用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 保良局顏寶鈴書院
樓主: 加菲貓
go

保良局顏寶鈴書院   [複製鏈接]

Thanks a lot 小B媽媽

謝謝大家的意見。我想知顏寶鈴高中時,通識是否用英文、還是中文教的?

高中通識是用英文教的

福中收小兒, 而家係決擇嘅時候, NPL and 福中都是好學校。頭痕!!

thx2000,

我同你情況一樣, 頭痕!! 唔知點選?

美菜子,你同小孩會如何選擇呢?我孩子說,先應付咗今個星期六嘅英文考試,如果可以入EMI班,就入福中。

thx2000,
你可上升中派位>升中點滴一二,有位redkoni家長好有心,將d學校資料分析,可作參考吧! 真要好多謝他/她!

美菜子, 我也有留意redkoni 的分析, 資料詳盡, very professional.  Thanks for his efforts!
你的小孩也被福中錄取了嗎? 兩間學校成績差不多, 但福中似乎在英文科稍遜一些, 但其他科又好些。今日去視察npl 放lunch ge情況, 只有少數學生(3個)有出校門, 反而隔壁間學校就好多學生出去lunch, 感覺都好好。相信校風一定冇問題。

thx2000,

pls check PM

請問
1)NPL的通識課用英文上,但有無用中文教通識的中文班?
2)有無管弦樂隊?
3)學生團體和普遍喜歡學校嗎?

其實如果兩至三間學校要心大心細去選, 即學校質素差不多,我會選擇地點,近屋企好些。減少學壞機會,方便突擊接放學,中一二好反叛,不可以放得太鬆!

Yanamami  o岩!  中學會有好多課外活動/ 留校做野之類, 近家較方便.  而且書包重過擔泥, 長途跋涉好辛苦.  發表於 12-2-26 09:51

今天到NPL為兒子註冊了, 希望他在這學校讀得開心。

回復 andy_pa 的帖子

請問你兒子的小學有多少個同佢一樣入NPL? 我仲係心大心細。因得佢一個, 冇其他同學。

之前他說有幾個同學都有報NPL, 但最終有否收到, 有否去註冊就不知道了,

請問大家,NPL和李國寶,那一間好? 兩者好像好相似 - 同是直資和 EMI.  Thanks for your input.

醒目開學勳章

朋友囡囡在此校會考, 考到 23 分, 之後去美國升學, 現在在美國某大學讀醫科, 朋友話此校校風好好 !

backyardigans

你可參考 redkoni的 "升中點滴一二" 的相關資料
http://www.edu-kingdom.com/forum ... 4%BA%8C&page=22

回復 andy_pa 的帖子

Thank you so much for the link!  It helps A LOT!

I prefer李國寶, I had talked with two F.1 students (one graduated from St. Joseph and the other from YMT Cath. Pri. Sch.) in the Admission Briefing, both of them said they are studying happily, many chance to talk in English.

Anyway, the most important is 希望子女在一間學校讀得開心.

BillyM 發表於 11-12-16 00:01
與其信茶餐廳阿姐(或係網上引述茶餐廳阿姐的說話), 不如自己去睇下, 情況係咪咁差. 可能真係有, 但如果你去 ...

好彩有你出o黎嗡幾句....樓上的comment睇到我暈, 明明無派泣la......
‹ 上一主題|下一主題