用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: wawa
go

愛碟灣基灣 [複製鏈接]

係啦, 我個仔d中文好差, 而家老師話佢好多字教咗都唔識!
上到小學就担心

我都是在職的, 我唸都係睇佢自己應付,我地真係無可能幫佢. 最多係跟下眼望望咁啦.

原文章由 sarahlee 於 08-6-11 17:03 發表
wawa,

我估冇卦, 係呢, 你地係全職媽咪定係在職媽咪? 我就在職, 聽講好多功課, 如果在職你地估可以跟到小朋友功課&成績嗎?

你地會唔會食學校的午餐? 定係自己帶?
我都可能會坐校車.

我會睇下佢地邊間公司辦,同時看一看menu 先決定. 不過送飯又好像有些煩.

原文章由 Koalahouse 於 08-6-11 17:21 發表
你地會唔會食學校的午餐? 定係自己帶?
我都可能會坐校車.

Hi, 您們好,我仔仔都是今年九月入讀基灣(愛蝶灣),大家多多交流。

我仔仔是第一輪20分入,他認字都OK,不過他懶D囉,在幼稚園階段,我沒有太催逼他,我也是在職,沒有太多時間教他,他自己搞掂 luLunch方面,我prefer菲傭帶飯給他吃,唔知學校比唔比?

原文章由 wawa 於 08-6-12 09:12 發表
我會睇下佢地邊間公司辦,同時看一看menu 先決定. 不過送飯又好像有些煩.

早晨呀, wawa,

我因為近, 就或者會叫工人姐姐整飯, 然後差唔多時間送過去. 或者到時睇下可否一用月訂飯, 一個月唔訂, 等亞囡又唔使咁悶咯.

原文章由 wawa 於 08-6-12 09:12 發表

Sauyee

我交FORM時見佢地有個位係比家長送飯, 不過我仔仔喜歡食外邊的野多些.可以工人EE COOKING 唔好食.

原文章由 sauyeema 於 08-6-12 09:51 發表
Hi, 您們好,我仔仔都是今年九月入讀基灣(愛蝶灣),大家多多交流。

我仔仔是第一輪20分入,他認字都OK,不過他懶D囉,在幼稚園階段,我沒有太催逼他,我也是在職,沒有太多時間教他,他自己搞掂 lu。Lunch方面,我prefer菲傭帶飯給他 ...

我諗媽咪心情仲緊張過d小朋友
佢地唔識担心!

Hi, wawa,

其實我工人煮得麻麻地好食,阿仔又食得刁鑽,不過自己煮會健康及衛生 D

原文章由 wawa 於 08-6-12 10:35 發表
Sauyee

我交FORM時見佢地有個位係比家長送飯, 不過我仔仔喜歡食外邊的野多些.可以工人EE COOKING 唔好食.

無錯呀, 但佢地唔會知.

原文章由 Koalahouse 於 08-6-12 11:50 發表
我諗媽咪心情仲緊張過d小朋友
佢地唔識担心!

曲曲見到你真係好啦, 知唔知評估係做乜呀. 同埋係am定pm,因為唔知會唔會撞仔仔畢業禮or暑期班.

原文章由 曲曲 於 08-6-12 14:53 發表
之前學校食"原美",越食越難食。
今年會轉供應商,暫未公佈邊間。

我囡今年升p.2 啦.

上年的評估係上午的, 要懂少少寫字. eg 爸爸媽媽.....

至於d書包.....係 spi 的, 有紅有藍, 上年有好多人買, 不過我覺得好重, 又怕同人撈亂....最後自己出面買.

校服經學校買貴d, 我自己係西灣河買, 間舖近工聯會, 有得試身.

中文程度幾深下, 要有心理準備, 中英everyweek要默書.

功課一般多姐, 留心的話兩個鐘 ok 啦.

我囡的班主任好nice的, 佢so far都好開心...

希望幫到大家~~~~

[ 本文章最後由 Ah.Sa 於 08-6-12 15:44 編輯 ]

Ah.Sa,

oic, thank you, 咁如果評估o個日可以同佢地講唔係學校買校服嗎? 定係要一早講定呢?

默書會是突擊的嗎?, 二年級是否倒序2D班是最叻o個班呢? thanks.

原文章由 Ah.Sa 於 08-6-12 15:43 發表
我囡今年升p.2 啦.

上年的評估係上午的, 要懂少少寫字. eg 爸爸媽媽.....

至於d書包.....係 spi 的, 有紅有藍, 上年有好多人買, 不過我覺得好重, 又怕同人撈亂....最後自己出面買.

校服經學校買貴d, 我自己係西 ...

[ 本文章最後由 sarahlee 於 08-6-12 15:56 編輯 ]

校服唔駛同學校交代架, 唔交校服回條=唔訂, 學校只是轉介角色.

默書不是突擊, 是 Routine 的, 一教完新書就會默, 會預早寫定手冊, 放心.

1A = 1B = 1C = 1D

2A = 2B < 2C = 2D

3A = 3B < 3C < 3D

4A < 4B < 4C < 4D

5A < 5B < 5C < 5D

6A < 6B < 6C < 6D

叻 < 叻叻 < 叻叻叻 < 叻叻叻叻

明唔明 ?

[ 本文章最後由 Ah.Sa 於 08-6-12 16:21 編輯 ]

Ahsa

唔係好明O的班, 即係2年級先分班呀? 咁樣係咪即係D班係最好呀?

個書包顏色好似我仔幼稚園個, 唔通一模一樣?

校服係金綸有無得賣呀?

重有樂器,係咪自己想學乜就學乜呀?

原文章由 Ah.Sa 於 08-6-12 15:43 發表
我囡今年升p.2 啦.

校服經學校買貴d, 我自己係西 ...

[ 本文章最後由 wawa 於 08-6-12 16:17 編輯 ]

重有 ..... 可以一個月訂飯, 一個月唔訂, 自己決定, 但一定以整個月為單位.

我都係甘

經學校訂咪就係金綸囉 ~~~ 貴D 姐~~

上年樂器係自己SELECT 之後抽籤. 但一定要管樂 or 弦樂 . 鋼琴唔得.

Ah.Sa,

ohhhhh, 明白晒, 多謝賜教. 另係咪除左本科功課外, 仲有好多exercise要做呢? 唔好意思, 咁多問題添, 因為想早點有心理準備, thanks.

原文章由 Ah.Sa 於 08-6-12 16:08 發表
1A = 1B = 1C = 1D

2A = 2B < 2C = 2D

3A = 3B < 3C < 3D

4A < 4B < 4C < 4D

5A < 5B < 5C < 5D

6A < 6B < 6C < 6D

叻 < 叻叻 < 叻叻叻 < 叻叻叻叻

明唔明 ?

‹ 上一主題|下一主題