用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 08年9月入小一的同學仔
樓主: ianmami
go

08年9月入小一的同學仔 [複製鏈接]

原文章由 kclee 於 08-7-10 11:33 發表
請問聖若瑟英小一般幾時接受小一入學申請, thanks!

kclee, 一般st. jo 小一入學申請在9月份ka. 你留意下st. jo 個website 啦...

原文章由 AA88 於 08-7-10 15:15 發表
Dear all,

I'm workin mom too. My son was studied at Immulate heart of Mary in Shatin.

I'm so worry about my son's standard. Since I'll try to review the school book for him, he always forget the wor ...

AA88,  我見有個朋友個仔都HANDLE 得好好SO 我都本住一個勇字去試下KA... 希望啱我個仔啦. 

Hi Janmami,

德福幼稚園的功課應該不算多, 平日有兩樣,假日會有四至五樣啦, 咁你呢?

Rebecca

原文章由 ianmami 於 08-7-6 22:33 發表

Rebecca, 大家咁話啦.... 我都唔知應付到定唔到 .. 不過想問下德福幼稚園d 功課多唔多ka?

joemyt,AA88,rebeccapoon:

我是今年陞二年班媽咪,其實不用太擔心,人類是一種好奇怪的動物,只會遇強越強 當初上小一都嚇一驚,咁多英文書,小朋友咁小年紀,能否應付呢? 原來迫到埋來是無不可能的,小朋友亦會漸漸適應,由抗拒英文到第一個學期後開始接受,現在還會到圖書館借英文書呢!!到你發現自已的小朋友整個學年把難關一一沖破,是無比的滿足,當然家長的付出亦不小啊!! 無論默書考試成績如何,也要讓他知道媽咪是永遠支持囝囝的 不要給他太大壓力.
放心,只要家長用多小小時間,小朋友比多小小心機,學術上完全無問題的.

进妈妈:

很多谢您的鼓励!希望小朋友可以尽快适应。
我在另外一个st jo 的topic 上也看了很久, 知道做妈妈的也会很辛苦。 但是, 真的很谢谢您为我们这些新丁解答问题和打气。

原文章由 rebeccapoon 於 08-7-11 00:53 發表
Hi Janmami,

德福幼稚園的功課應該不算多, 平日有兩樣,假日會有四至五樣啦, 咁你呢?

Rebecca

Rebecca, 平日ian 都係 2 - 3 樣, 假期為5 - 8 啦.  不一定 不過可以好快完成ka ianmami

原文章由 AA88 於 08-7-11 15:32 發表
进妈妈:

很多谢您的鼓励!希望小朋友可以尽快适应。
我在另外一个st jo 的topic 上也看了很久, 知道做妈妈的也会很辛苦。 但是, 真的很谢谢您为我们这些新丁解答问题和打气。 ...

AA88, 進進媽真係好好人KA .. 教識我唔小野...

Hello!各位9月讀SJACP小一的媽咪:
同大家打個招呼先, 我係矇仔媽媽, 矇仔九月會升P.2了, 希望可以係呢度同大家交流一下教仔心得!

原文章由 ianmami 於 08-7-11 16:01 發表

AA88, 進進媽真係好好人KA .. 教識我唔小野...

原文章由 矇仔媽媽 於 08-7-11 16:56 發表
Hello!各位9月讀SJACP小一的媽咪:
同大家打個招呼先, 我係矇仔媽媽, 矇仔九月會升P.2了, 希望可以係呢度同大家交流一下教仔心得!

矇仔媽媽, 你好... 希望你多多指教

AA88,ianmami:
你們不用這樣讚我 其實我做新丁媽咪的時候,亦好多謝其它媽咪的分享,令我有很大的信心和進進一順利同渡過小一 所以在此和你們分享我的感受,希望你們的寶貝和進進一樣也有一個快樂的小一

thank you

原文章由 ianmami 於 08-7-10 21:53 發表

kclee, 一般st. jo 小一入學申請在9月份ka. 你留意下st. jo 個website 啦...

Hi, ianmami,
希望你也多多指教!
原文章由 ianmami 於 08-7-11 22:50 發表

矇仔媽媽, 你好... 希望你多多指教

原文章由 矇仔媽媽 於 08-7-14 17:54 發表
Hi, ianmami,
希望你也多多指教!

矇仔媽媽, 大家分享下...

ianmani

我諗我地要黎呢邊撐旺個場先至得啦, 好靜呀!

原文章由 ianmami 於 08-7-15 10:04 發表

矇仔媽媽, 大家分享下...

原文章由 陳師奶 於 08-7-28 09:45 發表
ianmani

我諗我地要黎呢邊撐旺個場先至得啦, 好靜呀!

陳師奶, 都係ka... 因為我知聖小好小家長上網ka.

唔係個個家長都好似我地咁, 返工成日掛住上網架

原文章由 ianmami 於 08-7-28 10:12 發表

陳師奶, 都係ka... 因為我知聖小好小家長上網ka.

原文章由 陳師奶 於 08-7-28 10:32 發表
唔係個個家長都好似我地咁, 返工成日掛住上網架

係呀... 我返工望放工

me2 啦, 仲要係準時收工果隻呀, 呢d工去邊度揾wor

原文章由 ianmami 於 08-7-28 11:11 發表

係呀... 我返工望放工

貢獻勳章

咁我地咪撐下個場囉!

話時話,個仔都仲未培養都睇書的習慣,有乜計呢?

我亞仔好鍾意睇多啦A夢漫畫架, 成間房都係, 你估唔到佢地係睇得明, 識晒所有字咁滯架, 初初開始時可以睇d短篇先, 等佢有興趣就買d大長篇佢睇啦, 我亞仔都係咁開始架. 依家開始睇伊索寓言漫畫

原文章由 joemyt 於 08-7-29 02:41 發表
咁我地咪撐下個場囉!

話時話,個仔都仲未培養都睇書的習慣,有乜計呢?
‹ 上一主題|下一主題