用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 沙呂2008小一家長交流站
樓主: ^oo^
go

沙呂2008小一家長交流站 [複製鏈接]

update下:

1A - ^oo^ (囡囡) , ivankcl (囡囡) , sherinema (囡囡)
1B - 花師奶0105 (囡囡) , 維他 (囝囝)
1C - Kntsang (囡囡)
1D - yvonnengfy0639 (囝囝) , tangkamsing (囝囝)
1E - markojacey (囡囡) , yvonnemami (囡囡)

愛心家長:
yvonnemami, markojacey, 維他, 花師奶0105

我個女D同學仔又係分開晒, 不過好彩有一個同班, 都叫有伴

原文章由 markojacey 於 08-7-14 20:22 發表

我個女又係d同学仔分開哂班別,不過另外有d識嘅人又同一班做同学仔,very lucky
星期六真係好混亂,我同個女都差d發忟憎
...

update下:

1A - ^oo^ (囡囡) , ivankcl (囡囡) , sherinema (囡囡),
        muimui_mami (囡囡)
1B - 花師奶0105 (囡囡) , 維他 (囝囝)
1C - Kntsang (囡囡)
1D - yvonnengfy0639 (囝囝) , tangkamsing (囝囝)
1E - markojacey (囡囡) , yvonnemami (囡囡)

愛心家長:
yvonnemami, markojacey, 維他, 花師奶0105

我尋日打电話去學校問可唔可以做〔小一愛心家長〕一個禮拜,佢話叫老師覆我,但仲未有回音。

原文章由 muimui_mami 於 08-7-16 20:37 發表
Thank you 維他 & markojacey!

我會打去學校問吓。

冇問題的, last yr, 我dao 係幫1st week, g 後間5中幫half day.

原文章由 muimui_mami 於 08-7-18 21:12 發表
我尋日打电話去學校問可唔可以做〔小一愛心家長〕一個禮拜,佢話叫老師覆我,但仲未有回音。

Thank you, Bussycat.
想請問你小朋友在小一生活快樂嗎?功課壓力大嗎?可否比D心得呀!
原文章由 bussycat 於 08-7-18 21:41 發表
冇問題的, last yr, 我dao 係幫1st week, g 後間5中幫half day.

囡囡le 一年肯定開心,學校有不同嘅活動比佢地投入校園生活, 最開心就係P.1 仍然有生日會, 大慨兩個月一次  

le 度功課壓力5會大, 因為量5多,又有彈性家課政策,即如果真係有原因做5切,只要家長寫手冊簽名就可豁免,小朋友請jor病假亦5駛補做,le 度會有好多機會比家長參與,只要妳地願意.

原文章由 muimui_mami 於 08-7-19 09:32 發表
Thank you, Bussycat.
想請問你小朋友在小一生活快樂嗎?功課壓力大嗎?可否比D心得呀!

[ 本文章最後由 bussycat 於 08-7-20 00:35 編輯 ]

終於同囝囝買咗書包.
係Winnie the Pool款,
我知佢有兩個同學仔都係買火車仔款.

大家有冇買暑期作業俾小朋友做?
:-) :-) :-)

謝謝你的資料.
仲有生日會真係好.同囝囝幼稚園一樣,都係兩個月搞一次.

原文章由 bussycat 於 08-7-20 00:34 發表
囡囡le 一年肯定開心,學校有不同嘅活動比佢地投入校園生活, 最開心就係P.1 仍然有生日會, 大慨兩個月一次  

le 度功課壓力5會大, 因為量5多,又有彈性家課政策,即如果真係有原因做5切,只要家長寫手冊簽名就 ...

Yes, my daughter has 暑期作業 arranged by the kidergarten.  And she'll join a 小一預備班, 1.5hrs x 3 times per week, better than nothing.

原文章由 維他 於 08-7-20 08:32 發表
終於同囝囝買咗書包.
係Winnie the Pool款,
我知佢有兩個同學仔都係買火車仔款.

大家有冇買暑期作業俾小朋友做?

Thanks for sharing.

原文章由 bussycat 於 08-7-20 00:34 發表

le 度功課壓力5會大, 因為量5多,又有彈性家課政策,即如果真係有原因做5切,只要家長寫手冊簽名就 ...

similar to my daughter, doing 暑期作業 arranged by the kindergarten, join a small scale 小一預備班, that's all

but have arranged so much interest class

原文章由 ^oo^ 於 08-7-20 12:43 發表
Yes, my daughter has 暑期作業 arranged by the kidergarten.  And she'll join a 小一預備班, 1.5hrs x 3 times per week, better than nothing.

Do you know some of the policies have been changed.  For example :-

1.  use 星期 instead of 循環週 (e.g.  Mon, Tue ...  instead of Day 1, Day 2....)

2.  Change to 2 tests and 2 exams every year and .....

If you want to know the details, please check the school's web site.

各位,

有家長告訴我
小一的中文課將不會用普通話教授,
但仍會補留普通話堂.
不知這個是否真確?

改為星期制對小朋友和家長來說都是不錯的,
不怕記錯時間.

有生日會真係好開心喎,多謝你嘅分享, 最緊要小朋友讀得開心。   

咁就好lu,我只係請到1st個星期咋
之后幾個weeks,我可以返工前后間中幫下手
原文章由 bussycat 於 08-7-18 21:41 發表

唔該晒妳啲info !好有用!我重驚緊第時兩公婆間中返工無人跟功課點算
最重要係重有生日会 !好warm呀!

大家好呀, 好耐無入來啦, 因為近期公司工作勁忙, 我起初都有d擔心九月開學之後點樣分配及check阿仔的功課, 依家見到你們所講原來壓力都不算好大, 咁我就放心晒啦。我會教曉阿仔點樣自動自覺做好功課然後等我收工返來核對及簽名。

我仔仔是1C班呀, 暫時只有kntsang囡囡係呢班。
請入來參觀皓皓豬唱歌啦呢度 ;-)

Bought white running shoes la.   Anyone knows what kind of socks should be worn?  Short / medium / long?

原文章由 ^oo^ 於 08-7-27 22:42 發表
Bought white running shoes la.   Anyone knows what kind of socks should be worn?  Short / medium / long?

好似學校冇特別規定.
個人覺得短襪較好,因為唔怕小朋友走來走去令到隻襪跌.
‹ 上一主題|下一主題