用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一書包,你地會選邊款
樓主: Little_cy
go

小一書包,你地會選邊款 [複製鏈接]

手拉書包的後輪會很髒,背上身後會弄污校服.

新秀麗的手拉書包是不錯的選擇.

原文章由 心心 於 08-6-17 08:55 發表
我個仔來年升小一, 他一直想要個行李手拉款書包, 其實行李款書包好唔好架? 有咩選擇?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

醒目開學勳章

原文章由 Little_cy 於 08-6-16 21:22 發表
3b,
咁你朋友個女女個隻係大碼or細碼呀

Little_cy,
佢囡囡用大碼呀, 朋友對這個書包的評價是 : 好, 好, 好 !!

[ 本文章最後由 3b 於 08-6-17 10:33 編輯 ]

Zen
佢今年既款一係方頂, 不過係大碼, 而細碼就係圓頂, 不過可分3格, 所以都吾知點攪.  大碼又大左, 細碼又得圓頂, 點選好

3b
咁點好呢??
細碼就得圓頂, 而大碼就係方頂…. 不過琴晚同阿女再試, 真係好似大碼好大呀

醒目開學勳章

原文章由 Little_cy 於 08-6-17 10:35 發表
3b
咁點好呢??
細碼就得圓頂, 而大碼就係方頂…. 不過琴晚同阿女再試, 真係好似大碼好大呀

Little_cy,

好似其他媽咪既評語一樣, 輕身, 可放大量書簿, 防水, 不易殘(洗完後, 新既一樣), 使用年期長...........(好似賣廣告 hahaha !)

原文章由 Little_cy 於 08-6-17 10:35 發表
3b
咁點好呢??

不如咁啦, 可唔可以留起呢個, 到佢3年級先用(到時都高左), 而家去買個便d用住兩年, 咁會唔會好d呀?

當年我女小一用時,人人見到都話個書包太大了,但最重是用家覺得是否舒服.不如你試試放滿書本後,讓囡囡揹上身,她的感覺最實際.如覺舒服,大小不是一個重要問題.

原文章由 Little_cy 於 08-6-17 10:34 發表
Zen
佢今年既款一係方頂, 不過係大碼, 而細碼就係圓頂, 不過可分3格, 所以都吾知點攪.  大碼又大左, 細碼又得圓頂, 點選好
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

醒目開學勳章

就係因為貴,所以家姐用完小學舊咗我都捨不得掉,而家哄細女小一用,希望佢啲同學仔唔好笑佢書包舊啦,如果佢"薄皮",唔肯用就傷叻(荷包).

原文章由 好難 於 08-6-8 23:41 發表
spi is good , but expensive!

醒目開學勳章

就係因為貴,所以家姐用完小學舊咗我都捨不得掉,而家哄細女小一用,希望佢啲同學仔唔好笑佢書包舊啦,如果佢"薄皮",唔肯用就傷叻(荷包).

原文章由 好難 於 08-6-8 23:41 發表
spi is good , but expensive!

我個仔都是用Dr. Kong
★☆★◇◆◇☆^o^☆★☆◇◆◇☆★☆◆◇☆
.﹒☆‧°☆∴°﹒°.﹒‧°∴°☆...﹒‧°∴☆
   ╭╯╰╮﹒☆☆°.﹒☆‧°∴°﹒°☆.‧°∴°∴
︱☆★︱把這罐星砂送給你們☆.﹒☆°‧°∴°﹒☆°
︱★☆︱裝滿這滿滿的祝福‧°∴☆.‧°☆..°
  ╰-----╯.﹒☆‧°☆∴°﹒°.﹒∴°﹒☆‧°∴☆

我個仔都是用Dr. Kong
★☆★◇◆◇☆^o^☆★☆◇◆◇☆★☆◆◇☆
.﹒☆‧°☆∴°﹒°.﹒‧°∴°☆...﹒‧°∴☆
   ╭╯╰╮﹒☆☆°.﹒☆‧°∴°﹒°☆.‧°∴°∴
︱☆★︱把這罐星砂送給你們☆.﹒☆°‧°∴°﹒☆°
︱★☆︱裝滿這滿滿的祝福‧°∴☆.‧°☆..°
  ╰-----╯.﹒☆‧°☆∴°﹒°.﹒∴°﹒☆‧°∴☆

I bought the bigger size. My son is 120 cm tall. This coming September to be a P.1 student. So, I feel he is tall enough to carry it. And the sales ask me put the water bottle in front of the bag. The school bag is waterproof!

I bought the bigger size. My son is 120 cm tall. This coming September to be a P.1 student. So, I feel he is tall enough to carry it. And the sales ask me put the water bottle in front of the bag. The school bag is waterproof!

Tsmom
My girl is almost 120 cm too, but quite big for her, anyway, I will go to the shop to look again tonight, and if possible, I will change the smaller size

請問銅鑼灣邊度可以買到Zeven?今日係SOGO揾唔到

星仔媽媽
sogo冇架, 你去lee garden Barocco個到睇啦, 不過以我所知, 細碼女仔款,已經冇曬喇

其實有無人會係學校買書包, 印埋校徽果種
個仔今年升小一, 去註冊時學校擺左張檯賣spi 書包, 有印埋校徽, 有彩藍, 深藍兩隻色, , 唔使三舊水, 話已經打左折,  有無人知同出面買的質地有什麼分別.
同上面既家長講幾百蚊個真係平好多, 不過又怕個仔會被其他小朋友笑, 用印左校徽書包咁老土.

[ 本文章最後由 pass 於 08-6-18 10:41 編輯 ]

原文章由 曲曲 於 08-6-18 11:03 發表

以我所見都好多小朋友買印有學校名的書包
感覺有點似制服
如果真係平過出面 當然會選擇啦

個仔係讀喇小
未出去睇過呀, 所以唔知個書包同出面既款有無分別, 明天就最後限期了, 唔買就無得買, 又無時間出去睇.
就係因為似制服, 多小朋友用都唔緊要, 最怕就係得三幾個用, 怕個仔比人笑囉, 所以心大心細買唔買好.

very happy! I bought a big size Zeven (棗紅色) for my son.
‹ 上一主題|下一主題