用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考直資?
go

考直資?

我想請問如果考直資係幾時去考呢 (選校前定係派位後) ?
如果考到直資再等派位結果再決定讀邊間得唔得呢 ?
九龍城區有邊間直資好呢?

醒目開學勳章 王國長老

通常係k2升k3暑假開始有簡介會, 升左k3, 9-11月就考了, 亦有個別學校會早d遲d, 要留意
如果考到直資, 註冊時需要簽教署文件, 確定放棄官津校學位 (官津校only!), 即使o係第一輪自行分配派左位亦都即時放棄, 當然亦唔可以繼續玩大抽獎, 所以註冊直資時要考慮清楚
教署無硬性規定一個學生唔可以hold兩個直資位, 亦無規定註冊左私校唔可以join大抽獎..........不過個別學校可能有各自規矩, 都係果句, 註冊時考慮清楚啦
原文章由 wiljanny 於 08-5-31 04:45 PM 發表

mug 樓主唔係講考中學咩 ?

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-1 10:41 發表
通常係k2升k3暑假開始有簡介會, 升左k3, 9-11月就考了, 亦有個別學校會早d遲d, 要留意
如果考到直資, 註冊時需要簽教署文件, 確定放棄官津校學位 (官津校only!), 即使o係第一輪自行分配派左位亦都即時放棄, 當然亦唔 ...

Sorry 呀! 我係講考中學直資唔係小學 ! 請問有無家長知道呢?

我知道有好多已經考咗, 而且會系政府公佈派位前註冊, 所以而家只可以等派位後叩門.  如有錯誤, 請大家更正.

係唔係即是如果派位派得好, 但是在直資註冊咗就無得番轉頭呢?

回覆 #6 wiljanny 的文章

如果該學生已在其中一間直資學校辦理註冊手續的話, 他/她是沒有進入政府的中學派位範圍之內, 如果資料有誤或不詳盡的地方, 請各位家長幫忙更改/補充, 謝謝!

直資註冊即是放棄中央派位,所以跟本就冇得派位,派位表上只出現註左冊的直資學校名。

原文章由 wiljanny 於 08-6-3 13:00 發表
係唔係即是如果派位派得好, 但是在直資註冊咗就無得番轉頭呢?

直資註冊即是放棄中央派位,所以跟本就冇得派位,派位表上只出現註左冊的直資學校名。

原文章由 wiljanny 於 08-6-3 13:00 發表

醒目開學勳章 王國長老

哈哈哈, 好白痴呀, 我都係arm arm至睇返......
因為我係中小幼3版周圍走, 所以......
原文章由 木土土 於 08-6-1 11:50 AM 發表
mug 樓主唔係講考中學咩 ?

其實大部份的直資中學都會响"自行收生階段"(今年就3/1/08-28/1/08)之前安排首次面試, 特別是果幾間出哂名的名校eg DGS, 因為學校想加快一步收咗D TOP 學生, 免得肥水向東流.  其他次一級的直資會久不久幾個月安排學生面試.  

交咗留位費(大約500蚊, 當然每間都不同價錢)後, 家長可以再慢條思理再決定讀與唔讀, 因為到中央派位時(考完第三次呈分試, 大約5月頭), 學生及家長一定要再選定意向, 因為到時如果是決定讀直資的話, 份FORM要填上"已報讀XXX直資, 不會參加中央派位".  萬一家長轉態, 就要返回直資取回學生証件, 又要攪一餐.

希望大家明白啦!

(如有錯誤請修改)

原文章由 wiljanny 於 08-5-31 16:45 發表

派位後當然可以考直資啦!  但好視乎個別學校的取向及有多少叩門位,  你應該向心儀學校查詢, 或上網/留意報章.

Thank you all the reply !