用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人派左去華德學校?
go

有冇人派左去華德學校?

唔洗. This not too bad. am or pm?
原文章由 Mawar 於 08-6-8 13:09 發表
入黎傾下

[ 本文章最後由 motherlau 於 08-6-8 14:22 編輯 ]

下午校09 年會轉新校舍.

原文章由 Mawar 於 08-6-8 16:15 發表
下午.
請問是否會轉新校舍&全日制?

回覆 #3 Mawar 的文章

yes,校舍仲好靓添,不過呀仔畢咗業lu.

回覆 #6 Mawar 的文章

首先歡迎你的小朋友.

佢新校舍在聖家中學側面,依家起緊.講真華德讀書壓力吾大,幾開心,升中派位都吾錯.如果你想開開心心一定ok.得閑上校網check 下,了解多D.

有冇人派左去華德學校?

My girl also allocated to 華德學校 pm. I would like to have some adv how to choose between 華德學校 and Good Hope?

tks.

good hope是否德望? 女校? 我會選德望...直覺咋...記得以前有個舊同事個女都用這間做女拔後備冇其他...最後女拔收咗佢個女!

你們好,

我囝囝在自行派位階段入了華德下午校, 現在等6月27日註冊同8月25日開學.

(不過我囝囝星期六會in 民生, 唔知會有甚麼結果, 如果民生唔收便讀華德了)

另外我個BLOG 都寫了一些資料, 你們慢慢睇啦!

[有關華德下午校]
http://www.hkoceanshores.net/osblog/?cat=17

[有關教育]
http://www.hkoceanshores.net/osblog/?cat=14

(多多指教!)
Regards,
Uncle-DOS
親子升學專欄作家, 升學教育顧問
Uncle-DOS 《升小攻略》專欄

請問上午校又如何呀??唔該各位講講and比啲informatiom!!thx!

原文章由 ojmummy 於 08-6-9 18:29 發表
請問上午校又如何呀??唔該各位講講and比啲informatiom!!thx!

上午校, 不嬲都是不錯的, 自行派位階段亦爭崩頭.
Regards,
Uncle-DOS

uncledos,

tks for your details info, I would like to find out what is the reason you are intend to give up the seat fm 華德下午校 for Musang?

Also would like to have your opinion between Holy family 聖家 kowloon City and Good Hope, tks.

原文章由 <i>YinYuMami</i> 於 08-6-10 10:13 發表 <br />
uncledos,<br />
<br />
tks for your details info, I would like to find out what is the reason you are intend to give up the seat fm 華德下午校 for Musang? <br />
<br />
Also would like to have your opinion between Holy famil ...
<br />

華德是好學校,暫未放棄。民生要今個星期六才面試, 所以唔知會有甚麼結果, 到時結果可能民生唔收呢!

如果你問我為何選民生優先,可能是以下幾點:
1.BANDING 較高
2.學生家庭背景群較接近
3.有直屬中學(民生書院, 英中)
4.學校有意計劃未來中小學幼稚園結龍和直置。(現階段未有實質的公佈)
5.校舍大,有泳池,設備足。

另外你所問的聖家和德望,他們有直屬中學,兩間都好。 如果俾我選, 我選兩間聖家。
Regards,
Uncle-DOS

我自己係畢業生, 個女今年k2, 我都有諗過華德同時我亦有問過前喇小副校長趙sir, 佢話華德都唔錯!

我仔仔是今年的畢業生 , 我覺得這小學的老師真的很有愛心 , 經歷過三任校長 , 覺得現任校長對校務最為積極 , 仔仔這六年都讀得很開心 , 坦白說程度不萛高 , 但相對壓力不大 , 對仔仔考上英中亦甚有信心!

醒目開學勳章

我看到華德下午校的資料1星期返5.5日學,咁係咪因為下午校星期六都要返學ka?

佢地返長短周.隔個星期六返. 對下午班來說返sat 都好辛苦,因要好早起床.

原文章由 rebecca0113 於 08-6-11 09:08 發表
我看到華德下午校的資料1星期返5.5日學,咁係咪因為下午校星期六都要返學ka?