用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 選擇幼稚園請先考慮....
樓主: Tammy
go

選擇幼稚園請先考慮.... [複製鏈接]

hi, tammy

我有d問題想請教大家
我小朋友係中環聖心讀緊k1 (明年升k2)但因為我住係東涌所以我地每日都坐村bus去中環再轉12m bus到學校 .. 我諗左4個幾月都未諗到好唔好同佢轉 .. 有d媽媽就話轉but有d媽媽就話為個小朋友將來唔好轉 .. 所以我都而家都未諗到點好 .. 希望你地比d意見我

麻煩晒各位媽媽

我囡都有報N1班,都係在屋企附近讀,因為得2歲,唔想佢太辛苦,我又可以每朝帶佢返學後,我先返工...
不過N1其實同K1無咩分別,好多都係半日或全日班,唔會上一兩小時...我囡就讀全日班,好多人都話會好辛苦,但我覺得...係屋企都係瞓同玩姐...係學校至少同小朋友玩,又可以學下同小朋友相處和分享,我囡已經返左1年Playgroup了,我都覺得好有用

[quote]原文章由 Tammy 於 08-6-9 23:01 發表
好多所謂的 N1 係 playgroup, 比小朋友返一兩個鐘,等佢地早些諦應學校生活,如果屋企附近有,學費又唔貴,可以比佢地上上

原文章由 Venuscheng 於 08-6-11 10:38 發表

同意你所講: 遊戲中學習. 小朋友要充足睡眠, 足夠營養, 父母關懷, 開心學習...等

但我想講一講我對名校的看法, 並不是名校就是學習深, 寫字多. 有些名校的確係好學校, 也會要活動教學, 而且有方法, 有系統的教學, ...

我都同意你的講法, 但也要顧及佢的程度是否可以跟到小學的進度
! ! ! ! ! ! 明天會更好,希望在明天 ...哈 哈 哈! ! ! ! ! ! Good Lucky........ Yessssssss ! ! !

我會首選屋企附近,可能青衣都多學校可以揀,所以從無諗過離開青衣島,甚至小學.

deleted

[ 本文章最後由 Tammy 於 08-6-24 14:06 編輯 ]

happymama,
可以考慮以下因素:
*如想考私小,注重學術的幼稚園是會好些.
*如到時玩大抽獎,會唔會搬去心儀小學的屋苑或報番東涌的小學 ? if yes, 不如轉番屋企附近的幼稚園,小朋友會無咁辛苦 

原文章由 happymama_jkc 於 08-6-16 18:58 發表
hi, tammy

我有d問題想請教大家
我小朋友係中環聖心讀緊k1 (明年升k2)但因為我住係東涌所以我地每日都坐村bus去中環再轉12m bus到學校 .. 我諗左4個幾月都未諗到好唔好同佢轉 .. 有d媽媽就話轉but有d媽媽就話為個 ...

原文章由 Tammy 於 08-6-24 14:05 發表
happymama,
可以考慮以下因素:
*如想考私小,注重學術的幼稚園是會好些.
*如到時玩大抽獎,會唔會搬去心儀小學的屋苑或報番東涌的小學 ? if yes, 不如轉番屋企附近的幼稚園,小朋友會無咁辛苦 

...

最好兩方面都有啦,又有私小back up, 又可以玩大抽獎.抽倒好o既可以慳返唔少學費. 本來有此如意算盤,而家打唔響啦.

WHY ?

原文章由 BBTWIN 於 08-6-24 14:57 發表

最好兩方面都有啦,又有私小back up, 又可以玩大抽獎.抽倒好o既可以慳返唔少學費. 本來有此如意算盤,而家打唔響啦. ...

Hi Happymama:
  請問聖心幼稚園,是否可直升聖心小學OR幾大啲!

原文章由 happymama_jkc 於 08-6-16 18:58 發表
hi, tammy

我有d問題想請教大家
我小朋友係中環聖心讀緊k1 (明年升k2)但因為我住係東涌所以我地每日都坐村bus去中環再轉12m bus到學校 .. 我諗左4個幾月都未諗到好唔好同佢轉 .. 有d媽媽就話轉but有d媽媽就話為個 ...

醒目開學勳章

同意同意~

Hi Tammy,

Please check PM.  Thanks.

原文章由 Tammy 於 08-5-21 17:11 發表
在替自己小朋友選擇幼稚園都好頭痛架.....係咪一定名校, 學費貴, 課程深.....就係對小朋友好呢 ?

我地替小朋友擇幼稚園時, 要記住他/她只得兩歲到.  讀幼稚園時 only 3-5歲, 有些可能年齡更細.
這個年齡組別的小朋 ...

hi, tammy

我有d問題想請教大家

我仔仔今年完成了幼稚園課程,佢這三年係好開心,當然係學業上都遇到唔開心同壓力,因為隨住佢由k1升k2,課程就會深咗,上到k3,幼稚園為咗令佢適應上小學,態度上係嚴咗。如果像happymama 這情況,就要自己想清楚,如果係希望佢能讀番聖心,咁有無可能妳地換屋,因為東涌返中環係好辛苦,我老公每天都由西環返機場,佢咁大個人都話攰。而且小朋友係幼稚園階段始終多病痛,如果有突發情況要接走....妳都好難搞...但如果妳話k1時囡囡都好識應,咁係放以繼續,但長遠計,有無諗過搬番過來,就算唔住中西區,灣仔等區都好.....

[ 本文章最後由 rat 於 08-7-9 13:58 編輯 ]

hi, tammy

我有d問題想請教大家

hi, a u living in CC?

really really agree w/yr points.

AGREE 幼稚園是小朋友開開心心地成長的地方
我囡囡現15個月大, 我都唔知下年住邊, 都唔知點報學校
以前住天水圍, 現在將軍澳, 其實我自己喜歡住天水圍多D, 有很多地方比囡囡玩

Bookmark http://www.baby-kingdom.com/?100463

我同女女擇校時都心大心細,好矛盾!後來我為佢選左一間佢最中意0既學校(好早就上過PLAYGOURP),不過最主要原因是:呢間學校有一種魔力----好多小朋友,無論新入學定轉校生,返學後,好快就愛上"她",中意返學多過放假.就系呢兩個原因,雖然遠左D,都決定選佢啦!至於讀成點,哈哈,要過幾年先知!!不過,我都認為,除非有把握的心頭好,否則,選校都係因人而異,從小朋友0既角度去考慮是最好的吧?!!!!!

如你所講[放鬆D]!唔使太擔心住,我個女情況同你一樣,我都覺得凡事都可以一試,你都未比佢繼續,又點知得唔得,如果唔WORK0既,咪再同佢轉,起碼你都可以掌握到個小朋友0既能力,如果幼稚園都唔點,上到小學(你知啦,聖心哦!)咪...小朋友0既能力我地好難預測,要試過先知!如果佢每日都好[支力]咁訓著,又成日無精打采,咁就要轉個更合適0既環境,等佢輕鬆D,或者成績會更好!@
hi, tammy

我有d問題想請教大家

原文章由 Tammy 於 08-5-21 17:11 發表
在替自己小朋友選擇幼稚園都好頭痛架.....係咪一定名校, 學費貴, 課程深.....就係對小朋友好呢 ?

我地替小朋友擇幼稚園時, 要記住他/她只得兩歲到.  讀幼稚園時 only 3-5歲, 有些可能年齡更細.
這個年齡組別的小朋 ...

十分同意
真係唔明, 點解幼稚園就要催谷
課程深, 但話小朋友讀得到
但, 係咪一件好事?
依家講要多元智能
佢地學科智能好, 係咪其他智能都一樣咁好?
想起九歲神童
個個話佢成功
我反而覺得佢幾失敗
佢要犧牲左好多野
才換來這種"成功"

我諗住俾仔仔讀下年k1, 佢出年入學會係細仔2歲8個月.

我選校第一個原則就係要基督教, 呢個基於自己信仰問題.

第二就係要近屋企. 唔駛搭車. 呢個係好重要考慮因素. 因為我真係信唔過d媬母車, 一個媬母, 睇成10個小朋友. 自己又唔夠時間同佢去好遠返學.

第三個考慮因素係要老師一定要有愛心, 願意關心小朋友的感受, 不是填鴨式. 要佢地死記爛背. 返學仲慘過乜... 遊戲中學習好緊要. 噤樣先至可以令到小朋友唔抗拒返學. 對佢地將來升學的讀書心態都好大影響.

第四就係師資喇...

第五就係老師願唔願意同家長溝通. 呢樣都好緊要. 有時真係唔知小朋友係學校係點. 無論學習方面, 與其他小朋友相處方面, 做家長的都好想知. 如老師能主動與家長保持聯繫就最好了. 所以有家教會也不錯呀.

宜家我都頭痛緊, 因為符合呢d條件嘅學校真係唔多.
‹ 上一主題|下一主題