用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 情意結~~~荔天好定開平好呢?
樓主: saui
go

情意結~~~荔天好定開平好呢? [複製鏈接]

原文章由 saui 於 08-6-9 01:09 發表
荔天係我既第一志願, 最後派咗去第二志願開平. 其實一開始時我已經心大心細, 因為兩間都係好學校, 實在唔知點揀好.

而家都派咗開平俾我, 其實我已經好滿意, 但有一個情意結, 想去荔天叩門, 好嗎? 請各位俾d意見我,  ...

我都係咁 不過我冇諗住叩荔天門,因為開平始終都係有中學AND D 先生係好有心機,你係邊間幼稚園??我個D 同學仔派哂去荔天,只係我冇第一志願,但我仲開心,今日校長問駛唔駛幫手,我都話唔駛,佢都話唔好睇小開平

原文章由 saui 於 08-6-9 01:36 發表
咁啱呀, 你情況同我一樣呀! 你真係個樂天媽咪, 可能我真係自尋煩惱啦. 我個仔讀民生, 咁你小朋友讀邊間幼稚園呀?

其實我派到開平我都好開心, 因為排我前面既家長被派到1x志願, 我見佢好sad咁走, 我當時都好担心自己 ...

我個仔讀佳寶,我唔係樂天,我之前度封叩門信都攪左好耐,我真係好開心,我相信害佢地唔會係間學校,而係家長有冇心去教佢

原文章由 Iris-Lun 於 08-6-11 00:16 發表
HI
我個女都係派左開平,我同版主的擔心一樣,好怕為個女選擇錯!我都想知開平的老師是否很惡?
是否很多功課?
學校的水平如何呢?
好多擔心呢! ...

我已經決定左開平!!唔駛煩,要煩都煩點keep小朋友成績入佢間中學,聽講<幼稚園校長,朋友>話開平d先生好有心機對d一,二年級,
09年小班教學(25人),我覺得幾好,至於普通話教中文,佢就分開2班中文2班普通話,新移民間間都係咁多架啦,英華唔多咩??咪一樣係咁多,與其擔心選擇錯,不如擔心點教好自己小朋友,始終都係家長既責任,希望大家會開平見啦

原文章由 Kittymummy 於 08-6-11 17:25 發表
我比少少意見你啦 ~

荔天比較新, 同埋我對呢間學校唔太熟, 唔知派位係點.比唔到太多意見你. 但係如果佢同長天英中(or 事但1間英中) 無link up的話, 我一定唔會諗. 同埋好似有6 班小一 (唔sure), 相對competition  ...

開平08/09 25人小班,咁咪得100人,咁開平中學係咪仲易入呢??

[ 本文章最後由 yuiyui82 於 08-6-11 18:16 編輯 ]

原文章由 saui 於 08-6-12 11:53 發表
聽到你咁講, 我真係好開心及放心俾我仔仔讀開平. 講真呀, 做父母都想仔女健康及開心成長, 他日能否成材都係次要.

希望日後係學校有機會見面及交流心得, 多多指教!!! ...

我地小一見啦,唔知會唔會考分班呢???

又有問題??點解我上綱見到d學生係藍色冷衫,而做校服個到係白色??
睇完大家對開平既平價,我都好放心,因為我仔間幼稚園得佢一個派到,其他派哂去荔天,都幾冇mood 我都有諗過去叩荔天門,到最後都係冇,始終都有中學,仲有個妹跟住,好在問過阿仔鍾唔鍾意開平,佢話好鐘意(因為開放日去玩過)
希望大家努力~~~~

原文章由 saui 於 08-6-12 13:51 發表
Hi yuiyui82,

我都希望我地個仔有機會做到同班同學. 有冇分班試要考就唔知, 但首先要評核小朋友入唔入普通話班先? 你7月5日會返開平嗎?

至於冷衫, 會唔會係夏季同冬季既分別呢?

你又係有個細女跟住呀, 我都係呀,  ...

我唔會去,因我要返工,我老公會同佢去考,不過多數都唔得架啦,點夠人地d新移民
我都好希望同班!!!有個照應

原文章由 saui 於 08-6-13 11:58 發表
我註册當日聽到話評核試之後, 普通話唔好既會入普通話中文班, 好既反而冇得入. 因為佢地個底打得好, 所以只要上regular普通話堂就夠了. 所以如果你仔仔係普通話唔叻的話, 反而好大機會入到普通話中文班嫁 ...

下!!!差先會入???唔係吓???有冇聽錯??

原文章由 saui 於 08-6-13 13:44 發表
我當時既反應同你一樣. 但我再問時, 佢都係咁答我

我打左去問,佢又話唔係喎,都唔知點:;pppp:
算啦,都係等上天既安排

原文章由 saui 於 08-6-13 16:40 發表
唔係嘛, 你問到既又唔同我所講呀 ...   想點呀 ...
算吧啦, 入到邊班都係天意, 由得佢吧啦

8月阿仔好似好忙咁,早返成個幾星期學,好似話8月仲有其他活動出

原文章由 doristse305 於 08-6-14 21:02 發表
我個女今早去開平考試, 下午就收到佢地既電話取錄左, 好開心, 因為原被派去四邑, 請問聖安德烈好定係開平呢?

個人意見開平,考試考咩架??
聽講聖安d先生成日轉,去參觀過,印象唔太好,間學校好商業化,
開平d先生好有心機<都係聽講>

原文章由 doristse305 於 08-6-16 18:14 發表

開平要考筆試, 中英數共2張paper, 然後面試有英語對答, 問吓d動物及顏色的英文讀法囉! 呢d都係,個女話比我知既, 係唔係全部學生都係考呢d,就不太肯定了 ...

咁考完即刻知道收唔收??

原文章由 doristse305 於 08-6-17 21:25 發表

星期六早上九時開始考筆試, 十點考埋面試走人, 下午1時電話通知話得左. 我都覺得"咩咁快既?", 到星期一中午去註册時, 我見到在我前面註册的有大約7-8個人 (同樣係16/6註册, 即係話係叩門入既人, 因為派入去既人應 ...

咁你交哂錢未呀??
我交哂,連8月頭d活動校車錢都交埋($150)

究竟5號返去考d咩,唔係只考普通話咩??
我仔話要寫字(我諗即係做試卷),係咪考埋分班??
問佢先生問d咩,佢話唔記得 只答我問左3個詞語,又話要寫字,又話好易,又唔話比我知
‹ 上一主題|下一主題