用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Kwik Maths
go

Kwik Maths [複製鏈接]

請問有無媽咪比小朋友學過kwik Maths, 是否適合小孩呢? 他們教的方法ok嗎? 請給一些寶貴意見, 唔該!
   1    0    0    0

我報左, 未返. 不過朋友個女讀了幾堂, 很明顯識計數了.

原文章由 bbsunny88 於 08-6-10 16:29 發表
請問有無媽咪比小朋友學過kwik Maths, 是否適合小孩呢? 他們教的方法ok嗎? 請給一些寶貴意見, 唔該!
我係天天豬, 爸爸媽媽好愛我呀!

我的小朋友已學完加法及減法, 明顯進步, 而且有方法令小朋友去記住方法做數, 而家亞女吾會驚5組3位/4位既連加或連減數, 我打算比小朋友學埋加減混合法, 不過選學習中心都要好小心, 因為每個centre既導師都會有吾同既教學態度, 要搵一d有口碑既中心會好些.

原文章由 bbsunny88 於 08-6-10 16:29表

咁你係邊個center呀, 我正想同阿女報名
原文章由 sugarjade 於 08-6-10 18:24 發表
我的小朋友已學完加法及減法, 明顯進步, 而且有方法令小朋友去記住方法做數, 而家亞女吾會驚5組3位/4位既連加或連減數, 我打算比小朋友學埋加減混合法, 不過選學習中心都要好小心, 因為每個centre既導師都會有吾同既 ...

Thanks all the information.  I'm consider to enroll the summer course for my boy.

how much ?

我個仔同我d朋友既仔女都學左好耐, 對而家做學校功課及考試好有幫助, 重唔駛教佢哋教到好勞氣!
高度推薦, 早學早著數, 因我朋友個仔k3學而家p.3都重用緊來計數!

Hi Sugarjade,
      Which center you're taking for your kid right now ? Pls email to me [email protected] . Many thanks !

原文章由 sugarjade 於 08-6-10 18:24 發表
我的小朋友已學完加法及減法, 明顯進步, 而且有方法令小朋友去記住方法做數, 而家亞女吾會驚5組3位/4位既連加或連減數, 我打算比小朋友學埋加減混合法, 不過選學習中心都要好小心, 因為每個centre既導師都會有吾同既 ...

SUGARJADE,

咁有冇邊間可以推介下

各位, 吾好意思甘遲先覆因為我要安排小女小一叩門既事, 所以無時間上黎.
我係粉嶺區學架, 因為我住係大埔, 所以對我黎講係方便d, 如果你地地區係岩既話先再pm 問我啦, 吾知可吾可以幫到你地架. 另外我亞女係k2既暑假開始學kwik math 好好玩, 所以如果5歲開始, 應該無問題既, 因為我選既係親子班, 我要同個女一齊上左頭一個加法, 仲有原來加法係12堂, 我地有3位家長都自願性加多6堂, 希望老師教慢少少, 等小朋友印象更加深刻, 到左學減法就無加堂, 因為減法係加法既相反, 所以小朋友如果學加法學得好既話, 減法係吾駛加堂既, 以我知道係有得試堂架, 你地打電話去總校果邊問下, 好似係灣仔區, 如有問題我盡量抽時間回答大家啦.

今日帶左阿女去試堂,佢話好好玩,所以我都會比佢學,不過因為我吾係想報暑期班,係REGULAR個隻,佢話要夾下時間..

係呀..我依家都自組K2-K3的小朋友去學..不過仲差一位...有冇住係九龍塘而又有興趣學的朋友可PM我....

係幾好玩架, 無珠心算甘悶, 如果可以幾個差不多年紀既小朋友成組一齊臬會好d, 我個女之前係3個班, 全部係讀k2下學期, 所以佢地鐘意果種學習氣氛, 如果年紀差距太大, 小朋友係吾會鐘意架! 如果可以既話, 年紀較小既朋友仔, 家長真係可以考慮下加多6堂上親子班架, 效果吾同架.

我仔在升小三前的暑假讀了 加法, 減法和乘法.

好密集, 不過仔同另外2個同學都學得好開心. 學乘數計到幾十萬位, 好利害.  

老師真係好重要, 老師鼓勵我一齊上堂 (坐後排), 然後係屋企同仔鬥快做數, 說真的, 我都得益.  又叫佢係屋企教爸爸做數, 實行做小老師.

我最初俾仔學KWIK MATHS, 係想佢學專心, 因為其實大D都會用計數機&電腦, 唔會用呢D方法計數. 學識專心同有鬥心, 對小學生嚟講, 好重要呀..

想請問知唔知太子區那一間比較好呢?

hello,
哦, 你仔仔學完乘法啦, 你有無學小數位加同減呀, 因為我個女仲細, 吾駛甘急學乘法, 我好同意你既講法, kwik math 真係可以訓練到小朋友既專注力, 呢一d 係額外既得著, 仲有可以親子, 真係吾錯. 如果可以允許家長一同上課更加好啦, 因為大人都有益處架. 我而加計減法都無個女甘快, 佢手指彈黎彈去有時我都睇吾切架..gagaga

原文章由 babbling 於 08-6-15 13:22 發表

好密集, 不過仔同另外2個同學都學得好開心. 學乘數計到幾十萬位, 好利害.  

老師真係好重要, 老師鼓勵我一齊上堂 (坐後排), 然後係屋企同仔鬥快做數, 說真的, 我都得 ...

佢地D肥手指彈嚟彈去, 真係好得意, 我仔學到乘法就冇學落去, 因開學LA. 但乘法巳經係千位乘百位, 又乘小數點, 真係睇到我眼突突    如果又計得啱的話, 睇佢個得戚樣就好好笑, 我又要扮到好崇拜咁讚佢叻..好攪笑, 我就嚟做影后!   

我同仔學校老師分享, 佢話叫我唔好忘記而家有電腦幫手運算, 學呢D對小學生階段係有幫助, 係幫佢地專注同有自信. 但大D就要幫佢著重番理解. 我都覺得啱.

嘩你個小朋友咁細就學, 小一計數都冇問題LA.

醒目開學勳章

原文章由 babbling 於 08-6-15 13:22 發表

老師真係好重要, 老師鼓勵我一齊上堂 (坐後排), 然後係屋企同仔鬥快做數, 說真的, 我都得 ...

請問點解可以係一個暑假學晒"加, 減, 乘法"咁好既!  夠時間咩, 唔係毎個level要12堂嗎?  我問老師佢話要step by step, 妳係咪加堂上嫁??  定點樣, 請指教!!!!!!!!!!!!

唔知香港島邊間centre好呢?
‹ 上一主題|下一主題