用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 由工人照顧既bb, 佢地既母語會係....?
go

由工人照顧既bb, 佢地既母語會係....?

我個bb 14個月多d.  佢仲未識講野.  我頭先用公仔教佢眼,耳, 口,.....  我用廣東話講, 佢唔理我, 我改用英語, 佢就同我指晒d eyes, ears, nose and ears出來.   

唉...bb接觸工人既時間多過我地, 點樣可以教返bb多d廣東話?  
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

我已經比bb返幼兒園既playgroup, 希望佢多d接觸廣東話.  但係工人話比我知, bb對個香港人老師無反應, 佢上英文老師既堂時, 非常開心.  
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

禁你又咪禁傷心, 其實你可以繼續同佢講多d 廣東話, 問題係講廣東話的人陪佢時間少姐.

如果小朋友依家以英文作母語不是壞事. 只要你地同佢講返多d, 又係佢面前交談時講多d就可以.不過佢會喜歡英文/以英文作母語可能會難改變.

有一點要提提,可能個工人都唔識廣東話, 所以當上廣東話playgroup時, 工人會無反應, 令到bb都一樣, 會互相影響!. 所以提意你跟她一齊上比較好(咪sign錢啦! cancelled 左佢啦,同你地上就有用.).   相反, 如果工人上英文playgroup時佢地一齊有反應咪好好多羅.

你咪放棄, 來日方長, 可能依家你小朋友可能識聽而唔識講姐. 你要繼續同佢教佢眼,耳, 口,.....  佢會明白. 如果工人放假時, 咪又係你地講廣東話的人同佢相處, 慢慢黎. language 要時間浸. 係咪!

多謝你既鼓勵.

呢兩堂阿b對廣東話老師有反應啦!  

老師用本大書講故仔, 之後問白兔係邊呀, 工人話阿b走出去指住書上既白兔.  
今日老師問耳仔係邊, 阿b又識揸住自己隻耳仔.

不過唔知點解, 我問阿b耳仔呢, 佢又唔理我.  

原文章由 zzerong626 於 08-6-16 10:37 發表
禁你又咪禁傷心, 其實你可以繼續同佢講多d 廣東話, 問題係講廣東話的人陪佢時間少姐.

如果小朋友依家以英文作母語不是壞事. 只要你地同佢講返多d, 又係佢面前交談時講多d就可以.不過佢會喜歡英文/以英文作母語可能 ...

要努力呀! 有時佢地會好講心情, 仲係潛意式時期的孩子係禁架! 不過你同佢傾多d計, 交多d心先得架.

要努力呀! 有時佢地會好講心情, 仲係潛意式時期的孩子係禁架! 不過你同佢傾多d計, 交多d心先得架.

不用太擔心, 因為我2個小朋友都係咁, 大大下就講番廣東話架啦... 我細仔2歲前都好嚴重下, 一句廣東話都唔明, 又唔講, 亦不接受, 我同佢講中文會叫我 " no chinese" , 不過佢依架2歲8個月啦... 一樣講廣東話, 不過當然同英文比, 會差d.. 因為工人湊.. 成日陪佢... 好正常既... 返k1就中文好好多架啦...

原文章由 zzerong626 於 08-6-17 19:37 發表

你BB先14個月, 一D都唔需要擔心! 我仔仔2歲2個月, 回想佢14個月的時候, 跟本唔會理我, 有時用英文問佢眼, 佢會指, 有時好似冇反應咁...好啦~ 用廣東話問, 佢又係咁....
不過, 到BB一路大大下, 我終於發現, 佢其實是知道的, 只是不喜歡指比我睇...
我家也是菲傭照顧BB, 而BB一歲開始就上英文PLAYGROUP, 一星期三堂, 佢最初是英語理解比較好的, 知道後我就跟他講廣東話, 佢好快就能理解....
所以不用擔心啦~

我個仔呢幾日開始成日講野, 雖然佢大部
份講既野我地都聽唔明, 但聽得明既多數係廣東話, 例如: 要, 街街, 車車, 的士, 奶奶.  我覺得幾開心, 不過真係唔係太明....工人成日對住佢都係講英文, 而播比bb睇既dvd都係英語內容(好既廣東話教材好難搵!), 點解仔仔識講既都係廣東話?  我地每日最多都係對住bb 3 個鐘.  我有懷疑過工人平日唔多同bb講野, 曾經暗中放錄音筆係屋內, 最後發現工人都好有心機教bb講野(英文).  鄰居都話佢成日經過我家門口, 都聽見佢教bb講野既聲.

似乎bb先天有傾向用廣東話!

醒目開學勳章

恐龍仔都係咁, 英文好過廣東話
但係我又唔覺得要擔心喎, 而且雙語B講嘢會慢d
e+, 恐龍仔會叫car 又會講車車

慢慢嚟啦! 下個星期出嚟食飯時可以share吓恐龍仔嘅進度~~