用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 08年9月入小一的同學仔
樓主: ianmami
go

08年9月入小一的同學仔 [複製鏈接]

原文章由 陳師奶 於 08-7-29 09:47 發表
我亞仔好鍾意睇多啦A夢漫畫架, 成間房都係, 你估唔到佢地係睇得明, 識晒所有字咁滯架, 初初開始時可以睇d短篇先, 等佢有興趣就買d大長篇佢睇啦, 我亞仔都係咁開始架. 依家開始睇伊索寓言漫畫

...

陳師奶, 你仔仔已經睇漫畫啦... 我都唔知我仔識唔識...

佢三歲就開始睇叮噹架啦, 唔理佢識唔識架, 初初佢係睇d圖畫先既, 都明白&識笑架, 依家d字佢可以認到九成架啦, 可能係kv 訓練有素 . 亞仔仲有睇恐龍大百科, 甲蟲小百科等等既書架, 可惜佢仲係唔肯睇英文書(我有買英文叮噹俾佢架), 希望到小一佢有興趣啦
原文章由 ianmami 於 08-7-29 09:58 發表

陳師奶, 你仔仔已經睇漫畫啦... 我都唔知我仔識唔識...

原文章由 陳師奶 於 08-7-28 11:20 發表
me2 啦, 仲要係準時收工果隻呀, 呢d工去邊度揾wor

陳師奶, 咁你份工好d 啦. 我只係"希望" 放工...唉. 可以準時走, 不過回家仍然要看e-mail.

原文章由 陳師奶 於 08-7-29 11:04 發表
佢三歲就開始睇叮噹架啦, 唔理佢識唔識架, 初初佢係睇d圖畫先既, 都明白&識笑架, 依家d字佢可以認到九成架啦, 可能係kv 訓練有素 . 亞仔仲有睇恐龍大百科, 甲蟲小百科等等既書架, 可惜佢仲係唔肯睇英文書( ...

陳c9 我知kv 教小朋友真係有一手的... 我仔有睇書, 不過都係D 簡單故事書..

睇咩書唔緊要, 最緊要佢肯睇, 由初初大部份係圖畫, 逐d加上去, 佢地學野真係好快架.

話時話, kv真係very good 架, 希望細仔都入到啦.  我都會plan 細仔入keenmind 讀nursery 先, 再考kv 架. 跟亞哥一樣

原文章由 ianmami 於 08-7-29 11:14 發表

陳c9 我知kv 教小朋友真係有一手的... 我仔有睇書, 不過都係D 簡單故事書..

原文章由 陳師奶 於 08-7-29 11:21 發表
睇咩書唔緊要, 最緊要佢肯睇, 由初初大部份係圖畫, 逐d加上去, 佢地學野真係好快架.

話時話, kv真係very good 架, 希望細仔都入到啦.  我都會plan 細仔入keenmind 讀nursery 先, 再考kv 架. 跟亞哥一樣

...

陳c 9, 咁細仔幾大, 佢幾時考km. 因km 都好多人考ka>

依家十個半月, 九月就一歲啦, 我會同佢考多幾間, 舊年出生率咁高, 一定好大競爭啦

原文章由 ianmami 於 08-7-29 12:12 發表

陳c 9, 咁細仔幾大, 佢幾時考km. 因km 都好多人考ka>

原文章由 陳師奶 於 08-7-29 12:29 發表
依家十個半月, 九月就一歲啦, 我會同佢考多幾間, 舊年出生率咁高, 一定好大競爭啦

不過原來好小幼兒園ka... 你都係報多幾間好d.

ianmami
8月1日你帶唔帶埋亞仔去呀, 我個係肥仔, 想帶埋佢去度身買校服, 你有無咩意見?

陳師奶:

我路過講兩句,其實最好帶埋小朋友去買校服,因為我記得舊年冇帶阿仔去買校服,又唔知佢著咩size,最後要話比校服姨姨知,阿仔大概好似"個位"小朋友咁高,跟住先買到校服,如果你囝囝係大size,就更加要帶埋佢去買啦!

原文章由 陳師奶 於 08-7-30 12:18 發表
ianmami
8月1日你帶唔帶埋亞仔去呀, 我個係肥仔, 想帶埋佢去度身買校服, 你有無咩意見?

cheukcheng

唔該晒, 咁一於大埋大少去啦!!

原文章由 cheukcheng 於 08-7-30 15:09 發表
陳師奶:

我路過講兩句,其實最好帶埋小朋友去買校服,因為我記得舊年冇帶阿仔去買校服,又唔知佢著咩size,最後要話比校服姨姨知,阿仔大概好似"個位"小朋友咁高,跟住先買到校服,如果你囝囝係大size,就更加要帶埋佢去買啦!

...

原文章由 陳師奶 於 08-7-30 12:18 發表
ianmami

陳師奶, 我打算帶個仔去感受一下ka.... 會下午12:00左右到啦

ianmami and 陳師奶:
建議帶仔仔去買校服,因為可即試和即換,
因為都有很多size,無小朋友在很難估

原文章由 進進媽 於 08-7-30 20:25 發表
ianmami and 陳師奶:
建議帶仔仔去買校服,因為可即試和即換,
因為都有很多size,無小朋友在很難估

進進媽, thank you. 我會同ian 一齊去.. 令佢感受下學校... 多d 親切同歸屬感

進進媽, ianmami,

我會帶埋工人姐姐去添呀, 要買書. 買校服. 訂校車, 仲要照顧大少, 得我一個實無命. (我大約2pm 左右返學校.)

話時話, 查實係邊本書係唔駛買架?

原文章由 ianmami 於 08-7-30 23:55 發表

進進媽, thank you. 我會同ian 一齊去.. 令佢感受下學校... 多d 親切同歸屬感

原文章由 陳師奶 於 08-7-31 10:12 發表
進進媽, ianmami,

我會帶埋工人姐姐去添呀, 要買書. 買校服. 訂校車, 仲要照顧大少, 得我一個實無命. (我大約2pm 左右返學校.)

話時話, 查實係邊本書係唔駛買架?

...

無物邊本書唔水買呀... ???

成二千五蚊, 好貴呀~~~~~~~仲未知簿費幾多添

原文章由 ianmami 於 08-7-31 10:36 發表

無物邊本書唔水買呀... ???

原文章由 陳師奶 於 08-7-31 11:15 發表

都係, 簿費幾百蚊掛...

陳師奶,
我都係路過的, 恕我插口兩句:
明天買書, 買校服最好帶小朋友及一個好幫得手的人去, 因為到時都幾多人, 買校服時最好度下小朋友個Size先買, 不要因為想着得耐D就買大一個碼, 我個人認為SJACP的校服公司所做的質量不是甘好, 套夏天校服白衫白褲的布料料麻麻地, 白恤衫還可以, 個條白褲, 好快變黃, 曾經問過個老板, 只教我唔好用漂白水洗, 仲叫我:黃咗咪買個條囉!   所以建議你買校服都係預小朋友穿08年9月至12月,09年4月到6月, 最多穿埋09年9月至12月就要換新了!
買書方面, 一定要檢查清楚數量及有無執錯書, 通常D書都不會全部齊晒, 有D書要學咗學先有, 記得keep 住處單第日check!one more, 如果你唔喜歡自己包書, 記得買埋書套!
書簿,雜費不是很貴, 好記得只係幾佰元, 二千伍唔算多, 開學好多錢洗, 買書,買校服, 買書包, 買鞋, 買文具, 學校課外活動班.......
你慢慢就會習慣的!
原文章由 陳師奶 於 08-7-31 11:15 發表

矇仔媽媽:
唔該晒先, 想問多句, 如買2套校服+2套pe 服+外套, 會唔會太多呢? 有無咩心得呀.

d錢真係洗得好快, 政府果$1000書簿津貼我又無份, 外傭稅又無refund, 我俾政府歧視呀

原文章由 矇仔媽媽 於 08-7-31 16:43 發表
陳師奶,
我都係路過的, 恕我插口兩句:
明天買書, 買校服最好帶小朋友及一個好幫得手的人去, 因為到時都幾多人, 買校服時最好度下小朋友個Size先買, 不要因為想着得耐D就買大一個碼, 我個人認為SJACP的校服公司所做的 ...
‹ 上一主題|下一主題