用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 香港有邊幾間機構提供Montessori教學既playgroup? ...
go

香港有邊幾間機構提供Montessori教學既playgroup?

I would like to find a Montessori playgroup for my child but some playgroups are always full and need to quene for a long time.  Please recommend more such playgroups to me.  Thanks.
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

醒目開學勳章

Little Montessorian有7月課程,你可以打去問問?
你小朋友幾多歲呀?

My son is only 14.5 mth now.  I hope he can join the playgroup when he is 18 mth.  (I know most of those playgroups only let 1.5yr admitted.)
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

我知道的有:
best concept
casa dei bambini
children own workshop
little montessorian
woodland
international montessori school
infinity children

Hi Eclipse_2006,
你認得我嗎?我都係0704媽媽,我跎細仔時同你在吳醫生診所見過面。
好開心知道你認識咗Montessori,我在大仔一歲時接觸呢個教學法,上個月上完兒童無限0-3同3-6家長班,如果你時間許可非常推介你上呢個課程。
至於playgroup方面,我大仔18個月時在兒童無限上過兩個月Toddler班,20個月時開始返Best Concept,個人覺得呢兩間o既playgroup性質有d唔同,ICW著重家長教育,家長要陪小朋友一齊上堂,堂上導師會比小朋友自由玩1 hr然後circle time,佢地會觀察小朋友,如果有需要留意的,導師會教你在家應點做。而BC就要小朋友自己上堂,在堂上佢地會有1.5hrs工作時間跟住有circle time,而環境同教材質素都好好,但導師比較rigid。我細仔都報了9月返ICW,我諗住比佢返半年,等佢兩歲先自己返BC。
原文章由 Eclipse_2006 於 08-6-6 14:16 發表
My son is only 14.5 mth now.  I hope he can join the playgroup when he is 18 mth.  (I know most of those playgroups only let 1.5yr admitted.)

多謝你既資料.  
我會去佢地既網頁睇睇.

原文章由 GUB 於 08-6-6 14:48 發表
我知道的有:
woodland
international montessori school

我梗係記得你, 好好彩我地個b最後都安安全全咁來到呢個世界.

我留意左Montessori一段時間, 亦上了兒童無限8小時家長班, 不過因為我份工比較忙(唔定時放工), 所以我無再上佢既30小時家長班.  而家排緊佢既playgroup, 不過佢d playgroup 好 full, 所以想睇下有無其他選擇.  我都明白可以既話最好係父母教個b, 但係我個b勁唔跟我, (我最早都要7pm先返到屋企, 好多時遲過呢個時間, 阿b 9pm就瞓, 佢只係跟工人都好正常.)  所以我想工人陪阿b返下呢d playgroup, 工人都會學到多d Montessori 既野.  我都聽過好多人講 BEST CONCEPT 幾好, 但係佢好似要連續上三日堂, 我個b而家已經一,三, 五早上返緊幼兒園playgroup, Best Concept 既時間比較難就, 我唔想阿b一日返兩場學校.  所以都係搵下有無其他選擇.  

你大仔係接受 Montessori 教育, 你覺得佢專注力同discipline係咪都係好d呢?

原文章由 cm93002 於 08-6-7 00:11 發表
Hi Eclipse_2006,
你認得我嗎?我都係0704媽媽,我跎細仔時同你在吳醫生診所見過面。
好開心知道你認識咗Montessori,我在大仔一歲時接觸呢個教學法,上個月上完兒童無限0-3同3-6家長班,如果你時間許可非常推介你上呢個課程。
至 ...

原文章由 GUB 於 08-6-6 14:48 發表
我知道的有:
woodland

Hello! 記唔記得我呀? 之前我地起第二個topic傾過. 你最後有無同bb報到CDB? 我今日去左school tour, 9月會同我bb返, 諗住比佢返到3歲再轉返local school.

Eclipse_2006,
我4月時辭咗份工全職湊仔,所以有時間上堂,而家我同兩個仔都仲係適應當中,希望我好快會成為一個得心應手的全職媽媽
ICW一定要係家長陪上堂,工人唔得o架喎,唔知而家有冇變到,或者你在check check..
我大仔專注力同dicipline都幾好,但只限於唔同細佬一齊o既時候,佢同細佬o係屋企時簡直係困獸鬥

原文章由 Eclipse_2006 於 08-6-7 10:32 發表
我梗係記得你, 好好彩我地個b最後都安安全全咁來到呢個世界.

我留意左Montessori一段時間, 亦上了兒童無限8小時家長班, 不過因為我份工比較忙(唔定時放工), 所以我無再上佢既30小時家長班.  而家排緊佢既playgroup, ...

原文章由 cm93002 於 08-6-10 23:36 發表
Eclipse_2006,
我4月時辭咗份工全職湊仔,所以有時間上堂,而家我同兩個仔都仲係適應當中,希望我好快會成為一個得心應手的全職媽媽
ICW一定要係家長陪上堂,工人唔得o架喎,唔知而家有冇變到,或者你在check check..
我 ...

除左返playgroup請問你起屋企仲有無做其他野配合呀?

原文章由 elmolly 於 08-6-10 22:51 發表

Hello! 記唔記得我呀? 之前我地起第二個topic傾過. 你最後有無同bb報到CDB? 我今日去左school tour, 9月會同我bb返, 諗住比佢返到3歲再轉返local school.

hihi
CDB我囡囡會九月開始返呀, TT11, 唔知有無機會同你BB做同學呢keke.
我個planning可能都同你一樣, 不過唯一係擔心出年八月出唔出返本地幼稚園讀pn, 因為都係老問題, 擔心後年考k1的事. 如果決定返pn, 可能會係本地幼稚園加ICW. 不過都要看看在CDB讀成點啦, 最終都要睇囡囡的進度而定。如果佢好鍾意CDB,可能都會讀到3歲半......

原文章由 GUB 於 08-6-11 11:23 發表

hihi
CDB我囡囡會九月開始返呀, TT11, 唔知有無機會同你BB做同學呢keke.
我個planning可能都同你一樣, 不過唯一係擔心出年八月出唔出返本地幼稚園讀pn, 因為都係老問題, 擔心後年考k1的事. 如果決定返pn, 可能會 ...

喂喂, 好開心, 搵到同學仔呀! actually I prefer 9:00, but full already. PN 我暫時only target Vic, 因為相信會容易適應d同埋可以返2-3日, 多d時間比佢玩. 如果入唔到就算, as the most important for kinder's interview is the response. 你呢? 有咩plan?

原文章由 elmolly 於 08-6-11 11:44 發表

喂喂, 好開心, 搵到同學仔呀! actually I prefer 9:00, but full already. PN 我暫時only target Vic, 因為相信會容易適應d同埋可以返2-3日, 多d時間比佢玩. 如果入唔到就算, as the most important for kinder's  ...

嘻嘻, 大家的小朋友做同學仔, 真係開心.

本來我都係報9:00, 不過full了所以要返11:00, 我因為咁, 要將我囡囡的生活習慣改啦, 因為佢本來訓11:00-1:00的, 而家可能要train佢上完課返屋企食完飯先訓啦.

我都係target維記, 因為一來活動教學, 二來其實我想入佢維記k1, 所以先想入pn希望k1易入d咋, 三來都係不用返足五日, 我唔想咁快同囡囡返足五日學呀, 我想同佢去多d郊外玩. 不過唔知cdb casa class有無可以只返2日呢???

原文章由 GUB 於 08-6-11 12:19 發表

嘻嘻, 大家的小朋友做同學仔, 真係開心.

本來我都係報9:00, 不過full了所以要返11:00, 我因為咁, 要將我囡囡的生活習慣改啦, 因為佢本來訓11:00-1:00的, 而家可能要train佢上完課返屋企食完飯先訓啦.

我都係targ ...

係呀, 可以約埋一齊返學, 仲有大家個女都係A字頭架

我都要改我個女d時間, 因為佢11:45食lunch, 瞓1:00-3:00, 而家都唔知點好.

你有無去school tour? Joanna話casa要先返3日,5日when the kid is ready. so I think you need to go at least 3 days. do you have any back up for Vic?

[ 本文章最後由 elmolly 於 08-6-11 15:07 編輯 ]

原來大家囡囡都係a字頭 hehe
你住邊架? 我住九龍, 返學都幾遠呀 @@

除了維記, 其實pn我都無乜心水, 或者會考慮九龍塘樂基, 不過要返5日呀, 同埋我未去school visit, 所以都未知點.

今次cdb個school visit我無去呀, 因上次去了. 不過當時joanna講casa係要返足5日, 無話可以返3日呀. 而infant community就可以返2日or3日. 不過一切都睇阿囡考唔考到維記pn啦. 考唔到我可能會繼續比佢返cdb casa直到k1的. 都係好多未知數.

暫時都未有其他特別配合.  不過因為對bb既發展需要明白多左, 係對待bb時會多左比佢自由, 同佢衝突會少左.  (我見隣居好多野都唔准bb做, 例如"捐"枱底, 所以佢地有好多衝突.)  有時見到阿仔走去探索一d新野, 把玩一輪, 然後面帶笑容, 露出好自豪, 好滿足個樣, 都好好笑.  

我都係target維記, 但係遲左報playgroup, 似乎機會好低.  據我所知, 佢地會收返 playgroup d 學生先.  (雖然佢地網頁話唔係.)   

如果你地讀左維記幼稚園, 係咪會繼續維記既小學同中學?  我去過中小學新校舍既開放日, 覺得唔錯.  不過地點太遠, (我住青衣), 佢地行IB, 唔考公開試, 要升讀本地大學有一定困難.  (雖然d大學話會考慮non-JUPAS既學生, 但真係好睇個別case.)  你地係搵幼稚園時會否唸埋中小學?  (係咪我唸得太多?)

原文章由 elmolly 於 08-6-11 07:33 發表

除左返playgroup請問你起屋企仲有無做其他野配合呀?

原文章由 GUB 於 08-6-11 19:23 發表
原來大家囡囡都係a字頭 hehe
你住邊架? 我住九龍, 返學都幾遠呀 @@

除了維記, 其實pn我都無乜心水, 或者會考慮九龍塘樂基, 不過要返5日呀, 同埋我未去school visit, 所以都未知點.

今次cdb個school visit我無去呀, ...

你住九龍都好呀, 我住深井, 真係超遠

可能你啱, I forgot if casa has 3 days or not, just remember it starts with 2 hours then 3 hours when the child is ready. 有朋友話劍鳴k1都係montessori, 但個web site就一般, 睇唔到d咩information. 如果真係入唔到維記 or other better pn, maybe just stay in CDB until k1.

原文章由 Eclipse_2006 於 08-6-12 09:54 發表
暫時都未有其他特別配合.  不過因為對bb既發展需要明白多左, 係對待bb時會多左比佢自由, 同佢衝突會少左.  (我見隣居好多野都唔准bb做, 例如"捐"枱底, 所以佢地有好多衝突.)  有時見到阿仔走去探索一d新野, 把玩一輪 ...

我都係起屋企無做d咩去配合,之前上堂好多野 都唔記得左, 比佢太多自由有時有好難, 買左教具佢又唔玩, 好煩. 所以先比佢去下CDB, 睇下有無咩得著. 

你唔諗得多喇, 因為我都係咁
但我只打算比阿女返local school, instead of international school or Victoria's primary, 寧願中三到送佢出去讀書.

你既意思係中三送佢去外國讀.  咁點解唔考慮international school?  因為我地未唸掂, 所以想係local school 先.

但我只打算比阿女返local school, instead of international school or Victoria's primary, 寧願中三到送佢出去讀書.

原文章由 elmolly 於 08-6-12 13:37 發表

你住九龍都好呀, 我住深井, 真係超遠mouth:" />

可能你啱, I forgot if casa has 3 days or not, just remember it starts with 2 hours then 3 hours when the child is ready. 有朋友話劍鳴k1都係montessori, 但 ...

嘩 深井, 真係好遠呀, 你地返學要坐幾耐車
我都擔心返學時間紅隧會好塞車, 所以或者會行西隧, 但就貴好多 $$

劍鳴我好耐前睇過下, 但據我了解, 其實佢唔係真係Monte, 而只係有 Monte的教具. 其實我最concern係學校的教法多於教具, 我唔係太想咁早就要阿囡坐定定上堂比人feed咁. 我覺得K1都太早, 不過為了上local 小學中學, 無計啦. 否則我寧願比阿囡在CDB上到六歲. 但我唔想個囡入international school, 想佢中文好, 同埋懂得中國文化.

其實我找pn同幼稚園, 都係目標指向小學. 幼稚園我覺得選擇都ok多, 反而小學中學, 可以配合我的想法的就好少, 仲要好難入@@

[ 本文章最後由 GUB 於 08-6-12 17:27 編輯 ]