用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 報讀民生幼稚園
go

報讀民生幼稚園 [複製鏈接]

我想問下係唔係一定要住九龍城區先可以報讀民生幼稚園架?

民生係我母校, 我想個仔返民生讀, 但係我而家住屯門, 都唔知點好.

民生有無褓母車去屯門架?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原文章由 s(5) 於 08-6-9 13:38 發表

民生係我母校, 我想個仔返民生讀, 但係我而家住屯門, 都唔知點好.

民生有無褓母車去屯門架? ...

咁橋俾我望到呢個post,
我地係校友呀!!!! 好開心遇到同校人~
一定有褓母車去屯門, 但好似地址要填果區先可以報民生喎~

原文章由 paklok 於 08-6-9 14:04 發表

咁橋俾我望到呢個post,
我地係校友呀!!!! 好開心遇到同校人~
一定有褓母車去屯門, 但好似地址要填果區先可以報民生喎~

咁橋既, 我90年 F.5 畢業, 妳呢?

如果地址填土瓜灣得唔得呢?
要唔要地址證明架?

[ 本文章最後由 s(5) 於 08-6-9 15:02 編輯 ]

醒目開學勳章

原文章由 s(5) 於 08-6-9 15:01 發表

咁橋既, 我90年 F.5 畢業, 妳呢?

如果地址填土瓜灣得唔得呢?
要唔要地址證明架?

我好似係01年 f.5畢業架~ 我都記唔清因為留過班...lol

土瓜灣應該得, 因為我如果報民生都係填土瓜灣,
要地址證明架,
點解你想你個仔讀番民生呀?
你囝囝幾大呀?

原文章由 paklok 於 08-6-9 15:07 發表

我好似係01年 f.5畢業架~ 我都記唔清因為留過班...lol

土瓜灣應該得, 因為我如果報民生都係填土瓜灣,
要地址證明架,
點解你想你個仔讀番民生呀?
你囝囝幾大呀? ...

我個仔今年1月先出世, 有排先讀得, 不過想問定先.

我覺得民生幾好, 又有埋小學同埋中學, 唔洗煩.
加上我唔熟屯門區 D 學校, 唔知邊間好, 所以想個仔讀返民生囉.

Hi, 我係民記1991 F.5 畢業,囝囝1yr and 9 mths old,9月會讀pre-nursery.  我宜家仲諗緊同唔同阿仔考民生,因為Munsang仲未表態中學會否串龍,如果讀完K1-P.6又要再同佢揾中學就好煩。

我個女今年9月讀k1,我都係用Tuen Mun地址報都收,不過我哋都會搬出去Kowloon,等個女唔好咁辛苦

原文章由 s(5) 於 08-6-9 15:50 發表

我個仔今年1月先出世, 有排先讀得, 不過想問定先.

我覺得民生幾好, 又有埋小學同埋中學, 唔洗煩.
加上我唔熟屯門區 D 學校, 唔知邊間好, 所以想個仔讀返民生囉. ...

原文章由 amyduckbobo 於 08-6-12 17:06 發表
Hi, 我係民記1991 F.5 畢業,囝囝1yr and 9 mths old,9月會讀pre-nursery.  我宜家仲諗緊同唔同阿仔考民生,因為Munsang仲未表態中學會否串龍,如果讀完K1-P.6又要再同佢揾中學就好煩。 ...

我90年, 妳91年, 唔知有無係學校見過呢

原文章由 siukiuma 於 08-6-13 12:17 發表
我個女今年9月讀k1,我都係用Tuen Mun地址報都收,不過我哋都會搬出去Kowloon,等個女唔好咁辛苦

用Tuen Mun地址都收呀 ?!
咁面試時佢有無問妳地會唔會搬出九龍呀?

原文章由 s(5) 於 08-6-9 13:38 發表

民生有無褓母車去屯門架? ...

我個仔讀咗成年民生k1啦...我地住上水ga,雖然下個月我都搬出九龍
但係當日面試甚至填from我都係問報上水地址,都無人問我地會唔會搬,而阿仔就搭咗成十個月褓姆車啦,據我所知屯門深井都有車到ga

原文章由 ritaor66 於 08-6-16 00:41 發表

我個仔讀咗成年民生k1啦...我地住上水ga,雖然下個月我都搬出九龍
但係當日面試甚至填from我都係問報上水地址,都無人問我地會唔會搬,而阿仔就搭咗成十個月褓姆車啦,據我所知屯門深井都有車到ga ...

唔該晒妳呀, 咁即係我報屯門地址都有機會收啦,
咁都好 D, 可以試下報, 睇下考唔考到

s(5),

話晒你高我一年,都算係我師姐!

ritaor66,

請問民生現在K1-K3有冇普通話學呢?請問民生有什麼原因吸引你比個小朋友响度讀。

Hi, 我都係民生畢業, 92年F.5, 94年F. 7 畢業, 我由幼稚園讀到F. 7, 所以都想個女返民生讀, 我個女係去年12月12日出世, 唔知幾時先可以報讀幼稚園呢?
我以前都唔係住九龍城, 都可以考到.

大家幫幫手啦~~

因我身邊沒有朋友有小朋友,變相我有好多都唔清楚。

我個女而家 10 個月,如想報讀 K1 咁應該幾時要報名?
而民生幼稚園點樣入?我個意思係幾時有得拿FORM?
難唔難入呢??

謝謝您們呀…
肥脾

回覆 #3 amyduckbobo 的文章

民生幼稚園兩文三語都齊晒, 而且外籍教師也不錯, 我個小朋友剛在民生完成幼稚園階段, 畢業啦

各位民生支持者

嘩!你們的小朋友還很小呢!
我個女剛今年幼稚園畢業,好開心. 她在民生的生活很愉快, 老師很愛她. 但我就覺得小学学費太貴了, 所以不直升小学.
1.首先, 回答報名問題, 應該是在七月中的, 到時可在七月初打电話到学校查詢.
2.民生是有來自北京的普通話老師任教, 一星期兩堂, 但不能要求小朋友很叻. (始終一班三.四十人)
3.民生是私校, 地址根本不重要.
4.褓母車是私營, 所以任可地區都有.
5.民小是私立, 所以可直升上去, 只要小朋友不太差. 民中是官津, 但都有很多位留給民小, 不過要考試及面試, 再加平時校內成績.

原文章由 tsuimama 於 08-6-30 14:45 發表
嘩!你們的小朋友還很小呢!
我個女剛今年幼稚園畢業,好開心. 她在民生的生活很愉快, 老師很愛她. 但我就覺得小学学費太貴了, 所以不直升小学.
1.首先, 回答報名問題, 應該是在七月中的, 到時可在七月初打电話 ...

好多謝妳既幫忙
我都希望囝囝能夠好似我咁幼稚園至中學都係民生渡過.

醒目開學勳章

唉.......
家陣我都諗住報msc啦,
但係又想俾囡囡讀一年N1先
都唔知點搞~

我bb是0707出世, 又是粉嶺住, 想在左近先找n1, 到k1考民生。

如有車是否褓母或大校車? 很多個站? 多少$?

謝謝回答~~~

原帖由 ritaor66 於 08-6-16 00:41 發表

但係當日面試甚至填from我都係問報上水地址,都無人問我地會唔會搬,而阿仔就搭咗成十個月褓姆車啦,據我所知屯門深井都有車到ga ...

我個小朋友依家讀緊k.3

幾時報名可以上去佢哋個網頁睇.

我住係大埔, 保母車有呀, 不過我無比女女坐. 因為要係中文大學附近轉車.
‹ 上一主題|下一主題