用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: wawa
go

愛碟灣基灣 [複製鏈接]

hi,
我囝囝都是1C班, 他的同學就去1D班.
其實評估日當時除左睇樂器表演外, 囝囝起碼對D樂器外型增加認識. 即時自己決定想學中提琴, 跟住去埋課室試樂器, 更加堅持要學中提琴. 因試樂器時, 老師話佢唔夠氣, 管樂都只啱單簧. 試完就知佢邊樣適合佢, 千祈唔好勉強. 我又唔駛幫佢左唸右唸(因我都唔認識呢).

點解你地個個都係c or d班既, 你地係咪同一幼稚園呀?

原文章由 myson_mathew 於 08-7-27 23:05 發表
hi,
其實評估日當時除左睇樂器表演外, 囝囝起碼對D樂器外型增加認識. 即時自己決定想學中提琴, 跟住去埋課室試樂器, 更加堅持要學中提琴. 因試樂器時, 老師話佢唔夠氣, ...

gum 啱唧 ... 我囝囝間幼稚園只有3個小朋友入愛蝶灣基灣.

wawa,

yes, 我諗係咁岩咋, 囡囡學校有5位同學入左去, A班有2位, B班有1位, 囡囡派C班, 另外囡囡既好朋友就派D班.....

原文章由 wawa 於 08-7-28 17:13 發表
點解你地個個都係c or d班既, 你地係咪同一幼稚園呀?

myson_mathew,

日後多多指教呀....

原文章由 myson_mathew 於 08-7-27 23:05 發表
hi,
其實評估日當時除左睇樂器表演外, 囝囝起碼對D樂器外型增加認識. 即時自己決定想學中提琴, 跟住去埋課室試樂器, 更加堅持要學中提琴. 因試樂器時, 老師話佢唔夠氣, ...

回覆 #1 sarahlee 的文章

Hi sarahlee,

大家gum話...多多指教.

今日開始要做暑期功課啦.

原文章由 myson_mathew 於 08-7-30 21:16 發表

大家gum話...多多指教.

yes ar, 不過我就早左叫亞囡做, 大約間二至三日要佢寫一直行, 免得佢成日掛住玩.

原文章由 wawa 於 08-8-1 09:55 發表
今日開始要做暑期功課啦.

我尋日拿出來, 我叫我仔仔寫今日的字,佢只寫了"抄詞",之後就唔寫. 就做前面o個o的,貼相.

原文章由 sarahlee 於 08-8-1 10:01 發表
yes ar, 不過我就早左叫亞囡做, 大約間二至三日要佢寫一直行, 免得佢成日掛住玩.

係喎, 差d 唔記得要開始做暑期功課.  我亞囝星期一開始出水痘, 呢個星期勁扭計, 叫佢做公文都要好不溫柔地叫佢做.  

咁咪幾好出完水痘先返學. 原來你有上公文班, 返咗學係咪會仲keep 住上呀?

原文章由 myson_mathew 於 08-8-1 14:53 發表
係喎, 差d 唔記得要開始做暑期功課.  我亞囝星期一開始出水痘, 呢個星期勁扭計, 叫佢做公文都要好不溫柔地叫佢做.  

祝囝囝早日康復, 記得叫佢唔好"r"呀, 會有疤痕啊, btw, 咁岩既, 我囡囡又係上公文"英", 舊年年尾開始, 係鯉景灣既centre, 你呢??

原文章由 myson_mathew 於 08-8-1 14:53 發表

wawa,

oic, 囡囡拎左本暑期作業後, 第一日就好興奮咁做數學(呢, 找不同同埋填數字嗰版) 跟住隔幾日後我就print埋d相俾佢貼, 又係大約要佢隔日做一頁咁咯....因為佢遲些月中會返幼兒園, 所以想佢番幼兒園前搞掂晒.

原文章由 wawa 於 08-8-1 10:03 發表
我尋日拿出來, 我叫我仔仔寫今日的字,佢只寫了"抄詞",之後就唔寫. 就做前面o個o的,貼相.

[ 本文章最後由 sarahlee 於 08-8-1 16:40 編輯 ]

係暑假出可多些時間休息,唔駛心掛掛學習追唔上 或功課呀 諸如此類... 都算出得著時呢. 佢係今年4月至參加公文數, 返左學會keep 住的.

原文章由 wawa 於 08-8-1 15:14 發表
咁咪幾好出完水痘先返學. 原來你有上公文班, 返咗學係咪會仲keep 住上呀?

thank you.  我已經叫囝囝唔好"r"呀, 但好多時佢唔覺意"r"左, 我都未知.  唯有小心d 睇住佢啦. 有時要輕輕拍下背, 拍下手手腳腳, 等佢心理上冇gum 痕啦.
亞囝佢5月至正式開始係柴灣上公文數的, 其實我都想佢上埋英文, 要睇下佢開學後的安排, 你囡囡仲有冇其他活動呀 ?  

原文章由 sarahlee 於 08-8-1 16:31 發表

祝囝囝早日康復, 記得叫佢唔好"r"呀, 會有疤痕啊, btw, 咁岩既, 我囡囡又係上公文"英", 舊年年尾開始, 係鯉景灣既centre, 你呢??

冇辦法啦, 小朋友有時痕起上黎真係好難控制到既....
係呢, 亞囝上公文數你覺得有冇明顯進步呀?? 我都心思思想俾亞囡報埋公文數呀, 但考慮中....(daddy就想等埋佢上小學再看時間可否安排到)
因為亞囡仲有星期二晚學琴, 星期六早畫畫, 晏畫就合唱團, 中國舞, 晚上游泳.
另暑期幫佢報左短期EQ記憶力訓練同埋小廚師

原文章由 myson_mathew 於 08-8-2 12:19 發表

thank you.  我已經叫囝囝唔好"r"呀, 但好多時佢唔覺意"r"左, 我都未知.  唯有小心d 睇住佢啦. 有時要輕輕拍下背, 拍下手手腳腳, 等佢心理上冇gum 痕啦.
亞囝佢5月至正式開始係柴灣上公文數的, 其實我 ...

[ 本文章最後由 sarahlee 於 08-8-4 11:23 編輯 ]

嘩!你地小朋友學咁多野呀, 我仔仔只係畫畫同琴. 公文呢樣野我無比佢返, 因為好似好大壓力咁, 返完學又要再上呢中英數, 唔會好悶咩?
我仔仔o個時出水痘,好在係大腿多, 面就無乜, 我同佢睇醫生醫生比佢搽o個o的藥水, 佢話好凍, 可能佢又係冬天出, 所以抓得少.

原文章由 sarahlee 於 08-8-4 11:15 發表

係呢, 亞囝上公文數你覺得有冇明顯進步呀?? 我都心思思想俾亞囡報埋公文數呀, 但考慮中....(daddy就想等埋佢上小學再看時間可否安排到)
因為亞囡 ...

亞囝上公文數係想佢有自理能力, 自學自習 ,上到小一都可以自己處理功課, 溫習等... 其實要佢每日做養成習慣 (對在職媽是有一定幫助呢..  .  以後就唔會特別功課多呀.  overall, 是有進步的.  話時話, 你囡囡都真係幾多活動, 你係全職媽咪 ?

原文章由 sarahlee 於 08-8-4 11:15 發表

因為亞囡 ...

哎... 亞囝出到全身都有, 口仔都有好多, 攪到完全冇晒胃口, 唔想食野呀. 宜家多數俾 d 易入口同流質佢補充營養啦.

原文章由 wawa 於 08-8-4 14:18 發表
嘩!你地小朋友學咁多野呀, 我仔仔只係畫畫同琴. 公文呢樣野我無比佢返, 因為好似好大壓力咁, 返完學又要再上呢中英數, 唔會好悶咩?
我仔仔o個時出水痘,好在係大腿多, 面就無乜, 我同佢睇醫生醫生比佢搽o個o的藥水,  ...

佢有無睇醫生呀? 唔知係咪我仔仔食咗藥會好些, O個時我囡囡得2-3個月大都比哥哥染到,但都係好細粒. 又係食咗藥無事, 同埋搽O的藥水就OKAY.

原文章由 myson_mathew 於 08-8-4 15:27 發表
哎... 亞囝出到全身都有, 口仔都有好多, 攪到完全冇晒胃口, 唔想食野呀. 宜家多數俾 d 易入口同流質佢補充營養啦.
‹ 上一主題|下一主題