用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 唔知點算好
go

唔知點算好 [複製鏈接]

我個女得11, 9月至中一, 近日成日K電話, MSM,
剛知道原來同男仔K,是學校的同學。
比我知道後, 重同我講,佢鍾意我, 我又鍾意佢, 我當場赫到心都跌落地。   
同佢K, 佢又話無同佢拍拖。只是大家鍾意。
平日我個女都唔多同我K, 我依加都唔知點同佢講,
表現得嚴厲, 又怕佢連少少都唔講, 越走越遠。
唔理, 又怕佢越來越過份,真係唔知點算好

0    0    0    0

原文章由 SALLY媽媽 於 08-5-26 15:23 發表
我個女得11歲, 9月至中一, 近日成日K電話, 又MSM,
比我知道後, 重同我講,佢鍾意我, 我又鍾意佢, 我當場赫到心都跌落地。   
同佢K過, 佢又話無同佢拍拖。只是大家鍾意。
平日我個 ...

拍拖好難阻止, 唯有見步行步啦
可憐天下父母心 :cry:

原文章由 SALLY媽媽 於 08-5-26 15:23 發表
我個女得11歲, 9月至中一, 近日成日K電話, 又MSM,
平日我個 ...

而家d小朋友真係越來越早熟, 鬧佢又唔得. 我諗你唯有同佢講ma mi唔係唔比你拍拖, 但先要應付完個呈分試先.

我之前都開topic講過, 個細囡係舊年(剛f2開學)都開始拍拖, 我只有同佢講有咩事可以做有咩事係唔可以.... 不過拍唔夠半年分左手la, 佢話唔鐘意個男仔, 媽咪我係味好花心, 我話如果你一單還一單, 唔好拖泥水, 唔鐘意人就正正經經同人講清楚先開始第二段感情係無問題.

少女情懷總是詩ma, 個個少男少女都渴望拍拖, 個個都會經過ni個階段, 由得佢地試下.
明天會更好!

Why don't you invite the boy come back home for dinner?  Or you can talk with his mother?

平日我個 ...

佢系同你講系好好, 因為佢系同你分享緊佢開心既嘢, 你唔好話呢樣唔岩, 個樣唔岩, 唔系下次唔同你講, 我覺得最緊要系話比佢知,啲男仔會點, 講下比佢知你同佢老豆拍拖個時系點, 等佢可以放膽去同你講.... 佢依家可能身邊未有朋友仔分享, 你要把握機會, 同佢傾多啲... 會好好多...

傻媽媽2007
其實佢無主動同我講, 只是比我問出來的. 我亦都很難同佢好好K下,佢都唔係好才我.講兩句就走.

原文章由 傻媽媽2007 於 08-5-27 00:10 發表

佢系同你講系好好, 因為佢系同你分享緊佢開心既嘢, 你唔好話呢樣唔岩, 個樣唔岩, 唔系下次唔同你講, 我覺得最緊要系話比佢知,啲男仔會點, 講下比佢知你同佢老豆拍拖個時系點, 等佢可以放膽去同你講.... 佢依家可 ...

janeleung
我做唔到同佢講ma mi唔係唔比你拍拖, 你女女當年都form 2啦, 她只是小六, 如果我認同佢, 即說拍拖是對的.

回覆 #1 SALLY媽媽 的文章

唔洗咁驚,依家d小學不知幾多,不過都係玩玩下,好快換畫嫁。我個女小三就同我講,有個男同學,小息時毛端端捉住我女隻手,問我女可唔可以同佢做朋友,我女好驚,但係點左頭,於是成個小息就手拖手,我女放學後同我講,我問她點解咁驚但又要點頭,她說個男仔好多女仔鍾意,我同爹地不知覺得幾好笑,一d都無擔心,但係我個女就驚到第日就即刻搵返個男仔,同佢講都係唔同佢做朋友啦。到依家小六,果個男同學已經換過好多畫,全部都係小息一齊玩吓,講吓電話。所以我覺得小學就唔洗驚住,中學至慢慢驚啦!

tigerlo
多謝你的分享, 希望真係玩玩下啦.

原文章由 tigerlo 於 08-5-27 11:52 發表
唔洗咁驚,依家d小學不知幾多,不過都係玩玩下,好快換畫嫁。我個女小三就同我講,有個男同學,小息時毛端端捉住我女隻手,問我女可唔可以同佢做朋友,我女好驚,但係點左頭,於是成個小息就手拖手,我女放學後同我講,我問她點解咁驚但又 ...

原文章由 tigerlo 於 08-5-27 11:52 發表
唔洗咁驚,依家d小學不知幾多,不過都係玩玩下,好快換畫嫁。我個女小三就同我講,有個男同學,小息時毛端端捉住我女隻手,問我女可唔可以同佢做朋友,我女好驚,但係點左頭,於是成個小息就手拖手,我女放學後同我講,我問她點解咁驚但又 ...

我女小六時(男女校)佢好朋友同男同學拍拖 , 女仔亞媽我都識 ,
都係管得好嚴 , 我問佢地有無出過街 , 亞女話無 , 淨係私底下
話係男女朋友 , 平時通電話 , msn , 好快聽講話分左手 .
puppy love . 唔洗太担心 , 上到中學先開始煩啦 .

我啱啱收到個fd講話依家d中學生有一句流行語, 就係在中學時期無拍過拖, 咁佢中學就白過左喇, 唉, 咁都得?

原文章由 mimikitty28 於 08-5-30 13:49 發表
我啱啱收到個fd講話依家d中學生有一句流行語, 就係在中學時期無拍過拖, 咁佢中學就白過左喇, 唉, 咁都得?

佢地而家心態最怕被人笑 , 又怕瘀 , 好可能就唔怕好醜 , 最緊要
就手 , 咁大家又有話題 , 又唔會離群

原文章由 ruby2004 於 08-5-30 16:22 發表

佢地而家心態最怕被人笑 , 又怕瘀 , 好可能就唔怕好醜 , 最緊要
就手 , 咁大家又有話題 , 又唔會離群

我fd個女好彩同著個全級考第一的男仔拍拖, 個男仔成日叫佢溫書, 佢話悶到不得了, 如果我個仔遇到個咁0既筍盤都唔錯

原文章由 mimikitty28 於 08-5-30 17:34 發表

我fd個女好彩同著個全級考第一的男仔拍拖, 個男仔成日叫佢溫書, 佢話悶到不得了, 如果我個仔遇到個咁0既筍盤都唔錯

你亞仔已經有個同佢性格好夾架啦 , 絕配出現左啦 .

我囡囡(14 yrs) 都啱啱同我認咗有拍拖, 心裡唔贊成, 但唔敢強烈反對, 怕壓力越大, 反抗越大, 好似'早熟'..........
[img align=left]http://maggy.spps.tp.edu.tw/02%A4%C0%B9j%BDu%2F30%B0%CA%AA%AB%28%B0%CA%B5e%29%2F01%2F08%2Egif[/img]

原文章由 ruby2004 於 08-5-31 11:24 發表

你亞仔已經有個同佢性格好夾架啦 , 絕配出現左啦 .

兩個唔肯讀書0既人, 係就係絕配, 但點搵食?
我個仔依家都唔係幾聽我支笛, 尋日叫佢溫書佢都唔睬我, 我唯有暗自嘆氣

如果佢地明白唔讀書0既人, 搵唔到食, 就唔會唔讀書啦

原文章由 mimikitty28 於 08-6-2 09:53 發表

兩個唔肯讀書0既人, 係就係絕配, 但點搵食?
我個仔依家都唔係幾聽我支笛, 尋日叫佢溫書佢都唔睬我, 我唯有暗自嘆氣

原文章由 SALLY媽媽 於 08-6-11 13:21 發表
如果佢地明白唔讀書0既人, 搵唔到食, 就唔會唔讀書啦

在佢地心目中, 永遠有父母養, 所以佢地唔覺得讀唔到書or搵唔到食有咩問題

原文章由 mimikitty28 於 08-6-11 16:55 發表

在佢地心目中, 永遠有父母養, 所以佢地唔覺得讀唔到書or搵唔到食有咩問題

佢地將來要搵工就知味道

將來就未知,現在見到佢地D態度就........唉

原文章由 ruby2004 於 08-6-11 17:34 發表

佢地將來要搵工就知味道

原文章由 SALLY媽媽 於 08-5-27 11:50 發表
傻媽媽2007
其實佢無主動同我講, 只是比我問出來的. 我亦都很難同佢好好K下,佢都唔係好才我.講兩句就走.

janeleung
我做唔到同佢講ma mi唔係唔比你拍拖, 你女女當年都form 2啦, 她只是小六, 如果我認同佢, 即說拍 ...

Sally媽媽,

咁你有冇同囡囡傾過?佢反應又係點?
你而家同佢地講"出黎做野,搵食艱難,兩個既將來.....",
佢地可能只會心諗"阿媽,你唔係呀嘛,我而家諗住拍下拖咋喎...邊諗得黎咁長遠呀,你問我下個月係咪仲同佢拍緊拖都未知啦....何況將來?!"

早四五年前有個朋友(其實係我老公既伙記)的囡囡同你囡囡既情況差不多,
你知而家d小朋友好早熟,太約小五小六已經有少少身裁,未到中學已經話拍拖,媽媽知道後怎樣逼供都唔肯講出男仔係邊個,之後我同佢傾偈,原來個男仔係街度識,個男仔只係走埋黎:喂....受唔受溝呀?
就咁就開始拍拖....之後媽媽極力反對,仲話要送個女返大陸,令女兒梗反感...

話晒你都知個男仔係佢同學仔,好似之前位家長咁講,不如請男仔返屋企,起碼你仲知佢地做乜,好過佢地背住你唔知搞乜...right?
‹ 上一主題|下一主題