用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港真光中學幼稚園 大坑道真光幼稚園家長請進~
樓主: 啤梨
go

大坑道真光幼稚園家長請進~ [複製鏈接]

Re: 大坑道真光幼稚園家長請進~

ingrid-mama & WongCW,

8月28日見  

Hello 啤梨,

想問下個家長會知唔知靜係家長去就得架?
另外,啲相要自己係外面影架?
Thanks.

Hello 啤梨,

Thanks.

bb2001 寫道:
Hello 啤梨,

Thanks.

bb2001,

係呀~ 8月28日個家長會係淨係家長去得喇~ 唔駛帶小朋友o架!

各位:

我幾日前收到校車乘車證, 妳o地收到未呀?

啤梨

Dear 啤梨,
I have already received it.

Have you planned to let your daughter join some English class other than school?

請問係咪好少男仔讀?  多唔多英文, 國語學?  睇書介紹好似幾好咁!

Hi~ ingrid-mama,

我想等囡囡返學方面settle左先再考慮同佢報其他興趣班, 我囡囡6/7月o係灣仔循道衛理返英文活動班, 但每次上堂都會同某個小朋友爭拗, 好幾次重搞到未上完堂就喊住要走, 所以8月已經無再報名, 依家只係逢星期五晚o係屋企附近返畫班, 囡囡返畫班都返左幾個月, 我發覺佢o係畫畫方面真係有進步, 以前佢只係o係圖畫紙上亂畫線, 但依家佢可以畫到一個人形公仔, 分到有頭、身體、手腳 & 眼睛

如果遲o下再報English class, 我會睇o下英國文化協會, 或者一D有認可證書既課程; 另外, 我半年前同囡囡報左通利琴行既"親子樂理班", 不過"通利"話報名後通常要等一年以上至有位, 而且亦要小朋友滿3歲10個月至可以讀.

loklokc 寫道:
請問係咪好少男仔讀?  多唔多英文, 國語學?  睇書介紹好似幾好咁!

Hi~ loklokc,

唔好意思我未答到妳既問題, 因為我囡囡9月1日至返K1.
有無讀緊真光既家長可以回應o下?

等我幫您答啦!

請問係咪好少男仔讀? 是,一班30人,好似得6個到;

多唔多英文, 國語學? 一星期有一次學英文,無國語學;

睇書介紹好似幾好咁! 的確好好,學到好多常識,返學好開心,
我都好滿意.

Hi~ Swan,

Thank you~ thank you~  
妳囡囡係咪9月6日至開學呀﹖

Thank you Swan & 啤梨!

啤梨,

係呀!原來9月6日才開學,我仲一直以為係9月1日,真係嗚SIR SIR!

您囡囡9月1日開學啦! 祝您一齊順利!

Swan,
多謝~ 希望大家都順順利利啦﹗
今日參加左家長會﹐ 之前唔知原來 K2 & K3既家長都參加﹐ 早知約妳傾o下計啦﹗ 我囡囡編左“幼光班”﹐ 班主任係戚老師﹐ 初次接觸感覺幾好。

ingrid-mama,
我o地既囡囡係咪同班同學呀﹖

啤梨,
我囡一樣編左"幼光班"﹐ 我地囡囡係同班同學呀!

By the way, I want to let my daughter keep joining the English playgroup, as I didn't see any native speaking teacher in True Light.  She also has music lesson once a week but not in Tom Lee.

啤梨,

我當日都有想起您, 仲嘗試跟據您囡囡相片搵您,不過實在好難,而我又無您電話在身.  戚老師無教過我囡囡,不過佢都唔錯.  今次家長日與上年不同,老師有講述今年課程內容,K2上學期會開始寫字了. :

原來我地囡囡真係同班同學呀﹐ 我住o係小西灣﹐ 我地應該連校車都係同一條路線(4號)﹐ 真係要相認一o下喎~ 我囡囡編為藍組8號﹐ 妳囡囡呢﹖

Swan,
我囡囡依家越大越似我老公﹐ 好在膚色就似我﹐ 白淨D 下次再有家長會﹐ 我地約埋傾o下啦﹗

bb2001,
妳仔仔編左邊班呀﹖ 會唔會又係同班同學呀﹖

hello 啤梨,

我囝囝係幼真班,同你地唔同tim。
唔知有冇幼真家長係呢度呢?

啤梨,
我住杏花村,囡囡校車都係一樣路線(4號),真係有緣
我囡囡編為綠組4號喎,其實有何分別???

啤梨,

好呀!真光有許多家長和小朋友的活動,一定有機會約埋傾吓.

分組代表唔同TABLE, 所以綠組的同學會一齊坐,藍組又會有另一張枱, 不過大家都會一齊學習.
‹ 上一主題|下一主題