用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: wawa
go

愛碟灣基灣 [複製鏈接]

其實小一洗唔洗上暑期預備班都冇所謂,因為初初學既野一定淺,但如果要返工,哈哈~好似我咁,我都比對仔女補習社睇,返朝九晚七,想湊都冇時間。

我仔女補個間勝在近我屋企 ,同託管時間方面又長,d老師都有交帶、耐性.....我覺得值得推介~~~~

係海天廣場6樓 Tel:25390000

其實都好辛苦下喎,返完學仲要去補習社. 無乜休息時間咁.

原文章由 ╭★紫睛☆° 於 08-7-3 19:36 發表
其實小一洗唔洗上暑期預備班都冇所謂,因為初初學既野一定淺,但如果要返工,哈哈~好似我咁,我都比對仔女補習社睇,返朝九晚七,想湊都冇時間。

我仔女補個間勝在近我屋企 ,同託管時間方面又長,d老師都有交帶、 ...

各位媽咪, 本人女兒今年9月選p1, 請問有無人知道新基灣宗教分是怎樣計算

基督教5分.

原文章由 amygento 於 08-7-7 16:14 發表
各位媽咪, 本人女兒今年9月選p1, 請問有無人知道新基灣宗教分是怎樣計算

原文章由 wawa 於 08-7-7 17:18 發表
基督教5分.

thanks.  有無指定要是中華基督教?

沒有的.

原文章由 amygento 於 08-7-7 17:49 發表

thanks.  有無指定要是中華基督教?

今天我已收到入學資料了. 在學校中, 有樂器學的, 而我個仔剛好亦在外面學習當中, 請問 join 回學校好, 或係繼續跟回自己導師學好呢? 因為學校話有分計, 如果用自己導師, 又有沒影響呢? 分數又有無影響呢? 煩請有心人回答吧, Thanks

咁你都可以keep 住學緊而家呢個, 係學校選另一樣都得.

原文章由 joannepoon 於 08-7-8 23:41 發表
今天我已收到入學資料了. 在學校中, 有樂器學的, 而我個仔剛好亦在外面學習當中, 請問 join 回學校好, 或係繼續跟回自己導師學好呢? 因為學校話有分計, 如果用自己導師, 又有沒影響呢? 分數又有無影響呢? 煩請有心人 ...

[ 本文章最後由 wawa 於 08-7-9 10:39 編輯 ]

愛蝶灣基灣家長

Hi, all,

我的囡囡將會升小二.大家唔駛太緊張,愛蝶灣基灣不如外界說的辛苦.學校努力為學生做到各方面平衡,音樂是最出色的,還有其他興趣班.我也是在職媽媽,囡囡幼稚園不是”谷”的那類,但她基本上沒有問題,她亦表示很享受小學生活,各方面都很快適應得來.當然,小學不同幼稚園,大家要有心理準備去付出時間適應.首要引導小朋友學會自理與責任,之後的問題就不大了.

Hi, Ah.Sa, EsMom,

請問你們的孩子在小一時,有冇同學在校外學樂器而不在校內學呢?如有,學校所話的計分制,又會唔會影響到呢?因我仔仔剛要入讀小一了,而現在亦已學樂器中(小提琴)。如在外面學,又可否代替學校之一人一樂器呢? 煩請回覆,Thanks a lot !

回覆 #1 joannepoon 的文章

Hi, Joanne,

學校名額有限,好似我囡囡學長笛就抽唔中,要在校外學.對於校外學樂器的,學校會要求申報詳情,包括樂器種類,機構名稱及導師等,方便查核.亦有階段評估,到時小朋友要帶同自己的樂器回校演奏.

多謝晒 EsMom, 另想問 我孩子將於本月有個(課前評估),請問用什麼形式考小朋友呢?又會唔會用作小一分班呢?

以上年為例,學校說是次評估不作分班用,只作學校統計學生水平用途.主要為筆試.

唔該晒,多謝晒先,EsMom。

You're welcome...

Hi, EsMom, 請問你知學校的課外活動, 在一星期內, 要返多少堂呢? 而有活動日時, 在放學時間上, 又會在幾點呢? 另聽聞學生的成績低於八十分左右, 就會致電家長, 要家長更進一下自己的仔囡成績, 是否真有其事? 真的感謝你的回覆. Thanks.

課外活動方面,我唔多清楚,因為我囡囡未有參與平日的課外活動,主要在星期六.
至於成績方面,我沒有聽聞學校有這樣做,我囡囡的成績就還算理想...平均在八十以上喇,所以沒有經歷過...

原文章由 joannepoon 於 08-7-10 22:51 發表
Hi, EsMom, 請問你知學校的課外活動, 在一星期內, 要返多少堂呢? 而有活動日時, 在放學時間上, 又會在幾點呢? 另聽聞學生的成績低於八十分左右, 就會致電家長, 要家長更進一下自己的仔囡成績, 是否真有其事? 真的感 ...

Hi EsMom,

Thanks a lot!
‹ 上一主題|下一主題