用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學(海泓道) 2008年9月入讀 油天(海泓道) 小一 家長 交流分享吓 ! ...
樓主: HCPOON
go

2008年9月入讀 油天(海泓道) 小一 家長 交流分享吓 ! [複製鏈接]

原帖由 miffy 於 08-9-1 09:47 發表
今朝我地7am起身番學, 仔仔都好期待開學, 所以一叫就起身, 不過有點兒未訓醒。

今朝小一新生一入去在有蓋操場排隊,  張校長有來過睇小朋友, 排隊至夠鐘, 老師點完名,就由老師帶領到課室。 ...

Hi miffy, 你一定住得很近7am才起身, 真羨慕!!
你是全職媽咪嗎?
我個仔都係讀1b班以後多多交流

今朝囡囡 6am 起身時好合作, 不過真係未訓醒...冇胃口食早餐...冇計...帶左食物盒, 等佢小息時食啦...

sat 的通告入面有 d 代買項目 ... 其中有樣係 "My Pals xxx" 有分 audio cd / reading ladder electronic book / living textbook cd-com 3 種 ...
"來說普通話" 都有 2 種 cd-rom...
有冇人知咩黎...買唔買 / 買邊隻好呢....

原帖由 filexbbma 於 08-9-1 09:35 發表
各位媽咪早晨 good morning,
今天第一天上小學啦!! 希望小朋友能适應!!
其實真有些擔心, 因我個仔今朝上保姆車時已經有小小 , 希望放學會好些啦mouth:" /> …………!!

你們的小朋友今天上學情形怎樣呀? ...

今朝送阿仔入到學校,佢好唔捨得我咁望住我走..............
不過佢忍住無哭到,等一陣放學同佢傾下先

原帖由 miffy 於 08-9-1 09:47 發表
今朝我地7am起身番學, 仔仔都好期待開學, 所以一叫就起身, 不過有點兒未訓醒。

今朝小一新生一入去在有蓋操場排隊,  張校長有來過睇小朋友, 排隊至夠鐘, 老師點完名,就由老師帶領到課室。 ...

你留到小朋友上課室呀
我去到見無咩家長响到,一帶咗個仔lineup就走咗啦

原帖由 1213 於 08-9-1 11:02 發表
今朝囡囡 6am 起身時好合作, 不過真係未訓醒...冇胃口食早餐...冇計...帶左食物盒, 等佢小息時食啦...

sat 的通告入面有 d 代買項目 ... 其中有樣係 "My Pals xxx" 有分 audio cd / reading ladder electronic book ...

Hi 1213,

我都唔知內容, 我只買mark有必備的.
另外我找不到選餐通告請问你們有沒有收到?

原帖由 filexbbma 於 08-9-1 14:48 發表

Hi 1213,

我都唔知內容, 我只買mark有必備的.
另外我找不到”選餐通告”請问你們有沒有收到?

tks for your reply...
因為我本身英文同普通話都唔多掂...所以想知 d cd / cd rom 幫唔幫到手 law...
我都冇選餐通告呀...可能今日派掛...

原帖由 1213 於 08-9-1 15:14 發表

tks for your reply...
因為我本身英文同普通話都唔多掂...所以想知 d cd / cd rom 幫唔幫到手 law...
我都冇選餐通告呀...可能今日派掛...

今日己經收到要交飯錢既回條,但係無得揀喎

原帖由 loloma 於 08-9-1 16:07 發表

今日己經收到要交飯錢既回條,但係無得揀

係 ?!
以為有得 2 揀 1 tim...咁...睇唔睇到每日食咩呢

原帖由 loloma 於 08-9-1 16:07 發表

今日己經收到要交飯錢既回條,但係無得揀喎

Hi 1213 & loloma,
謝謝你們的update等, 我今晚check check 先!!

原帖由 1213 於 08-9-1 16:23 發表

係 ?!
以為有得 2 揀 1 tim...咁...睇唔睇到每日食咩呢   

8/9 甜酸雜椒魚柳 白汁蟹柳雞絲 西蘭花甘筍片配白飯
9/9 白汁雜菜燴雞球 芒果汁豬扖 菇絲小棠菜配白飯

有時配紅飯/意粉/米粉
每日都有鮮果/飲品

Hello!Everybody!
越來越多家長出現了! 大家上來多些交流吓la!
你們會否做義工ar?

Hi, 我個仔都係1B班, 多多指教.  我見書單個D普通話必備已經有CD, 係咪唔駛再買其他?   今天個仔7:35已到, 見他排隊到8:00才上班房.  放學在車上已sleep.  下星期唔知會唔會下午上堂時sleep著咗.

原帖由 Irisl@m 於 08-9-1 18:16 發表
Hello!Everybody!
越來越多家長出現了! 大家上來多些交流吓la!
你們會否做義工ar?

我不能做義工lah, 因要上班, 你們會唔會做義工呀?

原帖由 SiuMom 於 08-9-1 19:58 發表
Hi, 我個仔都係1B班, 多多指教.  我見書單個D普通話必備已經有CD, 係咪唔駛再買其他?   今天個仔7:35已到, 見他排隊到8:00才上班房.  放學在車上已sleep.  下星期唔知會唔會下午上堂時sleep著咗. ...

我沒有再買其他普通話CD
我個仔昨天放學回家已大昏迷,我唸下星期下午上堂時一定

原帖由 loloma 於 08-9-1 17:49 發表

8/9 甜酸雜椒魚柳 白汁蟹柳雞絲 西蘭花甘筍片配白飯
9/9 白汁雜菜燴雞球 芒果汁豬扖 菇絲小棠菜配白飯

有時配紅飯/意粉/米粉
每日都有鮮果/飲品 ...

many tkx
好似唔錯咁 wor....

[email=irisl@m]irisl@m[/email] : 我要返工, 做唔到義工...如果唔係都想去陪下飯...

siumom, filexbbma : 呀女尋日冇訓晏覺呀, 不過個樣好累...夜晚重要仆親...跌得好傷...
喊左一大餐 9:xx pm 訓左....
今朝起身都重係好累 ...如果佢今日又唔訓晏覺就要再早 d 訓先得

原帖由 1213 於 08-9-2 09:04 發表

many tkx
好似唔錯咁 wor....

irisl@m : 我要返工, 做唔到義工...如果唔係都想去陪下飯...

siumom, filexbbma : 呀女尋日冇訓晏覺呀, 不過個樣好累...夜晚重要仆親...跌得好傷...
...

吓你呀女咁頂得住!! 可能冇訓晏覺, 攰得"制"所以仆親.  而家好d未呀?

原帖由 filexbbma 於 08-9-2 10:00 發表

吓你呀女咁頂得住!! 可能冇訓晏覺, 攰得"制"所以仆親.  而家好d未呀?

呀女成個暑假都冇訓晏覺...慣左掛...
尋晚玩得顛得滯...地下又有粒電池...所以冼底左 ...:(
個傷口好大呀...好心痛...

1213,

又真係好心痛.  希望快d好番.

聽日正式上堂啦,記得"汁"書包啦
‹ 上一主題|下一主題