用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港真光中學幼稚園 大坑道真光幼稚園家長請進~
樓主: 啤梨
go

大坑道真光幼稚園家長請進~ [複製鏈接]

Re: 大坑道真光幼稚園家長請進~

啤梨,

K1 - ESF, reception course at every Tue & Thr
K2 - Berlitz, (can't remember the name of course but learning around sesame street friends) on every Sat
K3 - TL, Phonics & Big Book Reading on every Sat
P1 - Learning Plus

I think for K1 kids, joining some kind of playgroup  with foreigners will be fine (best possible with their classmates).... the purpose is to let them NOT to be afraid in speaking english ge !

In K2, also building up their confidence in speaking out english lor.

In K3, learning Phonics seems to be a good choice, it will help them in dictation at P1 (I hope so, experience from other P1 moms    )Big book reading will build up their vocab ~~~

In P1, time to learn eng in a formal way  !

Thank you for sharing  :

明天會更好..... 活著便是完全冇可比的精彩啊 !

我依家都諗緊返英文班d安排,有d驚阿囡辛苦。早上返完學,下午又要返其他班;但如果唔學又驚阿囡d英文唔好,第時追唔上‥真係煩

我想幫仔仔報05k1大家可以介紹

Chaumama - Girl - Star Class - Red Group - School bus 4 - Miss Chan

Mrs. Lee,
好詳細呀~ 多謝妳分享﹗

ingrid-mama & all,
如果時間地點方面夾到﹐ 可以諗o下比小朋友一齊返English course啊

Chaumama,
妳囡囡都係坐4號車﹐ 咁我地應該係街坊喎﹗

Dear all,

我會將update既資料放o係第一頁﹐ 方便大家睇﹗

幼真班(廖先生)﹕
bb2001 - 仔 - 藍組 - 3號車
Joanna媽媽 - 女 - 藍組 - 5號車

幼光班(戚先生)﹕
啤梨 - 女 - 藍組 - 4號車
ingrid-mama - 女 -  綠組 - 4號車

幼星班(陳先生)﹕
WongCW - 女 - 藍組
Chaumama - 女 - 紅組 - 4號車

低善班(岑先生)﹕
Swan - 女 - 4號車

小學:
Mrs. Lee - 女 - P1
WongCW - 仔 - P2

Thanks, 啤梨。

Hello Joanna媽媽,
我囝囝都係藍組架,不過我地坐3號車。
睇下下次家長會見唔見到你先。

啤梨,唔好意思,

Joanna 係囡囡, 唔係仔仔呢,please update the record
Thank you !幼真班班主任係廖老師

Joanna 媽媽

chaumama,

真岩啦, 妳女又讀幼星呀, 我女係blue 組呀.   

Hello各真光家長

我女讀幼善班, 班主任係李先生, 籃組, 搭5號校巴.

Dear all,

想同大家分享o下今日送阿女返學既心情:
今朝我同老公送阿女上校車, 等緊校車既時候, 阿女攬住我條頸o錫左我塊面一啖話 : 媽咪, 我返學喇~  我當時好感動、好開心!
阿女上校車之後, 我同老公行去附近天橋"house"架校車駛過偷望阿女, 見佢都坐得幾定, 而頭先放學, 我奶奶話阿女滔滔不絕咁話比佢知, 今日o係學校既各樣事情, 講o下排隊又講o下食茶點, 心情非常興奮, 希望阿女可以keep到呢個愛上學既心情啦!

啤梨,

您囡囡好叻呀!想起上年囡囡返學由坐車喊到返到學校,不知幾長氣。今年就不同啦,今日第一日返學上車見到幼班小朋友喊就走去安慰佢地 (因為架校車等緊其他小朋友,我賓賓話我知這情況)

我今朝同阿囡返學果時,我都唔知幾擔心;又驚佢下車唔記得攞書包;又驚佢唔識除安全帶‥‥總之係擔心
另外我發現唔係個個小朋友都纜安全帶,阿囡一上車我便叫保母同佢纜安全帶 :evil:
直到阿囡放學,一路行一路講今日茶點食"香腸飽";又話今日玩左"煮飯仔";跟住話唔知點解老師時時都要祈禱?? 我先至放下心頭大石

啤梨
呢個星期五阿囡都開始返第一堂英文班同普通話班。由於個老師係abc,等我睇下阿囡返得好唔好再同你報下料la
若果可以一齊返緊係開心d la

噚日放學你地架校車有冇遲到呀?
我囝囝嗰架要1點鐘先到,真係担心死我。好彩佢冇暈車浪啫。 :evil:

bb2001
我阿囡搭果架校車都有遲到呀,都差不多1點先到。

想請問下各位媽咪
知唔知道"教材套"幾時會派﹖   
另外,妳地有冇打算買課外書?(學校提議果d)

Joanna媽媽,
已 update 資料

HeheBB,
歡迎~ 歡迎~ 已將妳囡囡既資料加在第一頁.

Swan,
我囡囡尋日既表現都出乎我意料, 我重諗住佢見我地兩公婆唔上車實會喊添, 點知佢好開心咁同我揮手, 我諗係因為連佢在內有4個小朋友一齊上車, 所以佢又OK la, 唔知我o地兩個囡囡會唔會已經認識左呢?!

Dear all,
我囡囡雖然尋日無喊, 但今朝有喊呀~ 佢好似知道爸爸放緊假咁, 猛叫爸爸陪佢一齊坐校車, 後來見到其他小朋友, 心情至平伏返咋! 所以我叫囡囡爸爸聽日要著返平時返工既衫 & 揹返個袋, 以免比囡囡睇出佢放緊假, 小朋友真係好醒o架!
我聽奶奶講, 囡囡尋日放學時校車遲左5分鐘左右到, 而且囡囡尋日放學上校車時仆親, 撞損左上5吋下5吋位, 不過囡囡話佢無喊, 咁我教佢自己小心D, 佢頭先放學就同

hi, 可否借你們的地方問個問題:
知唔知今年真光k1有無收未足3歲的小朋友?? 
thanks for information!!

ahtkk 寫道:
hi, 可否借你們的地方問個問題:
知唔知今年真光k1有無收未足3歲的小朋友?? 
thanks for information!!

ahtkk,
佢地唔收唔夠3歲小朋友呀, 佢地like收大仔or女呀

啤梨,

我賓妹話我知尋日亞女返學cry呀, 因先生叫亞女同姐姐講bye bye, 咁亞女就cry啦, 但放學就無事呀   

啤梨,

我囡囡係返下午班,所以無機會會碰到。而家D 小朋友真係好醒目架,佢都識得同自己講小心唔好再跌親,巳經有警覺性,您都可以放心 la。

‹ 上一主題|下一主題