用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小 vs 拔萃小學(男女校-九龍塘), how to choose? ...
go

宣小 vs 拔萃小學(男女校-九龍塘), how to choose? [複製鏈接]

私校考到宣小,派立派到拔萃小學(DPS),想知那一間較好?宣小是一間好學校,但對DPS不大清楚,是否近年水準下降?比較學術表現、師資、學生質素,那一間好?

請給意見,謝謝!DPS好似比較少人談論,
why?
   0    0    0    0

我都想知呀, 我個女派了去DPS, 唔知好唔好...

有無人可以比意見....

原文章由 prince'smom 於 08-6-9 00:05 發表
私校考到宣小,派立派到拔萃小學(DPS),想知那一間較好?宣小是一間好學校,但對DPS不大清楚,是否近年水準下降?比較學術表現、師資、學生質素,那一間好?

請給意見,謝謝!DPS好似比較少人談論,
why? ...

DPS seats are so limited... you are in 41 net and put it as first choice?

原文章由 erikalo 於 08-6-9 14:03 發表
我都想知呀, 我個女派了去DPS, 唔知好唔好...

有無人可以比意見....

HELLO erikalo & prince'smom

DPS 雖然同現在沒有直屬中學, 但係一間較多人爭和不需要給學費的英小, 這兩所學校都沒有直屬中學, 因此會較多人選DPS, 如果DPS 有直屬中學必定好人選他....

原文章由 yummy-baby 於 08-6-12 02:53 發表
HELLO erikalo & prince'smom

DPS 雖然同現在沒有直屬中學, 但係一間較多人爭和不需要給學費的英小, 這兩所學校都沒有直屬中學, 因此會較多人選DPS, 如果DPS 有直屬中學必定好人選他.... ...

prince'smom
如果你個位係兒子, 我就建議入dps, 因為現在dps和男拔中學係未完全脫勾的, 換句話說, 入dps升男拔中比其他中學 (男拔直資除外) 係大d比例的. 但如果你入讀的是女仔, 我不敢建議, 因為到現在仍未有女生畢業該校, 唔知升學情況點呢?

舊小拔同大拔(已經) 脫勾了,  今年升五年级的是最後一年联系, 收8成至中學.   但之後果d, 當然在第一round 入表大拔,  相信dps都始终有優勢.

erikalo你是跨区中頭奖的, 不是鐘意dps嗎 ???

原文章由 Venuscheng 於 08-6-12 10:29 發表

prince'smom
如果你個位係兒子, 我就建議入dps, 因為現在dps和男拔中學係未完全脫勾的, 換句話說, 入dps升男拔中比其他中學 (男拔直資除外) 係大d比例的. 但如果你入讀的是女仔, 我不敢建議, 因為到現在仍未有女生 ...

原文章由 Martina 於 08-6-12 12:47 發表
舊小拔同大拔(已經) 脫勾了,  今年升五年级的是最後一年联系, 收8成至中學.   但之後果d, 當然在第一round 入表大拔,  相信dps都始终有優勢.

erikalo你是跨区中頭奖的, 不是最鐘意dps嗎 ???

...

yes,已經脫左勾 !

原文章由 Venuscheng 於 08-6-12 10:29 發表

prince'smom
如果你個位係兒子, 我就建議入dps, 因為現在dps和男拔中學係未完全脫勾的, 換句話說, 入dps升男拔中比其他中學 (男拔直資除外) 係大d比例的. 但如果你入讀的是女仔, 我不敢建議, 因為到現在仍未有女生 ...

我的小朋友是仔仔,但有個妹跟住,choose DPS 妹妹可直入,不用再考及抽獎。明白 DPS 會與 DBS脫勾,但相信只要keep住有好成績,可考上其他好的中學。宣小都沒有直屬中學。其實相信宣小比DPS在學術表現方面較好, 但DPS都應該不太差吧?
Anyway, I register DPS finally.

呢間係咪有個老師收咗interview嘅家長幾十萬, 博佢地唔知脫咗勾, 後來比人拉咗嗰間呀?

原文章由 NatalieMaMa 於 08-6-12 17:52 發表
呢間係咪有個老師收咗interview嘅家長幾十萬, 博佢地唔知脫咗勾, 後來比人拉咗嗰間呀?

係呀.

原文章由 NatalieMaMa 於 08-6-12 17:52 發表

Yes, 拔萃小學.
Forgiveness is the best remedy for any injury

原文章由 prince'smom 於 08-6-12 17:36 發表

我的小朋友是仔仔,但有個妹跟住,choose DPS 妹妹可直入,不用再考及抽獎。明白 DPS 會與 DBS脫勾,但相信只要keep住有好成績,可考上其他好的中學。宣小都沒有直屬中學。其實相信宣小比DPS在學術表現方面較好, 但DPS都應該 ...

為左妹妹好,你又唔洗煩多一年,緊係 DPS 好啦.

係呢,我想問下你本身係唔係住41校網?

parents should have known that dps no longer one dragon with secondary school.    Parents still willing to pay 1/2 million is for a good school in their mind.

Go for DPS, especially you have a younger daughter.   Good English standard and no school fee needed.

1st round - 請問有冇人20分入DPS.

Thanks.

DPS

[ 本文章最後由 alicechan2006 於 08-6-13 05:52 編輯 ]

原文章由 nhbb 於 08-6-13 01:05 發表
1st round - 請問有冇人20分入DPS.

Thanks.

想請問 DPS 有無宗教架?

基督教,  前幾年有20分入到, 今年唔知 !?  但我相信有的

原文章由 AS1210 於 08-6-13 10:23 發表

想請問 DPS 有無宗教架?

我对宣小真有d 問題想知,  因為我識讀宣小的朋友都話希望讀書冇壓力所以揀佢.   但另有一些家長friend 又話宣小很重操練 especially on Maths.  所以都能成功插班入名校.

边樣真?

原文章由 Krystal 於 08-6-12 18:13 發表

為左妹妹好,你又唔洗煩多一年,緊係 DPS 好啦.

係呢,我想問下你本身係唔係住41校網?

Yes.
‹ 上一主題|下一主題