用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 教育局是根據甚麼作出決定?
go

教育局是根據甚麼作出決定? [複製鏈接]

有咁多機構下午都重開,教育局是根據甚麼作出決定?

各 小 一 入 學 統 一 派 位 中 心 今 天 不 會 開 放
2008-06-07 HKT 11:15
由 於 紅 色 暴 雨 警 告 現 正 生 效 , 各 小 一 入 學 統 一 派 位 中 心 今 天 不 會 開 放 。 家 長 可 於 明 天 , 即 六 月 八 日 ( 星 期 日 ) , 到 原 定 的 統 一 派 位 中 心 領 取 小 一 註 冊 證 。 所 有 未 能 於 明 天 到 統 一 派 位 中 心 領 取 小 一 註 冊 證 的 家 長 , 仍 可 於 六 月 十 日 ( 星 期 二 ) 下 午 二 時 至 六 時 或 六 月 十 一 日 ( 星 期 三 ) 上 午 九 時 至 下 午 一 時 , 到 灣 仔 皇 后 大 道 東 269 號 呂 祺 教 育 服 務 中 心 學 位 分 配 組 , 領 取 小 一 註 冊 證 。

考 評 局 公 布 下 午 公 開 考 試 照 常 舉 行
2008-06-07 HKT 11:14
考 評 局 公 布 , 由 於 天 文 台 改 發 紅 色 暴 雨 警 告 , 下 午 舉 行 的 公 開 考 試 照 常 進 行 , 試 場 將 會 順 延 15 分 鐘 開 考 , 以 照 顧 遲 到 考 生 。

大 會 堂 婚 姻 註 冊 處 下 午 重 開
2008-06-07 HKT 11:47
入 境 事 務 處 表 示 , 由 於 天 文 台 改 發 黃 色 暴 雨 警 告 訊 號 , 大 會 堂 的 婚 姻 註 冊 處 下 午 二 時 起 恢 復 服 務 。
高 峰 進 修 學 院 下 午 如 常 上 課
2008-06-07 HKT 11:27
職 業 訓 練 局 宣 布 , 高 峰 進 修 學 院 ( PEAK ) 今 天 下 午 一 時 以 後 如 常 上 課 。 至 於 今 晚 夜 間 課 堂 的 安 排 , 請 留 意 職 訓 局 稍 後 發 出 的 公 布 。
職 安 局 夜 間 課 程 照 常 舉 行
2008-06-07 HKT 11:17
職 安 局 宣 布 , 由 於 黑 色 暴 雨 警 告 除 下 , 夜 間 課 程 照 常 舉 行 。 有 關 補 課 及 補 考 詳 情 , 職 安 局 將 個 別 通 知 各 學 員 。
   0    0    0    0

回覆 #1 Childhood 的文章

官僚的決定.又不是要帶小朋友去,唔會危險,咁早就決定唔開,一點都無說服力!:;pppp:

大家快D打去投訴啦,我岩岩打左去,我話咁搞法,聽日一定好迫人

教局都不明白有好多家長"特登"今日請假, 而請假對部份人講是多麼困難!

Totally argreed with you.[

quote]原文章由 totochu 於 08-6-7 12:20 發表
官僚的決定.又不是要帶小朋友去,唔會危險,咁早就決定唔開,一點都無說服力!:;pppp: [/quote]

好明顯係取決於佢地想唔想返工做野~

不如一齊去狄狄尼玩,下午 2 時 重開 。

我都打左去投訴啦, 仲同倒個主任講tim, 不過都係唔會有用的..
原文章由 manfang 於 08-6-7 12:23 發表
大家快D打去投訴啦,我岩岩打左去,我話咁搞法,聽日一定好迫人

我已經send左email 去投訴

我都認為打去係冇用呀!!

大家知唔知今年派位成績好唔好呀,我間幼稚園上年派得好差,唔知今年係咪會梗加差

原文章由 totochu 於 08-6-7 12:34 發表
我已經send左email 去投訴

email都難洩氣憤, 我再打電話去投訴左...... 都知應該無咩用, 但起碼比佢地知道我地呢班家長有幾咁不滿!!

偶發奇想..... 打埋去報館唔知有冇用呢?

都好喎,大家一齊起哄吧!激氣!!

原文章由 Childhood 於 08-6-7 12:25 發表
教局都不明白有好多家長"特登"今日請假, 而請假對部份人講是多麼困難!

係囉!明天又要俾老細問長問短先至有機會攞半日咋

真是激死人!

上午11時取消黑雨, 下午1:30都趕不到開, 蟻都爬到啦! 為甚麼教育局不為家長想下.

Good idea!!
Really want to call the press, it would be more effective than complain to the EDB.

原文章由 @@ 於 08-6-7 12:42 發表

email都難洩氣憤, 我再打電話去投訴左...... 都知應該無咩用, 但起碼比佢地知道我地呢班家長有幾咁不滿!!

偶發奇想..... 打埋去報館唔知有冇用呢? ...

原文章由 Fanny_Kam 於 08-6-7 13:10 發表
上午11時取消黑雨, 下午1:30都趕不到開, 蟻都爬到啦! 為甚麼教育局不為家長想下.

教高局啲人肯定丁屎都無為可憐日日担心結果的家長設想過,等多一日就担心多一日,唉!好離譜!

頭先我打左去蘋果, 同左個記者講, 佢都認同我既說話。仲話一陣孫明陽有個記者會, 會問佢....

希望有個交代啦!

原文章由 momo234 於 08-6-7 14:27 發表

點解唔可以做到在網上可 check 結果呢?
大家打去教統局投訴啦28327700  

剛剛打過、
我叫佢反映比佢老頂知、
的女仔、今日慘啦
講sorry、都講到

今朝咁大雨唔開都算合理, 但冇理由下午都唔開! 我o地平時黑雨或八號風球除下兩小時後都要返工啦! 1:30pm冇理由開唔切wor!
‹ 上一主題|下一主題