用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港真光中學幼稚園 大坑道真光幼稚園家長請進~
樓主: 啤梨
go

大坑道真光幼稚園家長請進~ [複製鏈接]

Re: 大坑道真光幼稚園家長請進~

Swan,
想請問你小朋友有冇join其他課外活動?eg.英文
我有朋友話True Light英文唔係幾好, 叫我一定要join出面d英文班
叧外想問下白色外套若果有d有colour公仔可唔可以著返學呢?
唔好意思  

ingrid-mama ,

我囡囡有參加出面的課外活動, 不過是畫班, 英文班仍未開始.
您朋友說得對,真光英文的確唔夠,K2才教A-Z,並會教發音,不過佢都有些英文及其他課外活動在星期六校內舉行,您可以睇下.
我想白色外套有colour公仔應該唔可以著返學, 我都係買純白色比囡囡.

Swan,
我今日都有問外套有colour公仔可唔可以著返學,老師話唔好,一定要白色喎!冇辦法啦,又要買
Thanks你的提意,我會留意下學校的課外活動

啤梨,
我今日有留意,唔知妳係唔係姓"譚"呢?
係唔係兩公婆一齊同囡囡開學呀?

ingrid-mama,
係呀~ 我o地一家今日真係十分觸目 ﹐ 我都有留意妳地呀~ 因為杏花村得妳地上車

ingrid-mama, Swan, WongCW﹐ bb2001 & all,
我囡囡脾氣好大﹐ 今日比佢搞到我好 ﹐ 食茶點既時候又心急唔肯祈禱﹐ 又同小朋友爭玩具 ﹐ 唉~ 我奶奶就話囡囡係“蝦”我地﹐ 平時我地兩公婆返左工﹐ 佢又幾聽話喎﹗  我發覺囡囡既情緒好容易波動﹐ 本來好地地﹐ 轉頭又會突然“發難” ﹐ 真係要請教o下老師點樣可以教好佢。  

啤梨,

唔使太擔心,老師好有經驗,會教小朋友分享, 您會慢慢睇到小朋友轉變。

啤梨,

我都唔得妳好多咋, 佢又要玩玩具, 個個坐到聽先生講野, 今日好d啦, 因我帶埋亞哥一齊陪佢返學, 無咁    呀.

swan,

妳小朋友讀邊班呀

WongCW,

我囡囡讀下午善班 :

swan:

我女讀幼星呀   

邊個係班主任呀, 我仔都係讀真光呀, 而家讀緊小學p2啦.     

My daughter is in the afternoon class, how do you feel about the 'School Bus" arrangement. The school bus (Kwun Chung) itself differs in the first 2 day.  First day is a small bus and second day is a big school bus. Even the driver is not the same. Kind of strange???

Swan & WongCW,
多謝妳地呀﹗ 我尋晚同囡囡o係屋企玩過食茶點﹐ 佢今日食茶點時肯祈禱喇~ 不過佢對返新學校有D緊張﹐ 間中會同我講佢好驚想我抱﹐ 而有幾位老師都分別同我傾過﹐ 其中有一位老師安慰我﹐ 同我講每年新入學都有好多唔同表現既小朋友﹐ 唔係個個都可以坐定定﹐ 叫我唔好將囡囡同其他小朋友比較﹐ 要比較就同自己比較﹐ 睇o下佢有無進步﹐ 聽完老師咁講﹐ 加上囡囡發脾氣時老師都有方法好快平伏到佢心情﹐ 我依家都安心左好多。

chaumama & all,
我囡囡兩日都係坐大既校車﹐ 不過司機就肯定次次不同﹐ 而個保母都講明話唔好認司機or校車﹐ 要認住佢﹐ 因為司機同校車會經常唔同 ﹐ 我最擔心係兩日放學時坐既校車都無安全帶﹐ 而我地今朝問個保母﹐
個保母竟然答 ﹕ 唔係架架車都有安全帶,  唔裝得咁多o架麻﹐  
(另一位爸爸問 ﹕ 落斜時好危險喎~)
保母再答 ﹕ 無安全帶果D, 我會教D小朋友用腳撐住前面   ﹐ 無問題既﹐ 我地做左十幾年  
唔知得小朋友坐既時候﹐ 個保母既服務係咪同呢兩日一樣﹐ 會唔會幫小朋友帶安全帶呢﹖ 行車時會唔會行去後面睇o下D小朋友呢﹖ 真係好擔心﹐ 聽日要同學校反映o下!

啤梨,

"司機就肯定次次不同﹐ 而個保母都講明話唔好認司機or校車﹐ 要認住佢﹐ 因為司機同校車會經常唔同" 司機就肯定次次不同﹐ 而個保母都講明話唔好認司機or校車﹐ 要認住佢﹐ 因為司機同校車會經常唔同"
我都不太滿意這點,一來怕司機揸的手法不同,二來又怕不夠穩定,不過,賓賓話返學司機是同一個,但返學就不同,SO FAR, 都無問題,TOUCH WOOD!

"坐既校車都無安全帶﹐ 而我地今朝問個保母﹐
個保母竟然答 ﹕ 唔係架架車都有安全帶, 唔裝得咁多o架麻﹐
(另一位爸爸問 ﹕ 落斜時好危險喎~)
保母再答 ﹕ 無安全帶果D, 我會教D小朋友用腳撐住前面 ﹐ 無問題既﹐ 我地做左十幾年"
上年都有家長同冠忠講無安全帶,佢地話巳在陸續加上,間中囡囡會坐到有安全帶的校巴。個保母的態度係敢架,不過佢會依您要求盡量做,佢地會安排幼兒班坐前面,高班的坐車後,方便睇住小朋友。

WongCW,

囡囡是低班岑先生教,您仔仔讀小學啦,覺得好唔好呢?

啤梨, chaumama,

我唔駛搭車呀, 所以唔知d情況係點, 真係sorry啦   

chaumama,
妳女讀邊班呀, 我女讀幼星呀, 係咪同班呢   

Hello, 各位真光媽媽, 大家好!我囡囡是幼真班學生(藍組),
搭5號車,請大家多多賜教!!!!

Thank You !!! :  

Hello, 各位媽媽
真係想分享下呢幾日迎新日
我覺得學校安排得好好,另我都放心阿女
好似茶點咁,第一日食三文治;第二日食香腸飽;而今日食餅乾
至少唔會日日係餅乾咁熱氣
另外,每班有三位老師對30位小朋友,平均1:10,都算幾好
但係都有d擔心校車方面,到全體開學果日,唔知個保母係唔係真係照顧到d幼兒班小朋友  

唔知你地有冇attend個家長會?
我唸因為真光有幼稚園、小學、中學嘅關係,佢地同家長嘅聯係攪得好好。如果一心唸住比小朋友係度讀上去嘅,真係唔錯,你會好了解小朋友係學校嘅情況。

各位﹕

我整理左大家既資料﹕

幼真班﹕
bb2001 - 仔
Joanna媽媽 - 女 - 藍組 - 5號車

幼光班(戚先生)﹕
啤梨 - 女 - 藍組 - 4號車
ingrid-mama - 女 -  綠組 - 4號車

幼星班﹕
WongCW - 女

低善班(岑先生)﹕
Swan - 女 - 4號車

小學:
Mrs. Lee - 女 - P1
WongCW - 仔 - P2

Chaumama - 女 - 下午 (係邊班呀﹖)

啤梨
Thanks!
容易睇好多

啤梨
多謝你計埋我

真開心今天有這麼多小朋友的媽咪都在這兒相認。

校車問題真係幾頭痛,但亦是一個給小朋友段練的機會。放心啦 ))))

英文是教得慢些,但我個人認為學好自理、性格陪養等更為重要。如果想英文好些,不防在外邊上補充班吧 (我囡都有)

希望大家積極點,自薦做家長代表。你們的投入會令小朋友更容易投入學校生活,你們又更清楚學校運作及可直接向校方反映意見。加油吧 )))))))    

明天會更好..... 活著便是完全冇可比的精彩啊 !

Swan, ingrid-mama & all,

校車方面﹐ 我同老公都有諗過冠忠已經做左十幾年﹐ 如果係有問題﹐ 應該唔可以繼續承辦到﹐ 而o係星期五個家長會﹐ 冠忠既代表話大約9月中左右﹐ 每條路線就會安排返同一位司機﹐ 除非架車要做例行檢查或有問題至會作出調動﹐ 希望佢唔係 “沙” 我地啦~   重有﹐ 我地之前以為放學坐既校車無安全帶﹐ 但後來發現原來係有既﹐ 係打橫一條過o個款﹐ 不過冠忠將條安全帶摺埋收o係張椅邊﹐ 跟住我地又問個保母﹐ 佢答話係因為架車有唔同用途﹐ 有時未必需要用安全帶﹐ 所以無放出o黎, 但我覺得既然當時係做緊校車﹐ 就應該放返條安全帶出o黎, 到唔係做校車時﹐ 咪至收返囉﹐ 既然接得做校車﹐就要做返足安全措施至得o架﹐ 呢D野點可以懶o架 :evil:   所以坐左幾日校車﹐ 我地覺得感覺上似坐貨車多D

Mrs. Lee,
多謝妳提點﹐ 我會儘量抽時間出席學校既各項講座&活動﹐ 包括家校團契。
可唔可以講o下妳囡囡o係邊到上英文班呀﹖

WongCW,
好羨慕妳呀~ 仔女返學唔駛坐校車﹐ 妳屋企附近有無“荀”盤出租﹖  

‹ 上一主題|下一主題