d 規則佢好唔慣eg排隊唔可以行來行去, 畫畫唔可以傾計
所以初時我都覺戚先生好似好cool咁, 但後來我個女習慣左生活, 佢就返得好開心喇, 接觸多左, 發現戚先生好溫柔好有心機架
‹ 上一主題|下一主題