用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇住東涌,但小朋友在港島區返小學??
go

有冇住東涌,但小朋友在港島區返小學?? [複製鏈接]

有冇住東涌,但小朋友在港島區返小學??

真係唔知點算好,家人決定搬入東涌,但小朋友在九月會在港島返小一. 又不想轉校...好煩,有冇過來人可以分享心得?
   0    0    0    0

唉...........

我住港島區, 係沙田返工, 每日車程來回要兩粒鐘, 還要有時等車等得耐, (東涌有地鐵都好d), 打風落雨還慘, 成身濕晒(我長期有多一套衫褲+鞋放係公司)

我自己都覺得每日甘返工好幸苦, 更何況一個6歲的小朋友?

於其每日side 兩粒鐘時間係車程上邊, 點解吾將兩個鐘的時間, 放係參加課外活動/做功課上邊?

真係好遙遠,好辛苦,小一返08:00,你話小朋友要幾點起身

我都覺得太遠了, 應該都好難有校車/保母車, 你準備自己接送嗎?

每天花在上學, 放學的時間 (不是交通費)實在難於計算, 即使家人安排親自接送也有問題, 如果真的需要搬到東涌居住, 請再考慮轉往較為接近的學校, 謝謝!

其實唔係好明白, 考港島小學時是否會知道今年搬入東涌, 如果知道就唔應該去考港島小學。

若當時唔知, 就現在又為何要搬入東涌呢? 若真係為小朋友著想就要好好考慮了, 太遠及太早起身, 6年都幾辛苦的(包括大人同小朋友)。

iwff

I can see some  primary students studying at HK
Wah Yan, Hennessy Gov't Primary School, St. Joseph,
Marymount , HK True Light and Raimondi are lilving in
Tung Chung.  

Both adult and child are exhausted, I think.

如果係好嘅小學,值得諗諗搬番出來噃....

原文章由 Ca-mama 於 08-6-2 17:53 發表
I can see some  primary students studying at HK
Wah Yan, Hennessy Gov't Primary School, St. Joseph,
Marymount , HK True Light and Raimondi are lilving in
Tung Chung.  

Both adult and child are exha ...

醒目開學勳章

我自己原本住旺角區, 但今年年頭搬咗入東涌住, 唯有將個女都轉入東涌讀書, 如果唔係全家人都好辛苦架
‹ 上一主題|下一主題