用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Kwik Maths
樓主: bbsunny88
go

Kwik Maths [複製鏈接]

thanks,let me arrange again.

原文章由 easyday 於 08-6-30 17:45 發表
據我所知,KWIK MATHS的第3階段下半部份是有文字題的。
我的意見,首先要打好計算的根基,因為文字題牽涉計算 及文字理解,如果計算能力弱,處理文字題時,便會更覺困難。
其實,小孩子的學習動力,來自對他們對某樣事物的興趣,只要我 ...

請問有無人參加過荃灣Center"佳美補習社",好唔好
我想同幫個女報名,佢今年升K3,欠2個人參加3人如有興趣可PM我!

Dear Little_cy
sorry for belated reply
I will attend trial lesson tomorrow(5 July) at 3:30pm in
Wanchai.

原文章由 Little_cy 於 08-6-27 09:54 發表
Hi Sophia
My daughter is just 6, and she will start the kwik math this Saturday at 2:30, what time you go for trial lesson ah

我在新界區, 有沒有人一起夾埋去讀, 我已經找到一個家長, 我問過要3個一起就有85折, 在北區/大埔也可以, 仲有, 我約左今個星期六早上去試堂, 如果有媽咪想一起去!

sophia
我個女琴日學校有活動,所以冇番呀
你決定成點呀,...個center ok ma
原文章由 sophiacck 於 08-7-5 01:23 發表
sorry for belated reply
I will attend trial lesson tomorrow(5 July) at 3:30pm in
Wanchai.

i was sick so I have not attend on 5th July
I  need to make appointment with Kwik Maths.
If ok , i will intend to join this programme in Sept, 08, not summer course.
thx for your reply

原文章由 Little_cy 於 08-7-7 00:13 發表
sophia
我個女琴日學校有活動,所以冇番呀
你決定成點呀,...個center ok ma

sophia
oic... take care of yr self
原文章由 sophiacck 於 08-7-7 00:20 發表
i was sick so I have not attend on 5th July
I  need to make appointment with Kwik Maths.
If ok , i will intend to join this programme in Sept, 08, not summer course.
thx for your reply: ...

Hi Little_cy
thx for your concern
keep in touch

原文章由 Little_cy 於 08-7-7 00:32 發表
sophia
oic... take care of yr self

原文章由 bittyko 於 08-7-6 19:26 發表
我在新界區, 有沒有人一起夾埋去讀, 我已經找到一個家長, 我問過要3個一起就有85折, 在北區/大埔也可以, 仲有, 我約左今個星期六早上去試堂, 如果有媽咪想一起去! ...

星期六幾多點有試堂? 要點參加?

[quote]原文章由 sylar 於 08-7-7 00:58 發表

星期六幾多點有試堂? 要點參加? [/quote  

以我所知佢每星期六都有試堂,可致電登記記。
致於時間同地點就可以直接打去 KWIK Maths總部問!
電話: 2877 2867

另外KWIK Maths 網上亦有試堂資料。
http://www.kwik.com.hk/

回覆 #11 sugarjade 的文章

Hi sugarjade,
would you pm the detail to me. Thanks a lot!!

KWIK Math

我個仔升小一,都想報kwik math,將軍澳區,有沒有家長有興趣參加,因宜家三個有八五折呀!

原文章由 JT 於 08-7-7 15:38 發表
我個仔升小一,都想報kwik math,將軍澳區,有沒有家長有興趣參加,因宜家三個有八五折呀!

我知將軍澳有位 Miss Cheng (阿詩) 教得非常好,佢都有好多學生。可能佢幫你想到辦法。

不如你打電話去 KWIK Maths總部 (2877 2867),問番呢個老師電話,然後直接同佢聯絡!

Dear Sasa

Many thanks!

我有興趣,但將軍澳區邊度有kwik math?

我都有興趣, 可否pm給我

http://www.kwik.com.hk/summer_table17.html

我個囡升小一,都想報kwik math,慈雲山星期日下午,有沒有家長有興趣參加,三個有八五折呀!

我分別去過旺角 (朗豪坊對面), 太子 & 荃灣的 centre 望過, 三間比我的感覺都係 "家庭式作業"

若果佢有獨立的上課地點, 不是掛單在舊式家庭式托兒補習社會好 D ! 感覺上好無 system, 中心上面很混亂, 地方細不特只仲要係用 D 企身柜黎間 "課室", 實在有點兒.....

我有朋友報之前明明話可以比家長陪同上課, 點知上左一堂後, 名為 (請家長放手比小朋友試), 但係實質係講到好明話唔想家長陪, 說實話, 朋友真係覺得有點兒出予反予, 講真, 家長不在場, 唔通到 12 堂上完後發現小朋友 pick up 唔到 ?????

幸好我未報 但我心裡亦想知佢地的方法係咪真係 work

[ 本文章最後由 jywbb 於 08-7-22 18:36 編輯 ]

我覺得無家長在旁邊, 老師和小朋友可以更專心上課。除非孩子真的太小, 未能離開父母吧。
其實Kwik Math原理很簡單, 大人自己看課本, 不難pick up的。你可觀察孩子怎樣做家課, 就知道他吸收了沒有。上課是很互動和小班的, 基本上是反反覆覆的練習, 如果孩子學習上有問題, 在中途就會知了。
‹ 上一主題|下一主題