用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs 宣小 vs 民生... 幫幫忙, 真係要決定喇..... ...
go

SFA vs 宣小 vs 民生... 幫幫忙, 真係要決定喇..... [複製鏈接]

大家有咩高見?  

sfa----> 驚太深, 離屋企遠, 但個個都話好, 考到都唔讀好似好o徙...

宣小----> 要學一種樂器, 呀仔五音不全.....
民生----> 有中學, 唔太深, 又近屋企, 但又驚程度唔夠....

註:學費不在考慮之列
   0    0    0    0
14/5/2006: 3.30kg (birth)14/6/2006: 4.34kg (1 month)20/7/2006: 5.58kg (2 month)25/8/2006: 6.41kg (3 month)16/11/2006: 7.5kg (6 month)

有無人可以幫下手???
14/5/2006: 3.30kg (birth)14/6/2006: 4.34kg (1 month)20/7/2006: 5.58kg (2 month)25/8/2006: 6.41kg (3 month)16/11/2006: 7.5kg (6 month)

我會揀sfa, 第二宣小.

可唔可以俾dd hint 我點解要揀sfa??

原文章由 G-Ma 於 08-6-10 16:24 發表
我會揀sfa, 第二宣小.

SFA:
課程較深, 小朋友吸收力強, 可選.
宣小:
如果小朋友對學習樂器無興趣及耐性, 必修樂器對大人及小孩都是一件苦差.   
民小:
課程中規中距, 有中學部.

平時民幼的功課完可以自己處理, 評估的成績又幾好,可以進取D選程度較高的SFA,  先自我評估子女學習能力+家長有幾多時間從旁教導(初小階段), 咁就知道邊間適合自己仔女.

原文章由 carriechan 於 08-6-10 16:42 發表

三間之中, 我只考慮SFA & 宣小!

SFA: <離屋企遠>...有幾遠? 坐校車要幾耐? 如果來回要花太多時間, 小朋友都疲倦啦! 仲邊有精力溫習?
<驚太深>..... 課程肯定深, 你囝囝個底打得好唔好? 可唔可以坐定定專心讀書? 相信冇人比你更清楚!
<考到都唔讀好似好o徙>.... 冇話o徙唔o徙, 最緊要適唔適合, 如果唔適合而又勉強讀盞大家辛苦!

宣小: <呀仔五音不全>.... 會唔會係你要求高呀? 最緊要係你囝囝對音樂有冇興趣? 宣小出名音樂好, 相信絕對有能力重新改造你囝囝!

原文章由 carriechan 於 08-6-10 11:22 發表
大家有咩高見?  

sfa----> 驚太深, 離屋企遠, 但個個都話好, 考到都唔讀好似好o徙...

宣小----> 要學一種樂器, 呀仔五音不全.....
民生----> 有中學, 唔太深, 又近屋企, 但又驚程度唔夠....

註:學費不在考慮之列 ...

請問你小朋友是正選生嗎?
如果三間都是,那麽學校認為你小朋友是有能力的、是適合的,為何現在才怕。而且你小朋友亦已經證明了他是具備了能力的。問題只是你有沒有準備跟他一起面對這(SFA)的6年挑戰。

原文章由 carriechan 於 08-6-10 16:42 發表

sfa, 宣小都係谷既學校, 既然都收咗你仔仔, 即係佢應該夠資格入讀, 咁3間當中我自己覺得sfa程度最高, 當然揀得sfa就預咗要付出好多時間幫小朋友溫書.

SFA同宣小都好, 不過要留意多樣, 就係個升中網呀!

我就係覺得sfa個校網好似唔係咁好, 而且小6又要搞多次呢d咁o既派位, 真係覺得人都癲..... 所以諗諗下想讀民生囉.....
sfa係正選生, 但呀仔係細仔, 有好多抽象o既概念(eg.數學)佢學得比較辛苦....
車程遠, 由屋企去sfa要一個鐘, 如去九龍塘就少於半個鐘, sfa仲要無校車到我屋企, 我要自己保母車....
所以而家好頭痕呀....

原文章由 Cyrusmum 於 08-6-10 19:50 發表
SFA同宣小都好, 不過要留意多樣, 就係個升中網呀!

con't

我成日諗, 係咪應該俾呀仔讀間無咁深o既學校, 等佢陪養好讀書o既興趣, 自信心都大dd?
一諗到呢方面, 我覺得民生比較好, 校舍大, 環境好, 近屋企, 又唔使煩多一次升中問題....
但係好可惜好多身邊o既朋友同親戚都覺得sfa好, 佢地覺得讀唔到先再轉返出來其他學校.....
我自己觀察到呀仔係一個可以谷的小朋友, 平時我同佢溫習都會溫1-2小時, 但我覺得小一開始d學科唔再咁表面, 而係多d抽象概念, eg, 小明比小強多/少..... 這些抽象概念呀仔未必handle到.....
如果強加教授, 我怕他對學習失去興趣.... 又怕會破壞親子關係....

原文章由 carriechan 於 08-6-11 09:27 發表
我就係覺得sfa個校網好似唔係咁好, 而且小6又要搞多次呢d咁o既派位, 真係覺得人都癲..... 所以諗諗下想讀民生囉.....
sfa係正選生, 但呀仔係細仔, 有好多抽象o既概念(eg.數學)佢學得比較辛苦....
車程遠, 由屋企去sf ...

con't

有時諗sfa都好, 程度夠, 上中學唔會pick up得咁辛苦, 係一個好好o既磨練機會......

原文章由 carriechan 於 08-6-11 15:15 發表
con't

我成日諗, 係咪應該俾呀仔讀間無咁深o既學校, 等佢陪養好讀書o既興趣, 自信心都大dd?
一諗到呢方面, 我覺得民生比較好, 校舍大, 環境好, 近屋企, 又唔使煩多一次升中問題....
但係好可惜好多身邊o既朋友同親 ...

如果真係唔想6年後煩多次,就take民生,因為
sfa同aps都係無中學既私校,sfa真係一間好好既學校,我囡都係考到而我又唔想放棄,but我係一個working mum,仲有唔想俾太多壓力個囡,因為得一個小朋友,所以而家都諗緊,14/6作決定
‹ 上一主題|下一主題