用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如想申請直資/私小, 係咪要讀d出名的幼稚園? ...
go

如想申請直資/私小, 係咪要讀d出名的幼稚園? [複製鏈接]

如想申請直資/私小, 係咪要讀d出名的幼稚園?

想問下各位, 如想他日報考直資/私小, 係咪要讀間好d, 出名的幼稚園, 取錄的機會才大d? 如讀全日制幼兒園, 會唔會機會微d? 請俾d意見.

Re: 如想申請直資/私小, 係咪要讀d出名的幼稚園?

以我經驗, 如果小朋友讀一些名幼稚園, 始終會著數D, 但無論點樣, 都好視乎小朋友考生時既臨場表現, 好似我有個朋友兒子, 都係讀名幼稚園, 但臨場表現差, 十問九唔應, 又唔望著個老師, 所以佢一間小學都考唔到. 如果你真係好想你的小朋友可以入到好既小學(私小/直資), 可以慢慢訓練

Re: 如想申請直資/私小, 係咪要讀d出名的幼稚園?

agree with littlecat.  我覺得名牌效應在 marginal case and the third round 先有用, e.g., waiting list 可能排先 provided same performance and same report; third round 爭後補位.
‹ 上一主題|下一主題