用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心幼稚園 請問大圍聖毋無玷聖心幼稚園好唔好?
go

請問大圍聖毋無玷聖心幼稚園好唔好?

我個囝囝考到大圍聖毋無玷聖心幼稚園,
請問好唔好既呢?

請大家給提供一下

見仁見智

原文章由 abbywongpc 於 08-5-26 22:35 發表
我個囝囝考到大圍聖毋無玷聖心幼稚園,
請問好唔好既呢?

請大家給提供一下

我就為考聖小先報聖幼,不過這幾年聽D媽咪講聖幼入聖小D機會都吾多。教學就一般啦,老師一係就好好,一係就好似學校錄音筆一樣,一係就超衰。睇吓好吾好彩囉!不過衰D老師都係舊個D!好個D做幾年就走,新個D老師又吾敢講!祝你好運啦!

請問佢幾時收生呀, 我想同個仔報呀!!
http://hk.myblog.yahoo.com/phoebemmwong/

以往大約在十月中派表,我諗你九月初打電話去學校問清楚詳情。

聖心係傳統嘅幼稚園,
外評報告都話佢地比較注意知識傳授,
融合多級小朋友一同學習,
之但係融合得來欠清晰主題;
另外,俾小朋友發長大肌肉嘅機會較少,
學校空間運用未發揮到最好。
不過咁,
雖然好似負面評語較多,
但係佢地教小朋友識字、背詩歌、
出大場面應對等等都唔錯,
所以你要好好衡量孩子的需要而選校啊﹗

呢個世界都唔會全部都係好人啦,十隻手指都有長短,當然個個家長都想小朋友有一個有愛心既老師教到佢地十項全能

點解唔好既野就有人"發揚光大",老師好既野又無人講多兩句呢??

我十分同意marsten的看法﹗(give me five!!)
不是說要隱惡揚善,為學校說什麼好話,
但是自己的孩子也在這兒受教育,
好歹也是自己選的,
是家長認同學校的辦學理念才下的決定,
理應好好跟學校合作,
幹嗎一定要挑她的不是?
老師也需要鼓勵的,
不住的「踩低」學校,
會有改變麼?
作為家長的我們,也應好好與學校配合,
才可以教養出一個表裡合一的乖孩子啊﹗

原文章由 MARSTEN 於 08-7-11 22:58 發表
呢個世界都唔會全部都係好人啦,十隻手指都有長短,當然個個家長都想小朋友有一個有愛心既老師教到佢地十項全能mouth:" />

點解唔好既野就有人"發揚光大",老師好既野又無人講多兩句呢?? ...

[ 本文章最後由 大貓媽媽 於 08-7-25 15:15 編輯 ]