用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 好開心呀,第一志願入到陳瑞祺
go

好開心呀,第一志願入到陳瑞祺 [複製鏈接]

今日終於放左榜,阿仔就派到第一志願,因為甲部剩係揀陳瑞祺,乙部第一志願都係陳瑞祺,可能咁樣中嘅機會就會大d~

頭先o係陳瑞祺見到有個好大個箱擺左o係一邊,係for d 家長要叩門,擺profile落去,我自己入去派位前,都好驚派唔到,要叩門,好彩最後都得左~

同埋陳瑞祺d miss都好nice,嚟緊就要作好入小一的準備了~
   0    0    0    0

原文章由 朱朱仔 於 08-6-8 12:28 發表
今日終於放左榜,阿仔就派到第一志願,因為甲部剩係揀陳瑞祺,乙部第一志願都係陳瑞祺,可能咁樣中嘅機會就會大d~

頭先o係陳瑞祺見到有個好大個箱擺左o係一邊,係for d 家長要叩門,擺profile落去,我自己入去派位前,都好驚派唔到 ...

恭喜晒!
得閒就看看我們的校網,這樣能更了解我們的大家庭,希望妳仔仔有愉快的校園生活。

csk家長jj:

多謝你,我未派位前,有時都會看看 陳瑞祺小學的校網,我當然鍾意 陳瑞祺,老師(很nice),學生(很有禮貌),其他職工都好好,所以由始至終都係揀呢間學校,亦都好好彩,最終都能夠順利入到~

不過,唔入到都唔好唔開心,頭先睇新聞訪問個小朋友覺得點,佢話"好開心law,入到間好學校,唔洗入到d垃圾學校",我覺得d家長都俾好多壓力小朋友,入唔到名校,就要去讀垃圾學校?香港d小學都唔會係好差呀,只不過唔係最有名ge,唔洗咁呀~唉~

我會得閒就嚟傾下計la,多多指教~10/6亦都會去學校註冊lu~

原文章由 朱朱仔 於 08-6-8 23:37 發表
csk家長jj:

多謝你,我未派位前,有時都會看看 陳瑞祺小學的校網,我當然鍾意 陳瑞祺,老師(很nice),學生(很有禮貌),其他職工都好好,所以由始至終都係揀呢間學校,亦都好好彩,最終都能夠順利入到~

不過,唔入到都唔好 ...

小朋友根本唔識分名唔名校,所有評語和觀念相信均是由父母灌輸的,這種家庭教育真的要不得。

10/6也是我們緊張的日子(exam week),希望一切順順利利吧!
開學後,記住上來分享孩子上學的趣事啊!

我也是派到陳瑞祺,很開心呀,係第一老願

Hi all 08 小一 moms and 小朋友,

我個囡都係今年小一生, 大家多D上來交流, 希望大家小朋友小一在這學校開心學習呀!

我小朋友下年申請P1,想問下只得15分,機會是否很微,請幫忙回答

YMandy+bb43

你地今日有冇去註冊呢?收到張通告,話12/7攪哂書簿校服校車,仲話分埋班,唔知用咩準則嚟分班呢?

bb-mameme:

我第一輪得5分(首名子女),入唔到,你15分應該都得~我第2次大抽獎就靠好運入到,真好運,填表時,甲部我淨係填3402陳瑞祺,乙部當然填第一,好彩得左~

回覆 #8 朱朱仔 的文章

我今日上午去左註冊,係啦,佢咁快就話分埋班,我諗佢係隨便咁分

原文章由 bb43 於 08-6-10 23:03 發表
我今日上午去左註冊,係啦,佢咁快就話分埋班,我諗佢係隨便咁分

係,CSK是隨機分班的,到小五才分精英班。

Hi, 各位陳瑞祺小一家長,

恭喜哂!歡迎你加入陳瑞祺呢個大家庭

原文章由 朱朱仔 於 08-6-10 19:09 發表
YMandy+bb43

你地今日有冇去註冊呢?收到張通告,話12/7攪哂書簿校服校車,仲話分埋班,唔知用咩準則嚟分班呢?

bb-mameme:

我第一輪得5分(首名子女),入唔到,你15分應該都得~我第2次大抽獎就靠好運入到,真好運, ...

Hi csk家長jj, bb43, 朱朱仔,

你哋是全職OR在職妈妈呀?  我是全職媽咪呀!  我昨天已經註冊, 非常之快只是塡表对資料.  12/7 就會多D事情要記啦.  大家要多D交流互相幫助一下.

tomatowu+csk家長jj:

多謝你2位咁nice的媽咪指教,好好呀,原來陳瑞祺一至四年級冇分精英班,咁小朋友就唔會被標籤同埋咁大壓力~
你地小朋友都exam緊,相信都要好俾心機同佢地重溫,加油呢~嚟緊我地小朋友入左小學後,都要好似你地咁勤力溫習先得~

YMandy+bb43:
我係半職媽咪,返9放2,放工後買埋餸可以接哥哥,細佬仲讀緊幼兒園,到時放學做功課,都唔知顧得邊個~我仔仔o係救世軍樂民幼兒園讀緊,你地呢?

~到時隨機分班真好~

YMandy+朱朱仔:

我係在職媽咪,返朝9晚6,好彩係5天工作,有多啲時間倍下個仔,仔仔係迦南幼稚園讀,好彩隨機分班,可以無咁大壓力

各位陳瑞祺小一家長,

恭喜您們!加入陳瑞祺呢!

家長和孩子們一同努力喇.........

阿仔間幼兒園總共有3個入到陳瑞祺~2個都係女仔,得佢一個男仔,不過我相信佢地實會識到新同學呢~

kansang
多謝你呢,考埋今日,就可以relax下,呢個禮拜終於可以去玩下la,成功~

呵呵!下星期還要考TSA呢!到了三年班全年也未輕鬆過呢!每年祇有在暑假去旅行罷......我兒是個多嘴仔更增添了我們很多麻煩呢......

學校出左通告for新學期開課

2008/2009開學日安排
1. 9月1日(星期一)及9月2日(星期二)之上課時間為上午8時正至中午12時正,學生毋須攜帶課本上學,請二至六年級學生於首天上課日同時帶備文具及暑期作業(如適用) 上課。
2. 9月3日(星期三)之上課時間為上午8時正至下午1時正,學生須帶備書包,但毋須帶課本回校上課。
3. 9月4日(星期四)至9月12日(星期五)為「適應期」, 學生將會以半日制形式上學,於1時正放學。
4. 學生將會於9月16日開始正式全日上課,上課時間為上午8時正至下午3時10分,同學必須在學校用膳。

咁即係頭半個月都係番半日,咁我咪要請半個月假law~

原文章由 朱朱仔 於 08-6-14 14:44 發表
學校出左通告for新學期開課

2008/2009開學日安排
1. 9月1日(星期一)及9月2日(星期二)之上課時間為上午8時正至中午12時正,學生毋須攜帶課本上學,請二至六年級學生於首天上課日同時帶備文具及暑期作業(如適用) 上課。
2. 9月3日 ...

朱朱仔:

Why you know so many things? I have recevied any notice from School.  My son was admitted during the first round!!  Should I check with school?

唔係 我都係去陳瑞祺學校主網頁睇之麻,你可以click去 http://cskps.edu.hk/  睇番學校最新的通告,我成日入去睇架,睇下d小一功課多唔多,通告,活動......

你第一round已經入左,你有幾多分呢?
‹ 上一主題|下一主題