用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 青衣學之園PN PM vs 宏福全日班
go

青衣學之園PN PM vs 宏福全日班

大家好,

本人想問問青衣學之園PM PN class 及 宏福全日班, 應該點選擇?? 因這兩間學校都收了我囡囡, 現正煩惱讀那間好?? 請大家比點意見.

謝謝

LH SHOULD BE BETTER

yellowfish,

我係carolyukk呀,我大女上年是在學之園讀pm pn,如果學之園同宏福,我會選學之園,but我諗最煩就pm vs whole day,尤其你囡囡啱啱習慣咗,如果返pm class,佢要由頭適應過,又無得瞓晏覺,休息得唔好,我個女0個時就係咁,d脾氣同胃口都好差

but如果得一個小朋友,我都可能會試,因可以全副精神攪亞囡,但你要預0左心痛一大輪,因今次唔止適應學校,係改變成個生活習慣!

如果for將來考小學, 學之園名氣大d

回覆 # 的文章

咁就睇你要D乜,若你想囡囡英文好,首選學之園,因為雙班主任其中一位外藉老師,小朋友就日日都要對住英文,至於宏福要英文好首選國際班,全英文及國語,,而我認為全日班比半日班好,我大仔就係讀學之園pm已畢業,我只可以講英文OK!但較為好動,因為學之園較free,而細仔我就揀咗宏福全日班响青怡返,都係有外藉老師及國語老師,而且細仔係讀全日,我覺得宏福好D,因為見到佢有條理及守規則,相對大仔好,不過我選校都會著重佢嘅遠近,由於學之園响屋企樓下,加上大仔當時第一個會緊張D,但最後我同細仔讀宏福雖然要坐校車,但都係覺得學之園除了英文好之外,我覺得學之園非如外界般講得咁好,而宏福反而整體OK。 宏福非國際班英文可能無學之園接觸咁多英文,若你怕囡囡英文唔好,可再讀其他playgroup或英文拼音,仲有大仔讀學之園的時候,K1不停咁轉外藉老師,K3連班主任都可以轉埋仲畀個助教做班主任,而我個朋友個仔一直都係讀宏福至依家畢埋業都無話轉老師,不過咁可能我大仔讀時咁啱啫,但都對呢間學校有保留。

仲有另外值得一提宏福老師會同家長好好溝通關於升小那間學校啱你的小朋友,會詳細話畀家長知,但學之園對於我來講只會搞講座but no any 意見提供,而宏福校長同外界的知名小學關係據講唔錯,有需要可以為你寫信。

Very useful comment, thanks to wendyugar.

Though my baby girl is not yet ready to attend pre-school, it's time to gather the information.  By the way, do you have any comment on 英基and啟思?

Yes 學之園 is just downstair of my home...it will be much more convenient... anyway they will have open day this saturday... I will go there to have a look.

原帖由 wendyugar 於 08-10-6 15:48 發表
咁就睇你要D乜,若你想囡囡英文好,首選學之園,因為雙班主任其中一位外藉老師,小朋友就日日都要對住英文,至於宏福要英文好首選國際班,全英文及國語,,而我認為全日班比半日班好,我大仔就係讀學之園pm已畢業,我只可以講 ...

yellowfish,
你有決定未呀,but我都知好難做決定!

Tatabunny,
如果讀英基,你是否讓小朋友小學繼續讀國際學校,因課程好難涵接,而且英基係無K3,5歲升英基小一

醒目開學勳章

wendyugar~
我想問吓宏福有分本地&國際課程, 咁除咗學卷&教學語言既分別之外.... 課程內容有冇分別架?? 本地課程係咪k2就開始寫字架喇?? 國際課程會唔會冇咁多功課or一樣既呢??
thanks~

原帖由 wendyugar 於 08-10-6 15:48 發表
咁就睇你要D乜,若你想囡囡英文好,首選學之園,因為雙班主任其中一位外藉老師,小朋友就日日都要對住英文,至於宏福要英文好首選國際班,全英文及國語,,而我認為全日班比半日班好,我大仔就係讀學之園pm已畢業,我只可以講 ...
棉花爸...棉花媽...棉花糖(BB糖)...

原帖由 Carolyukk 於 08-10-9 10:36 發表
yellowfish,

Tatabunny,
如果讀英基,你是否讓小朋友小學繼續讀國際學校,因課程好難涵接,而且英基係無K3,5歲升英基小一 ...

Hi Carolyukk,

吓, 我決定o左好耐囉, 而家囡囡讀緊宏福, so far so good啦.  雖然學之園近我好多好多, 但想到係下午班就唔想去讀, 因時間安排方面比心目中差得太遠.  下午班我又唔可以帶佢返學放學, 大個d跟功課又難.  現時都ok啦.

Thanks for your reminder, Carolyukk.

Since I am a "fresh" mami, I know nothing about the educational system...in such case... will it be  difficult or impossible to admit to a traditional primary school if my baby studies international kinder ?? say 宏福 also has inter'l syllabus ...
Kindly pls advise.

原帖由 Carolyukk 於 08-10-9 10:36 發表
yellowfish,

Tatabunny,
如果讀英基,你是否讓小朋友小學繼續讀國際學校,因課程好難涵接,而且英基係無K3,5歲升英基小一 ...

回覆 # 的文章

棉花糖媽媽:
因小兒並沒有讀國際課程所以唔知係點, 我只知係全國語及英文,即三文二語,而本地課程則多了一個香港老師,但同樣有國語及英文老師在場,至於功課方面,由於小兒剛讀K1詳情就唔知,不過據我個朋友話佢兒子己畢業了, 由於是讀全日班所以有部份功課在學校做,功課唔多只係親子一齊做的較多,如research之類。

醒目開學勳章

wendyugar,

Thank you very much ar~
我報咗宏福個playgroup, 呢個星期六番第一堂, 希望適合佢啦~
之前參加咗LH's kindermusik, 唔太適合佢玩, 話就話1.5-3歲 (個range 太大, 細既小朋友跟唔到)... 宏福個playgroup就1.5-2歲, 希望會好d啦~

原帖由 wendyugar 於 08-10-9 15:57 發表
棉花糖媽媽:
因小兒並沒有讀國際課程所以唔知係點, 我只知係全國語及英文,即三文二語,而本地課程則多了一個香港老師,但同樣有國語及英文老師在場,至於功課方面,由於小兒剛讀K1詳情就唔知,不過據我個朋友話佢兒子己畢 ...
棉花爸...棉花媽...棉花糖(BB糖)...

我bb係細仔, 12月先出世,

今日去左青衣學之園的open day, 問老師時先知, N1係收大仔先, 細仔就係waiting list, 到12月時, 有位先俾細仔讀, 因為 pre-nursery 要滿左2歲先讀得.  

老師唔肯講細仔入PN機會大唔大, 話年年都唔同.  請問咁多位曾排在waiting list 的細仔媽咪, 學之園最後有無收你地的孩子呢?

Hello,

想請問如果媽媽係全職湊BB, 咁入讀學之園PN既機會會唔會受到影響呢?

TKS

我相信大多數的幼兒園都會先收九月前出生的小孩,因為政府規定二歲才能入學,無理由肯少收幾個月學費呢!除非到開學時有位,就另作別論。

原帖由 jaycee_mami 於 08-10-11 12:05 發表
我bb係細仔, 12月先出世,

今日去左青衣學之園的open day, 問老師時先知, N1係收大仔先, 細仔就係waiting list, 到12月時, 有位先俾細仔讀, 因為 pre-nursery 要滿左2歲先讀得.  

老師唔肯講細仔入PN機會大唔大, 話 ...

如果我個b係十一月出世,我都認命啦!
但係我個b8月29日出世, 青衣學之園都話要waiting, 真谷氣!
依家我要報多幾間幼兒園,真係怕九月bb無學上
原帖由 kyliema2006 於 08-10-13 09:31 發表
我相信大多數的幼兒園都會先收九月前出生的小孩,因為政府規定二歲才能入學,無理由肯少收幾個月學費呢!除非到開學時有位,就另作別論。

bobo1314,

我囡囡是今年四、五月期間面試,入讀今年九月的Pn班。而妳所說的應該是明年九月的Pn班,對嗎?乜原來學之園會分兩段時間招收同一屆的學生,咁即是學之園會預留部份學位待明年四、五月再行招生,為乜呢?I'm confused!

原帖由 bobo1314 於 08-10-16 11:02 發表
如果我個b係十一月出世,我都認命啦!
但係我個b8月29日出世, 青衣學之園都話要waiting, 真谷氣!
依家我要報多幾間幼兒園,真係怕九月bb無學上

我BB Dec 07 出世 睇過D 幼稚園推介話學之園幾好 睇完你地意見 要再參詳吓

very detailed!  thank you!