用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學 "E.nopi's" Maths & English 請入嚟 分享 ! ...
樓主: mmak
go

學 "E.nopi's" Maths & English 請入嚟 分享 ! [複製鏈接]

想請問各位家長﹐有無小朋友同時讀kumon math and enopi math呀﹖
會否太辛及重複呢﹖
我小朋友上了kumon math3個多月﹐進度幾好﹐肯做功課﹐但自從上個月朋友介紹了enopi math比我﹐我去過centre睇﹐發覺enopi math真的比kumon有趣味好多﹐critical thinking math更加有用﹐不似kumon math般死板﹐點算好﹐我已報了8月開始enopi math,是否應該stop kumon math呢﹖還是可以同時進行﹖

俾著我就會揀1樣...
2樣都係 math, 好似資源重疊咗 ?? ... 我就唔捨得 用成千蚊個月讀1科, 而且 讀2樣功課量會好大...

原文章由 cocobean225 於 08-7-29 20:21 發表
想請問各位家長﹐有無小朋友同時讀kumon math and enopi math呀﹖
會否太辛及重複呢﹖
我小朋友上了kumon math3個多月﹐進度幾好﹐肯做功課﹐但自從上個月朋友介紹了enopi math比我﹐我去過centre睇﹐發覺enopi math真的比kumon有趣 ...

[ 本文章最後由 mmak 於 08-7-29 21:18 編輯 ]

Kwik Maths  我無接觸過, 唔識比較...
好似係用手指計 ??

我囡以前學過指心算, 同學校D counting 唔同,搞到亂晒...
根德園 K2 已經教心算, 所以要諗清楚係咪配合學校課程先

原文章由 jywbb 於 08-7-22 19:01 發表
E.nopi & Kwik Maths 可以作個相比嗎 ? THX

請問邊度有得學??
有冇資料??

thx!

原文章由 Sindy 於 08-7-29 16:12 發表

今日啱啱問完,除左書展,無得平呀centre

cocobean:
My boy will try both first. He learns Kumon Maths for about 1.5 year and he refuses to quit Kumon to switch to enopi. He wants to "play" both.
He is doing division in Kumon
(a bit challenging for K.3 boy  )and do addiction and multiplication in Enopi. That's not really duplicate. He is going to P.1 in Sept. so I think practice addiction (3-4 digits) and simple muliplication are also suitable for him.  
But, I plan to quit Kumon Maths, maybe some mths. later,  as he will be busy in primary.
原文章由 cocobean225 於 08-7-29 20:21 發表
會否太辛及重複呢﹖
我小朋友上了kumon math3個多月﹐進度幾好﹐肯做功課﹐但自從上個月朋友介紹了enopi math比我﹐我去過centre睇﹐發覺enopi math真的比kumon有趣 ...

mmak:
Thanks for your info. I tried the Enopi summer class at Wide Eye. My boy enjoys a lot. I'll see if there is suitable timeslot for him after Sept.

http://hk.enopi.com/HongKong/aboutenopi/GlobalOperation.aspx
原文章由 Josa 於 08-7-30 00:30 發表
請問邊度有得學??
有冇資料??

thx!

大家好,
我是新加入的,我囡囡今年3歲將入讀 K1,本應想比佢讀 Kumon,但聽完你哋講之後 Kumon 好似好沉悶,會唔會 enopi 會好啲呢?
Kumon 係咪好死板只係博命做功課呀? enopi 只係學 數學?
都唔知讀 kumon 還是 enopi 好,各位過來人可否比啲意見我呢?

原文章由 suzannewu 於 08-7-30 11:59 發表
大家好,
我是新加入的,我囡囡今年3歲將入讀 K1,本應想比佢讀 Kumon,但聽完你哋講之後 Kumon 好似好沉悶,會唔會 enopi 會好啲呢?
Kumon 係咪好死板只係博命做功課呀? enopi 只係學 數學?
都唔知讀 kumon 還是 enopi  ...

其實之你應該去書展睇下 兩個counter係隔離.........kumon就做數,enopi有推理

mmak,

不一定每星期做5本,如果這個月有5個星期,便會一星期4本,至於練習薄,Enopi總部規定tutor按學生人數訂貨,不可訂多,或者不希望教材流出市面,通常每個學生要訂whole level (20本),每個月訂一次就可以有送貨,其他時間就要自己去取貨,因為個仔第一次上堂遲通知,所以tutor自己去取練習薄,而初學除了有書包仔,還有一袋小方塊用來訓練小朋友數粒粒(for beginning level),一盒併圖,個仔每升一個level,就有不同material輔助他,所以個仔很喜歡,始終Enopi比較新,最近開了很多centre,可能人手有些不足,但套教材很好,個仔都可以認識多些生字,教材也不會太悶,個仔K3開始學,現在9月升小一,學校用小一下學期數學書,但我都不擔心,因為相信他可以應付。

Maria

Ansonrubby,

Thanks for your sharing. I think I'll let my son try both for 2 months, then decide if there is any duplication. Anyone here try kumon english? I'm thinking maybe switch to kumon english and enopi math.

原文章由 Ansonrubby 於 08-7-30 09:08 發表
cocobean:
My boy will try both first. He learns Kumon Maths for about 1.5 year and he refuses to quit Kumon to switch to enopi. He wants to "play" both.
He is doing division in Kumon
(a bit challeng ...

Sindy,
多謝你的回覆,我會去書展瞭解一吓!
你的囝囝係咪正在 enopi 讀緊呢?讀咗幾耐呢?
佢幾多歲呀?我想聽吓你對 enopi 的睇法或意見.
唔該晒!

原文章由 suzannewu 於 08-7-30 14:45 發表
Sindy,
多謝你的回覆,我會去書展瞭解一吓!
你的囝囝係咪正在 enopi 讀緊呢?讀咗幾耐呢?
佢幾多歲呀?我想聽吓你對 enopi 的睇法或意見.
唔該晒!

書展琴日完左啦.................我覺得幾好呀,而家我呢個centre仲可以學埋英文(因個老師係唐鬼仔)

Sindy,
Oh ! My god! 書展完咗......? 其實我而家都唔知選擇 enopi 還是
kumon 好,真係頭痛.好多謝你的回覆.

原文章由 suzannewu 於 08-7-30 15:12 發表
Sindy,
Oh ! My god! 書展完咗......? 其實我而家都唔知選擇 enopi 還是
kumon 好,真係頭痛.好多謝你的回覆.

其實你咪試下呢度一兩個月,果度又一兩個月,睇下邊度啱.......又唔係一報左就要長讀.........佢地可以係市場度,就一定有價值的,睇下自己需要

醒目開學勳章

hi mmak

1星期3本功課唔係多, 我地只得1b添, 但我女都試過幾次做唔晒. 我只會軟迫, 唔會強迫, 萬一令佢抗拒學習, 真係我自己攞黎.

我女今年初開始學, 初期有時都會有4-5本功課, 因為容易, 所以好快做完. 最近學雙位數+雙位數; 尋晚, 叫佢埋位做1頁數, 叫左整整1個鐘先至理我. 做左3題後, 見佢個勢好, 我當然唔放過機會, 最後半個鐘內做4頁b+1本c.

all

"學數學目的是訓練思考". 之前 keep 左條 link,  大家睇睇 share 下.
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=387016&extra=page%3D1&page=1

suzannewu

我認同 sindy 所說 "佢地可以係市場度,就一定有價值的,睇下自己需要". 唔同既課程/學習模式, 適合不一樣要求的家長和小朋友.

talie,

thanks for sharing.. "學數學目的是訓練思考"

原文章由 talie 於 08-7-30 18:48 發表
hi mmak

1星期3本功課唔係多, 我地只得1b添, 但我女都試過幾次做唔晒. 我只會軟迫, 唔會強迫, 萬一令佢抗拒學習, 真係我自己攞黎.

我女今年初開始學, 初期有時都會有4-5本功課, 因為容易, 所以好快做完. 最近學雙 ...

Ansonrubby,

You're welcome

原文章由 Ansonrubby 於 08-7-30 09:12 發表
mmak:
Thanks for your info. I tried the Enopi summer class at Wide Eye. My boy enjoys a lot. I'll see if there is suitable timeslot for him after Sept.

Maria,

哦~原本是Enopi總部規定的...

我囡 B& C 都由 level 3 開始, 無得玩粒粒, 有包 七巧板 玩囉... 佢好開心, 做完功課仲要玩一輪先肯收埋...
屋企都有七巧板 佢又唔玩....

原文章由 MariaTsui 於 08-7-30 13:23 發表
mmak,

不一定每星期做5本,如果這個月有5個星期,便會一星期4本,至於練習薄,Enopi總部規定tutor按學生人數訂貨,不可訂多,或者不希望教材流出市面,通常每個學生要訂whole level (20本),每個月訂一次就可以有送貨,其他 ...

Maria:
你仔也是K3升小一,同我兒一樣!但我兒只是剛上了2堂summer班。
請問你仔現在Basic Math 同Critical Thinking分別是level幾?
原文章由 MariaTsui 於 08-7-16 14:59 發表
我個仔讀Enopi Maths 差不多一年,9月讀小一,一般要求一個月做20本(15本basic, 5本critical),如果年齡較少(讀K1或K2),或學校功課太多,都可以與導師商量,重新安排數量,至於每日做數的安排,也沒有硬性規定,總之一星期5 ...
‹ 上一主題|下一主題