用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 聖母幼稚園同學會
樓主: sara11
go

聖母幼稚園同學會 [複製鏈接]

hi kcpak,

我見哥哥&妹妹兩個都好開心喎!雖然係辛苦d,不過見到佢地咁開心,辛苦都藉得既!
我呀嫂(都係全職媽咪)就係怕辛苦,所以佢從來都唔同d仔女去旅行,上星期我都講左你帶兩個去旅行既事俾佢知,等佢明白好多全職媽咪都好叻! 你係大家一個好榜樣黎架!

hi nanaleung,
係呀佢個樣好似爸爸架,仲好似麻麻添呀!

原帖由 kcpak 於 08-12-18 15:46 發表
你地都覺得好玩呀... 我就唔覺啦....
因為我一個帶兩個去,,我感覺比人玩多d

原帖由 kcpak 於 08-12-18 15:48 發表

唔駛客氣~~不過你囡囡係邊位呀
等我認住你地先

我咪係果日你借支筆同紙俾我果個媽咪囉,不過你唔知邊個就等我PM個名俾你

原帖由 kcpak 於 08-12-18 15:46 發表
你地都覺得好玩呀... 我就唔覺啦....
因為我一個帶兩個去,,我感覺比人玩多d

我見你兩個囝囡都好乖啫,邊似我個囡咁好似甩繩馬騮,捉都捉唔住

原帖由 sara11 於 08-12-19 11:04 發表
hi kcpak,

我見哥哥&妹妹兩個都好開心喎!雖然係辛苦d,不過見到佢地咁開心,辛苦都藉得既!
我呀嫂(都係全職媽咪)就係怕辛苦,所以佢從來都唔同d仔女去旅行,上星期我都講左你帶兩個去旅行既事俾佢知,等佢明白好多全職媽咪都好叻 ...

sara:
你太抬舉我了,我一方面好想佢地開心,另一方面感到好吃力.....其實我比較欣賞你地在職媽媽,放左工仲要照顧小朋友,而且掛心擔心一定比我多~你地要承受比我們多一面壓力,真係令我佩服~~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

原帖由 hunglin 於 08-12-19 11:45 發表

我咪係果日你借支筆同紙俾我果個媽咪囉,不過你唔知邊個就等我PM個名俾你

最好pm個名比我啦~我借筆比你時我都無留意你地邊個打邊個.....依家呢到又多左個同班同學,我地以後可以互通消息,等我問下我囡你囡平時係學校乖唔乖先.
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

sara:
璇璇有日同我地講,,佢話家家話爸爸打到佢......飛起 唔知有無真係打到佢飛起呢....哈哈哈哈~

kcpak,
爸爸真係幾嚴幾惡架!如果唔係我真係叫唔停佢地! 當然唔會打到佢飛起啦!只不過麻麻成日嚇佢如果唔乖就叫爸爸打到佢飛起!
而且爸爸成日帶佢地去玩,所以佢兩兄妹對爸爸又愛又恨!

原帖由 kcpak 於 08-12-19 13:42 發表
sara:
璇璇有日同我地講,,佢話家家話爸爸打到佢......飛起 唔知有無真係打到佢飛起呢....哈哈哈哈~

hihi:
而家的小朋友係比較難教導,我會覺得適當的體罰係需要的,蕎蕎都幾驚我打。

原帖由 kcpak 於 08-12-19 13:38 發表

最好pm個名比我啦~我借筆比你時我都無留意你地邊個打邊個.....依家呢到又多左個同班同學,我地以後可以互通消息,等我問下我囡你囡平時係學校乖唔乖先. ...

已經pm咗個名俾你,我都想知我囡囡喺學校乖唔乖,等你遲啲話我知
我囡囡由開學到而家差唔多日日都有提璇璇個名,我唸最早記得而又無講錯都係呢個名lu。我初頭都好奇怪,咁多個同學,點解剩係提佢呢一時話佢病咗無返學,一時又話佢帶口罩返學,但係無話過佢唔乖嘅嘢 最近我至知原來佢哋係同一張枱,唔怪之得佢成日提住啦

學校網頁已有親子旅行啲相,可以去look一look。你哋啲囡囡都有上到鏡,不過我哋剩係見到啲手手腳腳咋

原帖由 sara11 於 08-12-19 17:14 發表
kcpak,
爸爸真係幾嚴幾惡架!如果唔係我真係叫唔停佢地! 當然唔會打到佢飛起啦!只不過麻麻成日嚇佢如果唔乖就叫爸爸打到佢飛起!
而且爸爸成日帶佢地去玩,所以佢兩兄妹對爸爸又愛又恨!

...

唔怪之得家家咁強調打到佢飛起啦,,原來係麻麻嚇佢..我都打架,不過都係唔怕我,璇姐本來都幾怕爸爸,依家我同佢講,我唔打你,等爸爸返黎打你,佢話:爸爸唔會打我架,佢一返黎我就抱住佢話掛住佢,佢就唔會打我架啦~

原帖由 hunglin 於 08-12-22 09:15 發表

已經pm咗個名俾你,我都想知我囡囡喺學校乖唔乖,等你遲啲話我知
我囡囡由開學到而家差唔多日日都有提璇璇個名,我唸最早記得而又無講錯都係呢個名lu。我初頭都好奇怪,咁多個同學,點解剩係提佢呢一時話佢 ...

收到收到,璇姐係pr黎架麻,佢幾乎個個同學都有提,親子活動時,佢一入學校就不停同同學仔打招呼,唔理我.....
等今晚問下佢你囡囡係學校係點架先

原帖由 kcpak 於 08-12-22 18:05 發表

收到收到,璇姐係pr黎架麻,佢幾乎個個同學都有提,親子活動時,佢一入學校就不停同同學仔打招呼,唔理我.....
等今晚問下佢你囡囡係學校係點架先 ...

kcpak,

妳囡囡好叻, 如果我囡好似你囡囡咁, 唔使多,少少都夠, 我囡就算成日見既人都要時間 warm up 下先叫人。

pyma

咁多位媽咪,

想問問你地囡囡條校裙會唔會成日跌, 我意思係個扣, 亞囡好多時行到返學校, 條裙差唔多'lak' 左, 同佢索到好好, 但都跌, 你地會唔會, 有無咩辦法解決呢 ?  

唔該。

pyma

原帖由 pyma 於 08-12-22 22:16 發表
咁多位媽咪,

想問問你地囡囡條校裙會唔會成日跌, 我意思係個扣, 亞囡好多時行到返學校, 條裙差唔多'lak' 左, 同佢索到好好, 但都跌, mouth:" /> 你地會唔會, 有無咩辦法解決呢 ?  

唔該。

pyma ...

我初頭都驚個扣會甩,so far而家都無跌過,應該係上學車前同放學後都無見佢甩喎,學校甩老師同佢扣就唔知有無啦。我之前都有唸過扣高啲咪無咁易甩囉,點知條裙又唔係好長 而家差唔多要扣到最低果度 又或者你可以固定咗個扣之後用針線釘c佢囉,咁咪任佢哋點跑都唔會跌啦

我一收到條裙就覺得個扣無實際用途,所以用針線嚮條帶背面釘實佢!

原帖由 hunglin 於 08-12-23 09:12 發表

我初頭都驚個扣會甩,so far而家都無跌過,應該係上學車前同放學後都無見佢甩喎,學校甩老師同佢扣就唔知有無啦。我之前都有唸過扣高啲咪無咁易甩囉,點知條裙又唔係好長 而家差唔多要扣到最低果度 又 ...

Nanaleung,

Please check PM.  Thank you.

原帖由 pyma 於 08-12-22 22:09 發表

kcpak,

妳囡囡好叻, 如果我囡好似你囡囡咁, 唔使多,少少都夠, 我囡就算成日見既人都要時間 warm up 下先叫人。

pyma

pyma:
每個小朋友都好獨特,可能你囡囡有好處給我囡囡學習~
我反而擔心我囡囡太熱情....

原帖由 pyma 於 08-12-22 22:16 發表
咁多位媽咪,

想問問你地囡囡條校裙會唔會成日跌, 我意思係個扣, 亞囡好多時行到返學校, 條裙差唔多'lak' 左, 同佢索到好好, 但都跌, mouth:" /> 你地會唔會, 有無咩辦法解決呢 ?  

唔該。

pyma ...

我用線連住左......

原帖由 hunglin 於 08-12-23 10:05 發表
Nanaleung,

Please check PM.  Thank you.

hunglin:
我問左我囡啦....我問佢同你囡好唔好朋友,佢話你囡成日滴汗.....
唔知又係唔係呢?哈哈哈
‹ 上一主題|下一主題