用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學 "E.nopi's" Maths & English 請入嚟 分享 ! ...
樓主: mmak
go

學 "E.nopi's" Maths & English 請入嚟 分享 ! [複製鏈接]

mmak,

係邊個老師呀? 我睇不到喎.

wttcly,

sorry... 我睇錯, 是上老師的家, 不是老師上門...

原文章由 wttcly 於 08-8-7 16:27 發表
mmak,

係邊個老師呀? 我睇不到喎.

mmak,

不緊要.

咁你囡囡讀成點呀?

我小朋友讀緊坑口E.NOPI, 我可以做你的介紹人, 然後退回$300給你.

請CHECK PM.

原文章由 catbabycat 於 08-8-5 17:38 發表
Hi,

我知依家有舊生介紹新生免一個月優惠, 如果有小朋友已讀緊的家長, 想作為我的介紹人, 然後大家share 1個月學費, 請pm我.

我想報坑口centre. (要同一centre先可以) ...

我想問下, 你地小朋友學完返來, 功課係不係自己完全識做呀? 你地要不要幫佢呀?

我小朋友上咗第一堂, 返來有啲功課不識做, 我驚不知係不係老師講得不清楚呢?

happyfamilybaby,

我囡返咗幾堂咋... 都有D功課 唔識, 有D 解錯題... D 題目有D 係取巧的, 起初我都有幫手解釋俾佢聽...

問咗阿囡, 佢話: miss 用英文讀1-2次俾佢聽, 無教佢做的??

我問埋centre 負責人, 佢話小朋友自己會識做的, 因做評估時, 已知道小朋友程度, 唔會有問題喎..
我將自己在家教小朋友做功課時內容, 講俾負責人聽, 佢話:我講得太深小朋友好難明... 所以我都唔敢再自己教, 個囡唔識嗰D, 我叫佢留空返去上堂時做.... 等阿miss 跟進番...

原文章由 happyfamilybaby 於 08-8-10 17:24 發表
我想問下, 你地小朋友學完返來, 功課係不係自己完全識做呀? 你地要不要幫佢呀?

我小朋友上咗第一堂, 返來有啲功課不識做, 我驚不知係不係老師講得不清楚呢? ...

我2個小朋友都有時會不懂如何做,但tutor都會在放學時告訴我,今天他們學了什麼,并會講解用什麼方法教他們,遇到不明白的地方,我會用tutor告訴我的方法教他們,他們也會明白,因此,功課也會完成,只是在檢查他們的功課時,有時會發現他們計錯數,如果不是錯太多,我會讓tutor告訴他們那裹出錯。

我2個小朋友都有時會不懂如何做,但tutor都會在放學時告訴我,今天他們學了什麼,并會講解用什麼方法教他們,遇到不明白的地方,我會用tutor告訴我的方法教他們,他們也會明白,因此,功課也會完成,只是在檢查他們的功課時,有時會發現他們計錯數,如果不是錯太多,我會讓tutor告訴他們那裹出錯。

Dear mami,

May I know any good Enopi centres in Shatin/Fo Tan, I would like to find one with small group, English speaking tutor.

Thanks

Longlongmom,

建議你自己去centre 望吓, 同D tutor 傾吓, 再決定~

Fo Tan _(我見過有小朋友拎住enopi 書包仔, 問佢媽咪, 佢話讀依間)

Royal Ascot, Fo Tan9199-0791

Shatin - City One Plaza _(依間有家長話幾好, 但2位老師是租地方用, 要sat/sun 先見到佢地)

Shop 114, 1/F, City One Plaza, Shatin2649-3677

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
我囡讀緊依間(wide eye), 個centre 環境OK, 負責人幾好, tutor 就OK啦(好似太年輕) 用英文教的, 我囡讀咗1個月咋, 好難 comment ??
佢班得2人, 但最多會有6人, 可能非繁忙時間卦??

Shatin - Grand Central Plaza
Room 711, 7th Floor, Tower I, Grand Central Plaza, Shatin2634-1666
原文章由 Longlongmom 於 08-8-11 15:32 發表
Dear mami,

May I know any good Enopi centres in Shatin/Fo Tan, I would like to find one with small group, English speaking tutor.

Thanks

[ 本文章最後由 mmak 於 08-8-12 00:50 編輯 ]

all,

FYI .>>>http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1079711&extra=page%3D2&page=3

不知道你的孩子讀緊甚麼level? 我兒子讀緊佐敦centre. 上了二堂勁不喜歡那裡的環境, (集畫室,教室於一室.)空氣很濁. 想換導師. 但兒子喜歡, 說miss教得好. 不知怎辦? 頭痛喲!
說實在教來是ok的, 男孩子喜歡推理. 每次回來都是他自己做功課, 我幫他check, 做錯晝個圈, 讓他重新再做一次, 基本上沒問題.

各位媽咪如有好的centre和導師介紹在油尖旺區, 敬請相告為盼!!!
萬二分感謝!!!

great_mormon,

不好意思, 大家不同區幫你不到.

mmak,

你小朋友依家讀成點呀? 我小朋友讀咗兩堂, 暫時都o.k., 話中意返. 佢次次都係做咗一本返來, 你地小朋友呢?

但你兒子喜歡, 換導師?? ... 是否必須呢??

我就是唔想開始咗之後要換導師, 所以搵centre & tutor 都找咗好耐....

旺角 & 太子 好似有D 唔錯嘅 centre, 有興趣我可PM 你, 我都係聽返嚟, 唔知D 料堅定流 ??.. 你要自己分析吓
等我搵吓D料放咗係邊先得 .........

原文章由 great_mormon 於 08-8-13 03:28 發表
不知道你的孩子讀緊甚麼level? 我兒子讀緊佐敦centre. 上了二堂勁不喜歡那裡的環境, (集畫室,教室於一室.)空氣很濁. 想換導師. 但兒子喜歡, 說miss教得好. 不知怎辦? 頭痛喲!
說實在教來是ok的, 男孩子喜歡推理. 每次回 ...

catbabycat,

我囡5歲升K3, 佢上咗1個月咋....都係暫時o.k.啦, 我個囡咩嘢課外活動都話中意返 ....

佢次次都有D 唔同, 有時做咗1本返來, 有時做咗2本返來,
家課有時 B+C 每樣1本/2本, 有時1本+2本 ??

我問過Miss 佢話:我囡 Basic 做得慢, 所以減少D 功課喎 ??

原文章由 catbabycat 於 08-8-14 17:10 發表
great_mormon,

不好意思, 大家不同區幫你不到.

mmak,

你小朋友依家讀成點呀? 我小朋友讀咗兩堂, 暫時都o.k., 話中意返. 佢次次都係做咗一本返來, 你地小朋友呢? ...

1205 & Maria,

Thanks..

原文章由 1205 於 08-8-3 22:31 發表

係送比小朋友架...有d 練習須要用7巧板做架
原文章由 MariaTsui 於 08-8-1 17:51 發表
mmak,

七巧板應該不會收,現在我個仔所讀的level是不需要七巧板,tutor也沒有要收回,你可以問tutor。

Maria

Maria,

妹妹一口氣完成3本 叻叻

我囡 計埋在課堂上已完成的堂課+功課, 都係最多每星期4本, 有時3本咋...
我囡都鐘意一口氣完成1本, 叫分開做都唔肯??
我都相信一星期5本,對小朋友來說,應該沒有問題。

原文章由 MariaTsui 於 08-8-5 17:09 發表
今天妹妹都和哥哥一齊上堂,問了tutor,如果小朋友真的不能一星期做5本,可以減小,但妹妹沒有減小功課量,回家後,她一口氣完成3本,加上在課堂上已完成一部份,我相信一星期5本,對她來說,應該沒有問題。 ...

mmak,

我個囡都係每星期給4本.

回覆 # 的文章

女女今年升P.4 數学很差,中、英文成績就 OK,因為數学低分原故,把總成績拉低,已經有補習老師專為她補數,但都冇用,以前 K2 時学過 KUMON 由於嗰導師態度惡劣,故此,冇學,之後又學過學林數,也問過 KWIK
MATHS 但只著重加減乘除,其他文字題就不着重,依家想佢加强數学基礎,佢應該學那種課程適合佢?

回覆 # 的文章

Dear ssaa & all BK Mum ,

女女今年升P.4 數学一向很差,中、英文成績就 OK,因為數学低分原故,把總成績拉低,已經有補習老師專為她補數,但都冇用,以前 K2 時学過 KUMON 由於嗰導師態度惡劣,故此,冇學,之後又學過學林數,也問過 KWIK
MATHS 但只著重加減乘除,其他文字題就不着重,依家想佢加强數学基礎,佢應該學那種課程適合佢?如果学 Enpoi 是用英文教,但依家佢係讀中文數,會不會底子還未打好,會
mixed up , 因為還有一星期要番学,so 要快些決定学什麽? 想對証下藥,費時又 waste money . Many Thanks !
‹ 上一主題|下一主題