用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 聖母幼稚園同學會
樓主: sara11
go

聖母幼稚園同學會 [複製鏈接]

hi nanaleung,
呀女話,上學去個本唔駛帶,不過其餘都要帶!
尋日仲派多本好細既故事書!唉!其實咁多書我都諗住寫張紙仔夾落簿皮問下老師邊本唔駛帶!
我囡囡都係鐘意陳老師多d喎!我諗李老師會嚴厲d!不過佢地咁百厭唔惡D唔得架! 方便方便講你囡囡叫咩名?

原帖由 Nanaleung 於 08-11-7 00:01 發表
唔好意思! 我見到囡囡書包好多書仔, 究竟邊幾本唔駛帶呢? D書又唔見有日子印喎!!

唔該話比我知, 謝謝!!

原帖由 Nanaleung 於 08-11-6 16:11 發表

我都會去, 到時大家相認啦!! 你地住邊呢? 係搭校巴定保母車呢????????

我囡璇璇搭保母車,我住樂富的~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

原帖由 Nanaleung 於 08-11-6 16:15 發表
唔好意思! 我見到囡囡書包好多書仔, 究竟邊幾本唔駛帶呢? D書又唔見有日子印喎!!

唔該話比我知, 謝謝!!

陳老師昨天打過比我,原來我一直無幫璇璇帶本英文書,即abc個本呢~我爸爸我媽媽同我長大了要帶,,仲有兩本歌書....陳老師唔講我地多數唔會知原來日期印係最後個頁就係唔駛帶喎....好隱蔽架,大家搵下啦~哈哈~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

原帖由 Nanaleung 於 08-11-6 17:28 發表

你就好啦! 囡囡咁鍾意返學, 我囡囡就........... 但係佢話鍾意陳老師多

我同老公都出乎意料,原來我囡真係要比人教....慶幸無同佢揀錯學校~

原帖由 潁蕎媽媽 於 08-11-6 17:41 發表
我兩個活動都會去的,到時見啦!

annie:
你都去呀...太好啦~我地又可以見面

星期四派的兩本書仔唔洗帶嫁??????原本我比蕎蕎自己背書包,但太多書了,我已經係幫佢咩了!

今朝屋企樓下真係又大風又凍!呀女平時唔怕凍都猛話手仔唔暖!最後唯有加多條保暖褲響裡面。不過呀女一路行一路話著多條褲(其實睇唔到),李老師會唔會鬧架?

不過聽日著運動短褲就仲凍!

原帖由 潁蕎媽媽 於 08-11-7 17:56 發表
星期四派的兩本書仔唔洗帶嫁??????原本我比蕎蕎自己背書包,但太多書了,我已經係幫佢咩了!

Dear all mums,

Hi, 我好耐無留言,不過一直都有留意大家既messages,你地既小朋友都好喜歡上學。

而我個女,唉,呢兩個星期day day 都話唔返學,行到差不多到學校門口時,喊得更大聲。

佢由開學到而家都係近排先喊,好煩,都唔明點解,有無人可以比意見。

pyma

我地有同老師傾過,老師話我地離開後,佢又無野,仲同平時一樣好開心。 比佢激死

pyma

原帖由 kcpak 於 08-11-7 17:18 發表

陳老師昨天打過比我,原來我一直無幫璇璇帶本英文書,即abc個本呢~我爸爸我媽媽同我長大了要帶,,仲有兩本歌書....陳老師唔講我地多數唔會知原來日期印係最後個頁就係唔駛帶喎....好隱蔽架,大家搵下啦~哈哈~ ...

明白好多啦!

我唔明點解唔係書面貼個貼紙話教完, 唔駛帶返學校, 咁咪一清二楚囉!

原帖由 pyma 於 08-11-10 13:58 發表

我地有同老師傾過,老師話我地離開後,佢又無野,仲同平時一樣好開心。 比佢激死

pyma

炸嬌兼扭計

原帖由 kcpak 於 08-11-7 17:20 發表

我同老公都出乎意料,原來我囡真係要比人教....慶幸無同佢揀錯學校~

意思係咪呢間學校嚴呢???????????

原帖由 kcpak 於 08-11-7 17:13 發表

我囡璇璇搭保母車,我住樂富的~

其實保母車都好, 唔係大架, 可以比囡囡幫到我地, 我囡囡搭好大架旅遊巴, 一坐低只見到佢雙眼

原帖由 sara11 於 08-11-7 10:41 發表
尋日仲派多本好細既故事書!唉!其實咁多書我都諗住寫張紙仔夾落簿皮問下老師邊本唔駛帶!mouth:" />
我囡囡都係鐘意陳老師多d喎!我諗李老師會嚴厲d!不過佢地 ...

請check pm

你囡囡又叫咩名呢???????????

亞囡早上又喊住話唔返學, 差唔多到校門又開始喊,唔肯入學校, 朝朝都咁, 我地兩公婆就黎顛, 有無人可以教私點做呢, 唔該唔該。

pyma

hi pyma,
其實我囡囡都有類似問題,開學就唔喊,到耐少少就喊!後來我發覺係囡囡貪新鮮,所以開學咪唔喊囉!到左無新鮮感,佢就唔多鐘意返學,因為返學無自由,又要守紀律,所以佢寧願響屋企玩!
我囡囡讀N1時已經有相同情況,而且蝦個好"林"既班主任,一個朝早,竟然要去十次洗手間!點知個老師又控制唔到佢,所以到K1我就揀左聖母呢間咁嚴既學校俾佢!其實我都覺得學校既老師都幾嚴厲,不過我見我朋友D囡囡讀左一段時間之後就好鐘意返學!我估老師會用"先小人後君子"既方法去教佢地!首先訓練佢地既紀律&服從性!
另外我囡囡係比較跟我,如果我帶佢返學就會喊,唔想同我分開,所以而家係爺爺麻麻湊佢返學,咁情況就好好多!不如你都試下搵第二個湊佢返學睇下會唔會好D!
Anyway, 加油呀!

sara11

我擒晚睇清楚囡囡D書最後一頁, 都唔覺有日子印???

你地有無特登買棗紅色冷外套比小朋友返學呢?

原帖由 sara11 於 08-11-7 10:41 發表
尋日仲派多本好細既故事書!唉!其實咁多書我都諗住寫張紙仔夾落簿皮問下老師邊本唔駛帶!mouth:" />
我囡囡都係鐘意陳老師多d喎!我諗李老師會嚴厲d!不過佢地 ...

不如多D人寫紙仔比老師, 等老師們反省吓啦! 真係幾混亂, 都唔知邊本教完

原帖由 pyma 於 08-11-10 13:58 發表

pyma

pyma:
我大仔k1時都有同樣情況,佢喊到訓晒地,我地做父母當然心痛,但入左課室又無事,好開心咁玩....
當時我就日日夜夜同佢傾,安撫佢,我會比好多信心佢,同佢講你放學我一定會黎接你,而且仲會帶一份禮物比你~等等........又要不停講老師好錫你,同學又好鍾意你.....等......或者你都可以試下~~

原帖由 Nanaleung 於 08-11-11 09:07 發表

意思係咪呢間學校嚴呢???????????

nanaleung:
嚴唔嚴我唔太清楚,我只知道聖母著重德育,佢地第一大課題就是禮貌~
我囡囡是一個反叛性好高既小朋友,我同老公點教,點打鬧,佢都唔肯聽,但佢返到學校見到小朋友講早晨,佢咪會跟住講囉~...聽到老師小朋友都講唔該,佢又會講.....你話佢係咪要比人教~
‹ 上一主題|下一主題