用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港真光中學幼稚園 大坑道真光幼稚園家長請進~
go

大坑道真光幼稚園家長請進~ [複製鏈接]

大坑道真光幼稚園家長請進~

Hello,

我囡囡今年9月會入讀大坑道真光幼稚園, 我住o係小西灣, 囡囡依家o係屋苑內既幼稚園讀緊預備班, 各位家長一齊o黎傾o下啦!

幼真班(廖先生)﹕
bb2001 - 仔 - 組 - 3號車
Joanna媽媽 - 女 - 藍組 - 5號車

幼光班(戚先生)﹕
啤梨 - 女 - 組 - 4號車
ingrid-mama - 女 -  綠組 - 4號車
TinaWu - 女 - 紅組 - 6號車

幼星班(陳先生)﹕
WongCW - 女 - 藍組
Chaumama - 女 - 紅組 - 4號車

幼善班(李先生)﹕
HeheBB - 女 - 藍組 - 5號車

低班﹕
Swan - 女 - 善班(岑先生) - 4號車
Charlotte_mom - 女

小學:
Mrs. Lee - 女 - P1
WongCW - 仔 - P2

Re: 大坑道真光幼稚園家長請進~

My son might also study there, but I  wonder whether I should let him go because it used to be a girl school.

Hi~ bb2001,

真光幼稚園同小學都係男女校﹐ 中學至係女校呀﹔ 妳囝囝除左真光之外﹐ 重考到邊間幼稚園呀﹖

Hello 啤梨:
我都知道真光小學係男女校,但感覺好似女仔多好多。
另外北角衛理堂收咗佢,但我已經放棄。(是否不智?)
我想明年給他試考聖約瑟。請問知不知道聖約瑟是否很難入?Thank you.

我個女都係今年9月讀真光上午班,唔知會否同一班,我依家住杏花村。你地會唔會比佢坐校巴定有其他安排?

bb2001,
真光中學係女校, 可能好多男仔讀到半路就轉校, 不過真光唔係一條龍上中學, 其實都係派位, 而灣仔區都好多好既中學, 派到好學校既機會應該幾大丫~
本來我都同囡囡報左名考北角衛理堂, 不過開放日去參觀時, 覺得環境有o的侷促, 相比起黎, 我覺得真光環境好o的, 所以最後都無去考到.
聖約瑟我唔係幾清楚啊~

ingrid-mama,
我囡囡都係上午班, 真係可能會同一班喎, 我打算比囡囡坐校車, 我屋苑有站上車, 每朝8:00左右都見到有班真光學生等校車, 不過唔知幾時要留校車位呢? 好唔好打去問

啤梨,
我上次註冊時問過,佢地話6月中會來信通知交學費同其他事情安排。我唸你都唔使打去問住!
你依家點安排你阿女的時間,你話比佢返預備班,除左預備班,有冇再返其他興趣班呢?

我仔仔都係上午班, 不過我係北角住, 校車可能唔同.
到時有機會係學校見啦!

我女快要離校..........升小一去了 !

學校會同其他機構合辨一些自費的課外活動給小朋友選擇,星期六上午在校內舉行的。因為是學校出地方,所以價錢比出面平。可考慮參加,有他們熟悉的小朋友一起,佢地好開心架 !  在等小朋友的同時,家長又可 chat 一輪,大家好快熟絡起來,有需要時可互相照應 !

明天會更好..... 活著便是完全冇可比的精彩啊 !

ingrid-mama, bb2001 & Mrs Lee

我囡囡依家讀既預備班﹐ 其實同K1差唔多﹐ 都係返9﹕00 am - 12:00 pm, 只係唔駛學寫字﹐ 囡囡之前參加過學校既“創意思維”班﹐ 而最近亦o係灣仔循道衛理報左名返English playgroup(逢星期六上午), 下星期六至上第一堂﹐ 唔知好唔好呢﹖ 另外﹐ 都o係屋企附近搵左畫畫班比囡囡﹐ 不過暫時未有位。

我又問左“小蜜蜂” (小小童軍)﹐ 不過要足4歲至收﹐ 可能明年都會同囡囡報名參加。

妳地都講o下小朋友讀乜o野興趣班丫~

Mrs Lee,

妳囡囡升小一﹐ 係咪讀返真光呀﹖

啤梨,

hehe...正是 !

明天會更好..... 活著便是完全冇可比的精彩啊 !

簽名被屏蔽

啤梨:
我個女依家就返緊英文playgroup,逢星期一、三(2:00pm-5:00pm);另外每星期二(3:30pm-4:30pm)就參加兒童音樂班,於5日18日上第1堂。

啤梨,

我個囡讀下午班, 而家個賓賓敎佢識好多野啦

WongCW

Hi~ WongCW,

真光遊藝會當日, 我離遠見到妳呀, 不過實在太多人, 同唔到妳打招呼呀.

第日家長會見~

啤梨,

好呀, 到時見啦

各位真光家長﹕

Reminder:

* 開學前記得剪頭髮。

- 8月28日(星期六)10﹕00 - 12﹕00 係新學年家長座談會﹐ 大家記得出席呀~

- 9月1日 要交6張相片(須穿著整齊校服)﹕背書寫姓名﹐ 編號

- 9月1 - 3日, 9:00 - 11:00 (星期三至五) 幼兒級開學日(親子適應班)﹐ 家長必須陪同子女出席

- 9月6日, 9:00 - 12:00 (星期一) 全校照常上課 (全體學生上課3小時)

我囡囡要坐校車﹐ 所以開學頭3日﹐ 我會陪佢一齊搭校車﹐ 唔知到第4日要囡囡自己一個搭校車﹐ 佢驚唔驚呢﹖ 希望可以順利過渡啦﹗

祝大家都一切順利﹗

Thanks for your information.
See you there.

啤梨,

多謝妳提醒呀, 唔記得要開會tim    ,
好啦, 到時見啦.

‹ 上一主題|下一主題