用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 通識 = 通通都唔識???
樓主: 朱仔媽咪
go

通識 = 通通都唔識??? [複製鏈接]

回覆 #17 aloymom 的文章

aloymom

Pls e-mail the information to me

[email protected]

[quote]原文章由 aloymom 於 08-6-5 19:30 發表
各位媽咪:

我果d只係教授通識科既經驗..唔知大家仲有無興趣要??

唔該你有空時, send給我呀

Could you send 教授通識科既經驗 to me?  
Please email to me at : [email protected]

Thanks !

原文章由 aloymom 於 08-6-6 01:17 發表
各位媽咪~

sorry呀. 呢排要幫阿大阿二溫考試!
俾少少時反我整理一下d pm內容, 再send比你地啦

朱仔媽咪: plz check pm again!

aloymom>>

Please PM me the material you have!! Thanks!

另有事請教:

根據妳既通識教學經驗,用中文教/學通識是否比用英文更有效率、更易掌握/發揮/取得好成績呢?
EdB 而家倡議2009年起中學不再分CMI & EMI schools,是否意味"傳統英中"無需執着用英文教/學通識呢!?
請分享!

pls send to me  thx

Aloymon,

Thousand thanks for your advise and comment.
I believe that my son will be much better when he
grow up, and I will take time to discuss with his teacher
for understanding this subject.

Thanks again.

朱仔媽咪
**法國Bioderma謢膚品**特賣代理[有興趣pm我]

與其話通識係一個科目,不如話係一種學習方法。通識ge本意根本就無範圍,全由學生決定。通識係用黎啟發學生ge思維,確立佢地ge學習態度。而通識科ge出現就係要改變填鴨式教學法。通識要讀ge都係基本常識,要拎高分就要學生有獨立的批判性思考。每件事都可以由唔同角度去睇,學生要學的就係呢樣。就好似近來的政府官員係咪應該可以享有外國居留權就係一個好好的題目,學生要從政治含意、實際作用、人才去留等問題去分析。所以,通識其實要求學生多留意時事同身邊ge資訊,亦要多思考其他人提出的觀點。

講到底,思考方法同學習態度先係通識科的焦點。

hello aloymom,

唔該你pm比我呀, thx~

原文章由 momodog1990 於 08-6-14 15:41 發表
與其話通識係一個科目,不如話係一種學習方法。通識ge本意根本就無範圍,全由學生決定。通識係用黎啟發學生ge思維,確立佢地ge學習態度。而通識科ge出現就係要改變填鴨式教學法。通識要讀ge都係基本常識,要拎高分就要學生有 ...

有事請教:

用中文教/學通識是否比用英文更有效率、更易掌握/發揮/取得好成績呢?

原文章由 JP 於 08-6-14 20:44 發表

有事請教:

用中文教/學通識是否比用英文更有效率、更易掌握/發揮/取得好成績呢?   

其實任何科目,用自己用慣的母語學習永遠都係最好。只係某些科目,如phy,chem,bio都有該學科的專有名詞,在準備入大學的原則下,在中學都用英文會比較好。

但通識係一門以日常生活的認知為主的科目,要求學生自行找答案,而唔係由老師將知識教授,所以用中文係會比英文好好多。而且,用英文學呢科會做成一個非常唔公平的現象,英文唔好的學生會難以表達佢地所認知的知識。相反,用中文可以比所有學生都有毫無壓力下表達出佢地的認知和看法。

所以,在任何情況下,通識都係用母語去學/教最好。

原文章由 蝦碌媽咪 於 08-6-4 11:37 發表
係呀,中英數同通識係上U嘅基本入場卷,呢科我都唔知點同佢溫,好靠佢自己平時睇NEWS+一啲批判性思考.

講得好啱,要讀好通識最緊要知多D時事。睇電視新聞、報紙(比新聞更重要)、星期幾檔案、新聞透視,有時甚至睇劇都好有用。好似法證呢D劇,越黎越真實(CSI會更好,被人話真到D兇徒可以偷師),裡面都有唔少真實的知識。另外好推介比小朋友睇多D偵探推理小說,分析力會強D。

原文章由 momodog1990 於 08-6-14 23:19 發表

但通識係一門以日常生活的認知為主的科目,要求學生自行找答案,而唔係由老師將知識教授,所以用中文係會比英文好好多。而且,用英文學呢科會做成一個非常唔公平的現象,英文唔好的學生會難以表達佢地所認知的知識。相反,用中文可以比所有學生都有毫無壓力下表達出佢地的認知和看法。

所以,在任何情況下,通識都係用母語去學/教最好。.

Absolutely agree!!

What can parents do if the school has decided to conduct通識 in English??

原文章由 JP 於 08-6-14 23:57 發表

Absolutely agree!!

What can parents do if the school has decided to conduct通識 in English??

呢個無奈的情況下,就一定要比小朋友睇多D英文時事節目,其實明珠台都有新聞透視呢類ge節目,而且要多D鼓勵小朋友都D用英文去表達自己ge意見~~

would u mine to send me though [email protected]

其實,通識的層面實在太廣,你可以把他視作主科以外的所有野,包括智識和做人態度。
教了通識一段時間(先聲名,我教的主科並不是通識),改卷時,比較高分的都是一些分析能較高的學生,他們往往都是口水多多,敢問敢答而且言之有物的精靈小朋友,卻拿起筆來總是「龍飛鳯舞」急不及待的發表。相反,一些只死背書的學生分數只是一般。
要訓練學生通識能力,家長可以多跟孩子討論,無論是做人道理、到時事、到其他智識,到跟孩子討論,要注意的,是要給予孩子發言的機會,家長的角色,除了評鑑他的發言是正與否以外,還要對他們的理據多提議見。「重視」他們的發言,就可以更激發他們的動腦能力、及對世界的觸覺。
各位家長,加油!

原文章由 momodog1990 於 08-6-15 15:17 發表

呢個無奈的情況下,就一定要比小朋友睇多D英文時事節目,其實明珠台都有新聞透視呢類ge節目,而且要多D鼓勵小朋友都D用英文去表達自己ge意見~~ ...

So, we parents are expected to discuss做人道理、時事and other knowlege with our kids in ENGLISH in order to help them!!?? Is it a reasonable expectation??

Pls pm to me too, tks!

原文章由 aloymom 於 08-6-4 02:10 發表
朱仔媽咪

由於篇幅較長, 我已將我的通識科經驗pm左你
please check!

Aloymom

原文章由 JP 於 08-6-25 23:41 發表

So, we parents are expected to discuss做人道理、時事and other knowlege with our kids in ENGLISH in order to help them!!?? Is it a reasonable expectation??

mm........看了你的英文表達能力,我會覺得你最好都係用返中文同仔女討論了。我怕你又中又英的用字,會同某高官的後果一樣,攪出一個「昂坪360」笑話。

有些事情,還是交回學校教吧。家長有時要承認自己並不是咩都識的。

簽名被屏蔽

aloymom

可否請pm埋比我. 謝謝
‹ 上一主題|下一主題