用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ???????
go

??????? [複製鏈接]

/////////////////////////

[ 本文章最後由 B-Li-Bra-La 於 08-7-22 17:27 編輯 ]
   0    0    0    0

今年135名以內可直上中學

請問135人是必入 (無需抽籤) 的嗎?  
點計算出來?
以往小六大約190人, 即是約55人派唔到嗎?
佢地會派到邊間?

原文章由 Natira 於 08-6-7 17:24 發表
今年135名以內可直上中學

今年直屬位只得111個
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1582/ssl2008kl3.pdf

band1 應該唔夠數, 即係band 1實入到 (幾年前聽聞頭80名係band1), band 2 人數會多過餘下既位要抽籤, 即考81名都有可能抽唔到, 所以小學部都大競爭做band 1 生去guarantee 上中學.

上唔到中學個d一定係band2 / band3, 唔慌派得好啦!有人接受唔到(小學瑪利諾英小, 中學band2/3中中), 索性去外國升學!

原文章由 vensusma 於 08-6-8 03:43 發表
請問135人是必入 (無需抽籤) 的嗎?  
點計算出來?
以往小六大約190人, 即是約55人派唔到嗎?
佢地會派到邊間?

[ 本文章最後由 木土土 於 08-6-8 12:18 編輯 ]

理論上是111個位,但小學校長與中學傾好,今年頭135名必收,家長會講的。其實實際上到中學的數字會多過此數。

Natira,

thanks

原文章由 Natira 於 08-6-14 20:30 發表
理論上是111個位,但小學校長與中學傾好,今年頭135名必收,家長會講的。其實實際上到中學的數字會多過此數。

其實"木土土"的資料好多是錯的,我有P.5 & P.6 升中Parents meeting的筆記(關於如何計分和中學收生方法),有需要的MCS家長,可以問我取。

Agree!

原文章由 Natira 於 08-6-16 07:21 發表
其實"木土土"的資料好多是錯的,。

原文章由 Natira 於 08-6-16 07:21 發表
其實"木土土"的資料好多是錯的,我有P.5 & P.6 升中Parents meeting的筆記(關於如何計分和中學收生方法),有需要的MCS家長,可以問我取。

Dear Natira,

Can you provide me the notes of parents meeting?
Thanks in advance.

rasseles

對唔住!我路過既,有朋友個女讀此校瑪利諾, 已升了中學, 前兩年佢考到100名已內,學校講了佢係band 1 尾,學校都講明只有band 1 先可以入番中學, 但老師教佢第二志願唔填, 最後入番中學, 今年考135 仲係band 1, o甘佢既banding就提升了很多, 即band 1有71%. 而我比較熟悉的一個朋友既女兒讀st mary, 舊年讀中一, st mary既band 1 係50%多少少. band 2 係無得入番中學,這點係肯定. 而瑪利諾我就問唔番個朋友, 但考135名都可入番中學, 甘這兩年就轉變了許多, 因我肯定朋友個女兒唔係考到甘後,都驚到就死!   
我只係8掛好奇一問!

老師同她講的是校內排名band 1尾 ,同教育局的分區排名不同,實際教育局排名的band 1數會多過此數。這幾年都是5班中學學位,大約有1.5班外校生。
原文章由 catcatmom 於 08-6-16 20:35 發表
對唔住!我路過既,有朋友個女讀此校瑪利諾, 已升了中學, 前兩年佢考到100名已內,學校講了佢係band 1 尾,學校都講明只有band 1 先可以入番中學, 但老師教佢第二志願唔填, 最後入番中學, 今年考135 仲係band 1, o甘佢既 ...

Hi Natira,

Pls check PM.

Thanks!

Hi Natira,

我想要, pls check PM. Tks.

早幾年, guarantee 直上中學學生, 只限 group 1學生, 約80名.
其餘學生, 不分banding均要抽籤入. 有可能考82抽唔到, 反而考130抽到. 中學5班假設200人, 其中約1.5班是外校生.
有多少直屬學位, 教統局有計算方法. 直屬學位不等於guarantee 直上中學的學位. 故此每年爭入頭80名, 競爭激烈.

原文章由 kaan 於 08-6-19 08:54 發表
早幾年, guarantee 直上中學學生, 只限 group 1學生, 約80名.
其餘學生, 不分banding均要抽籤入. 有可能考82抽唔到, 反而考130抽到. 中學5班假設200人, 其中約1.5班是外校生.
有多少直屬學位, 教統局有計算方法.  ...

這個是以前的方法

原文章由 Natira 於 08-6-19 20:20 發表

這個是以前的方法

是的, 這是早幾年直升方法.
現在方法如何 ? 可否 pm 一份資料給我參考 ? 謝謝.

Please PM the relevant information to me.  Thank you very much.

I also want to have the info, please PM me.
Thank You

原文章由 Natira 於 08-6-19 20:20 發表

這個是以前的方法
‹ 上一主題|下一主題