用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: wawa
go

愛碟灣基灣 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我想請教一下, 愛蝶基灣小一選學,係唔係要統一派位,還是可以先敲門。程序是點樣。謝謝!!

是津校及派位的.

原文章由 raikkonen 於 08-7-16 09:54 發表
我想請教一下, 愛蝶基灣小一選學,係唔係要統一派位,還是可以先敲門。程序是點樣。謝謝!!

醒目開學勳章

不明白津校的意思,是否因為係津校, 所以全部收生都是派位的意思? 謝謝!!

原文章由 wawa 於 08-7-16 10:36 發表
是津校及派位的.

回覆 #1 raikkonen 的文章

如果有 20 分, 入愛蝶灣基灣機会大唔大呢?

我有个朋友佢都係基灣graduate, 但佢个女女都入唔到基灣.

alicekm1,

我估20 分機會都好大,尤其是出年入學,人數更少,應該機會大增,我都是20 分入。

不過就算是基灣graduate,如果無宗教分,無首名子分,得15分,所以都未必入到。

原文章由 aliceykm1 於 08-7-17 14:17 發表
如果有 20 分, 入愛蝶灣基灣機会大唔大呢?

我有个朋友佢都係基灣graduate, 但佢个女女都入唔到基灣.

醒目開學勳章

自行分配學位需唔需要整小朋友的profile. 我得15分咋, 咁入讀機會係唔係好少?

真係會微些, 因為有宗教分的人都很多.

原文章由 raikkonen 於 08-7-18 09:54 發表
咁自行分配學位需唔需要整小朋友的profile. 我得15分咋, 咁入讀機會係唔係好少?

第一輪自行分配階段,不收 profile,除非第三階段扣門,需要落力sell自己,就要 profile。如果得15分,第一輪多數唔得,第二輪大抽獎,記住揀基灣第一位,否則將來扣門都無資格,不過今年我阿仔D同學仔第二輪好多都入到,阿仔好開心有幾個同學仔一齊陪佢讀基灣,有個伴。

原文章由 raikkonen 於 08-7-18 09:54 發表
咁自行分配學位需唔需要整小朋友的profile. 我得15分咋, 咁入讀機會係唔係好少?

hello, 咁多位,

岩岩睇左小一分班結果咯, 囡囡派1C班, 同佢幼稚園最好既朋友唔同班咯, 唔知你地既小朋友有冇同佢同班呢??

Hi, EsMom,

請問小一時讀 C,D 班, 在升小二時, 成績保持水平, 在升小二時入讀 C,D 班的機會很大嗎?

我睇咗啦,我仔仔讀1A班呀.  

JOANNE

O個日校長講話一年級係平均班. 我見佢O的NUMBER 都係0001 係A班 都好RANDOM. 同埋男女每班都係一半一半每班都係31人A班就30人. 如果要入CD 班就要睇下小二既成績.

原文章由 joannepoon 於 08-7-25 00:41 發表
Hi, EsMom,

請問小一時讀 C,D 班, 在升小二時, 成績保持水平, 在升小二時入讀 C,D 班的機會很大嗎?

[ 本文章最後由 wawa 於 08-7-25 09:13 編輯 ]

yes, yes, 所以要由一年級開始打好基礎啊, 我地一齊努力啦....

原文章由 wawa 於 08-7-25 09:09 發表
我睇咗啦,我仔仔讀1A班呀.  

JOANNE

O個日校長講話一年級係平均班. 我見佢O的NUMBER 都係0001 係A班 都好RANDOM. 同埋男女每班都係一半一半每班都係31人A班就30人. 如果要入CD 班就要睇下小二既成績.

...

點解咁問呢?

原文章由 曲曲 於 08-7-25 10:19 發表
好奇一問
你們會選邊款樂器學?

阿仔都是1C班,都有三個同學仔同班,日後多多交流。

你們有冇在評估日選樂器?我當日想去問詳細點,不過見排隊排到出班房,下午要趕上學,所以費事排lu,我自己對音樂一些也不懂,又唔想求祈揀,所以沒有即時報名,考慮下先。

原文章由 sarahlee 於 08-7-24 09:31 發表
hello, 咁多位,

岩岩睇左小一分班結果咯, 囡囡派1C班, 同佢幼稚園最好既朋友唔同班咯, 唔知你地既小朋友有冇同佢同班呢??

o個日我都無試樂器, 直接入咗去試音. 試完音就出來了.  好快, o個日我都要趕去仔仔畢業禮, 完全無時間, lunch 都係同佢去m記食咋.

原文章由 sauyeema 於 08-7-25 13:27 發表

你們有冇在評估日選樂器?我當日想去問詳細點,不過見排隊排到出班房,下午要趕上學,所以費事排lu,我自己對音樂一些也不懂,又唔想求祈揀,所以沒有即時報名,考慮下先。

...

sayueema,

你囝囝都是1C班, 日後真的要指教, 指教....

我囡囡去音樂班時很少人啊(長笛排第三, 其他不用排), 可能因為我地係坐第一課室那邊, 所以接小朋友時要到地下, 一接完佢買完書同聖經就順勢去一樓搞掂音樂先, 因為我諗, 個個都要揀音樂, 但其他訂飯/校服/校車就未必個個需要, 所以先去為妙....
最後, 揀左長笛, 老師話亞囡嘴型好適合長笛, so.....

原文章由 sauyeema 於 08-7-25 13:27 發表

...

[ 本文章最後由 sarahlee 於 08-7-25 15:28 編輯 ]

原來長笛要排隊呀? 我仔仔首選就係長笛.

原文章由 sarahlee 於 08-7-25 15:19 發表
sayueema,

你囝囝都是1C班, 日後真的要指教, 指教....

我囡囡去音樂班時很少人啊(長笛排第三, 其他不用排), 可能因為我地係坐第一課室那邊, 所以接小朋友時要到地下, 一接完佢買完書同聖經就順勢去一樓搞 ...

請問這裡有無 1D 班家長呢? 你們的壓力大嗎? 暑期功課做完了嗎?
‹ 上一主題|下一主題