用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一書包,你地會選邊款
樓主: Little_cy
go

小一書包,你地會選邊款 [複製鏈接]

Sindy,

5月中時齊碼齊色,現在不知還有沒有.大碼(長型)對小一學生來說,實在太大了.細碼是“圓型”,即好似 backpack拉鏈款.

原文章由 Sindy 於 08-6-13 11:07 發表

hehe,thanks 呀..我仔出年先用...我驚出年又唔出啫.........即係今年有出返呀?

[ 本文章最後由 Zen 於 08-6-13 12:12 編輯 ]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-13 11:22 發表
聽聞舊年無出細碼?? anyway, 而家吼定都差唔多, 好快無貨架, 可以打去shop叫d小姐貨到call你去睇呀
我女果個用左2年仲未爛(殘就梗有d架喇), 唸緊買唔買.....心大心細!
...

我見有隻又幾靚呀.....心思思想換款...但仲係新簇簇......

醒目開學勳章

原文章由 Zen 於 08-6-13 12:11 發表
Sindy,

5月中時齊碼齊色,現在不知還有沒有.大碼(長型)對小一學生來說,實在太大了.細碼是“圓型”,即好似 backpack拉鏈款.

細碼(圓型)揹上身好似無大碼(長型)咁好揹, 重量向後墜. 但係大碼揹上身太大, 去到pat pat位, 所以仲未諗掂買邊個好d.

原文章由 3b 於 08-6-13 13:12 發表

細碼(圓型)揹上身好似無大碼(長型)咁好揹, 重量向後墜. 但係大碼揹上身太大, 去到pat pat位, 所以仲未諗掂買邊個好d.

我仔係細粒型.....揹過家姐既大碼,差唔多佔左佢2/3個人咁高...出年年尾,佢最多都係高得幾CM....所以出年都唔知揹乜野返學囉,我仔得104cm咁高

有無人知seven今年的價錢?
thx~
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

~$850(S)/$950(L)

謝謝~

好貴啊. 為咗囝囝的背脊, 作出奉獻)))))))))
原文章由 Bluestar 於 08-6-13 14:06 發表
~$850(S)/$950(L)
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

原文章由 grace_xian 於 08-6-13 14:40 發表
謝謝~

好貴啊. 為咗囝囝的背脊, 作出奉獻)))))))))

但應該kum用過spx, dr k. (呢d只可以用1, 2年咁上下)
average開唔覺得咁貴.

醒目開學勳章 王國長老

我以用家身分, 答覆各位seven書包一定可以用2年
我女用野幾粗的, 個twin star筆袋一學期用到爛容容, 但係個書店仲好得, 熨畫有d甩lor, 但個書包絕對in good condition
至於放落機洗............亦多得我個女做既好事........將lunch食剩既甜品放左落書包倒到成個都係..........我老公忍唔住放左落機洗, 結果無穿無爛
原文章由 Bluestar 於 08-6-13 02:44 PM 發表
但應該kum用過spx, dr k. (呢d只可以用1, 2年咁上下)

係, 佢用得二年我已經值回票價
用三年就當bonus, 何況聽你哋講用三年一定無問題啦~
原文章由 Bluestar 於 08-6-13 14:44 發表

spi 唔多掂, 用唔夠一年 zipper 爛左

我想問廸廸尼的護脊書包, 適合小一用嗎,還有好用嗎,大概幾多錢一個??

[ 本文章最後由 mickeyeva 於 08-6-13 18:43 編輯 ]

原文章由 hellolanlan 於 08-6-13 18:28 發表
spi 唔多掂, 用唔夠一年 zipper 爛左

我女之前果個,d'理'爛晒,sanrio公仔書包都好過,用左年半,表面污糟左.....先換過個

If you put the (S) and (L) together, I don't think they have much difference (only the side of the square) but from convenience wise; i think (L) is better because you don't need to 'zip' and 'unzip' all the time.

Besides, once you put some books inside, the backpack will follow the back of the child.

You can go to the shop and have the sales ladies to put some magazines inside and have a feel.

Now they have joint promotion with AE; any AE card will have 10% for Seven.

Ah-One

原文章由 Zen 於 08-6-13 12:11 發表
Sindy,

醒目開學勳章

我想問LEGO書包又幾錢呢?邊度有得賣(九龍區)?會唔會輕過SPI?
Zeven? 太貴了, 就算唔爛, 阿仔都會厭, 會要求買新的。
SPI? 太太太重了, 不會考慮。
所以而家只考慮Dr.Kong及LEGO, 畀d意見丫。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

原文章由 Ah-One 於 08-6-13 19:14 發表
If you put the (S) and (L) together, I don't think they have much difference (only the side of the square) but from convenience wise; i think (L) is better because you don't need to 'zip' and 'unzip'  ...

即係闊左則邊拉鍊位?唉...都唔知買乜好囉

sindy
我打電話去shop問過,佢地都話大碼同細碼冇咩野分別,差1cm咁大把架咋..我都r緊頭吾知買吾買好

我買了個LEGO書包(囝囝鍾意)$2xx. 一定比spi輕身好多. 不過睇個樣我估都係用一年至二年倒. 但我吾介意, 最緊要係輕身.

原文章由 Giant 於 08-6-13 21:52 發表
我想問LEGO書包又幾錢呢?邊度有得賣(九龍區)?會唔會輕過SPI?
Zeven? 太貴了, 就算唔爛, 阿仔都會厭, 會要求買新的。
SPI? 太太太重了, 不會考慮。
所以而家只考慮Dr.Kong及LEGO, 畀d意見丫。 ...

原文章由 EE媽咪 於 08-6-13 09:11 發表

請問可5可以放入洗衣机度洗...架

我從未放過入機洗,就算弄髒了也只是用塊濕濕的布去抹下。
印象中都是抹過一次咁多!

請問有冇人用過呢隻牌子---> http://www.overlander.com.hk/Bargain/Bargain07%20summer/Product%20Highlight/Genius.htm

舖頭做緊半價,但昨日係窩打老道一間夜冷店買到,$200有交易
‹ 上一主題|下一主題