用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘官立小學 想問此校功課量?
go

想問此校功課量? [複製鏈接]

想知每天約有幾多功課,默書/測驗/考試幾耐一次?謝
   1    0    0    0
del

非常少, 每天用一個hour便可以完成, 默書也不多

原帖由 carmenwan11 於 08-10-16 09:28 發表

唔好意思,遘問你小朋友幾年級先?

王國長老

原帖由 carmenwan11 於 08-10-16 09:28 發表

我囡依家小四,功課好多...個個禮拜中英默書例牌不特止,仲成日小測。

原帖由 小慧 於 09-1-22 13:20 發表

我囡依家小四,功課好多...個個禮拜中英默書例牌不特止,仲成日小測。

是不是小一至小三功課/測驗比較少,升了小四才開始多,另中文是用普通話教授嗎?而你對這學校滿意嗎?

王國長老

原帖由 Marco031 於 09-2-21 13:04 發表

是不是小一至小三功課/測驗比較少,升了小四才開始多,另中文是用普通話教授嗎?而你對這學校滿意嗎?

阿囡由小三開始就成日小測... 測驗、考試更加例牌不停小測。中,英文默書就每週每科均有1次囉...

中文科係廣東話教授,佢地另外有普通話科目。

我對呢間學校都幾滿意架,我囡囡由小二起讀精英班,so far 遇過0既老師,同學們都好好。校長都好好...

They have quiz after every chapter to know how much they learnt to decide if enhancement is needed.  No worry because the score is not counted.  I quite agreed with this type of assessment and I seldom spent time to prepare this with my kid because I want to know how much did he/she grasp.

Agreed with 小慧 teachers, Asst Principle and Principal are all very nice.  One of the Asst. Principal is from famous English school and I think they want to raise up the English standard.  
原帖由 Marco031 於 09-2-21 13:04 發表

請問有無NET教英文﹖有的話一星期上多少堂﹖
原帖由 Dominicleung 於 09-6-5 11:27 發表
They have quiz after every chapter to know how much they learnt to decide if enhancement is needed.  No worry because the score is not counted.  I quite agreed with this type of assessment and I seldo ...

They have NET teaching English and Reading two lessons every week, they have activities and task sheet during the two lessons.  My son will bring a reading bag home after the lesson.  There are 2 story books and a progress report for you to fill in.  One story book expected student they can read by themselves and the other at much higher level(depends on their perceive levels of your child).  For English lesson, they have local teacher to teaching.

原帖由 kamingan 於 09-6-9 19:52 發表
請問有無NET教英文﹖有的話一星期上多少堂﹖

九官校長好好人

九官校長好好人,佢係教育博士,好重視俾機會學生。例如學生唔守秩序,老師同訓導主任都無符時,校長就會出手,佢會係老師同學生面前讚學生叻,因為唔叻就唔會做到搗蛋王;佢會當住學生面同老師講,以後唔可以用不友善的態度鬧學生,而應該讚學生的優點同忽視學生的缺點,令學生每天都開開心心上學,高高興興回家。
九官校長好好人,佢好重視家長意見。一打電話到學校,佢一定會接聽。如果係投訴老師,佢一定會先代老師道歉,然後再處理投訴,而打一次電話給校長後,老師好快便會好有禮貌地回覆,並且乜都say yes。例如剛剛的考試,有個學生因為唔識做份考試卷其中一頁,就偷偷地撕低拎返屋企叫家人教。第二日改卷老師見份卷少左一頁時,就驚餐死咁問個學生點解卷會少左一頁,因為開始考試前明明有叫學生檢查份卷有無釘錯或漏頁,而學生見無得狡辯亦承認係自己有心咁撕走一頁,並且明白自己做錯事,甘願受罰。但校長就本住知錯能改,善莫大焉精神,俾個學生再做份卷一次,而且唔需要扣份或將分數打折,令個學生由唔合格變成幾乎滿分。雖然校內老師認為學生有意圖作弊,應該小懲一番以儆效尤,但校長堅持學生只係年少無知,唔應該罰。至於對其他同學會否有不公平呢,佢就話今次就當係獎勵個識得動腦筋作弊的小朋友啦。
所以學生犯錯唔駛怕,只要打個電話俾校長,就萬事有商量,罰都唔駛罰,之後仲要不停俾機會學生,亦唔介意學生再錯多幾次,咁肯俾機會學生的好人校長,邊處搵?
校務處書記話,明年老師會大調動,唔知係好定唔好呢?不過九月份派的通告,也記錄了去年有十一個老師離開,唔知下年囝囝班主任會唔會又係新人?不過最緊要校長唔好換,以後有事可以立即搵校長,咁就唔駛被班蛋散班主任左點右點啦!

原帖由 小慧 於 09-4-30 10:08 發表

阿囡由小三開始就成日小測... 測驗、考試更加例牌不停小測。中,英文默書就每週每科均有1次囉...

中文科係廣東話教授,佢地另外有普通話科目。

我對呢間學校都幾滿意架,我囡囡由小二起讀精英班,so far 遇過0既老師 ...

是否因為你囡囡是讀精英班,所以才成日小測,大測和考試呢,普通班會少d測驗及考試?

另學校老師,你如何評價呢?

[quote]原帖由 Marco031 於 09-7-3 19:23 發表

是否因為你囡囡是讀精英班,所以才成日小測,大測和考試呢,普通班會少d測驗及考試?

另學校老師,你如何評價呢? [/quot

其實每一班的中、英、數、常每教完一個單元,都會有一次評估,所以幾乎每科每月小測一次。大測同考試就一學期一次,全班基本一樣的。
小測時,小朋友對分數唔滿意,可以要求原卷再做,直到滿意為止。所以有d小朋友會做完一次後就死記答案,跟住要求原卷再做,直到滿分才停,跟住便拿滿分的一份卷回家給家長看。結果家長也不知自己小朋友其實學會多少知識,只見分數不低或滿,便以為小朋友完全明白了課本內的知識,但到測驗時,便......

反而考試就唔需要太緊張,因為家長可以睇卷,而且可以唔同意學校的批改準則,所以好多時份卷都可以由七十多分講到八十多分。如果講唔掂,就同校長講,咁就九成可以攞多幾分。

至於老師好唔好,就要睇今年有邊幾個留低,年年都有成三分之一係新老師,唔知好唔好!

Are you kidding?
For my experience, the school have their own standard of correcting paper(not by the one who teach the subject and have standard answer) which is fair to everybody.  I asked the teacher when I reviewed the exam paper and asked if one Q of the math can get some mark because the answer is just a little bit different from the standard answer.  The answer is NO and I totally agreed with what the teacher said although it may affect the ranking. I think at this stage, the most important thing for the kid is to learn how to follow the discipline and regulation instead of the mark & score.
I believed they could learn more than just to obtain the marks.      
原帖由 喜出望外 於 09-7-7 06:03 發表
[quote]原帖由 Marco031 於 09-7-3 19:23 發表

另學校老師,你如何評價呢? [/quot
...
‹ 上一主題|下一主題