用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 選擇幼稚園請先考慮....
go

選擇幼稚園請先考慮.... [複製鏈接]

在替自己小朋友選擇幼稚園都好頭痛架.....係咪一定名校, 學費貴, 課程深.....就係對小朋友好呢 ?

我地替小朋友擇幼稚園時, 要記住他/她只得兩歲到.  讀幼稚園時 only 3-5歲, 有些可能年齡更細.
這個年齡組別的小朋友懂得甚麼?
答案 : 好奇心, 遊戲中學習......
這些年齡組別的小朋友需要甚冷?
答案 : 充足睡眠, 足夠營養, 父母關懷....

一些所為名校的幼稚園, 為了充足家長的要求, 小小年紀就要他們學同寫一些又深又多筆劃的字, 他們真得吸收嗎 ?

個人經驗:
* 應選擇近居所的幼稚園, 小朋友唔駛一早要起身, 不用舟車勞動, 尤其打風落雨, 小朋友濕身機會減低.
* 活動教學式

因為佢地由小學階段會開始漫長的學習過程, 等佢有個開開心心的學前教育, 小朋友就唔會一開始就怕讀書啦.

以我為例, 因為我無請工人, 囡囡係請全日幼兒園, 係2-6歲都返得好開心 (不過朝早返學都有喊少少).  小學派左去沙田一間傳統小學, 不過係下午校, 小一至小三都考全班一至三名內.  依家小四考左去九龍塘官小.  所以唔係一定要讀名校幼稚園先可以讀到好小學.

間間幼稚園都各有各好, 不過愉快學習係最重要.

[ 本文章最後由 Tammy 於 08-5-22 10:07 編輯 ]
   1    0    0    0

同意, 小朋友係幼稚園階段我最重視ge係:

食得好, 睡得好, 同埋玩得好!!

原文章由 Tammy 於 08-5-21 17:11 發表
在替自己小朋友選擇幼稚園都好頭痛架.....係咪一定名校, 學費貴, 課程深.....就係對小朋友好呢 ?

我地替小朋友擇佢時, 要記住他/她只得兩歲到.  讀幼稚園時 only 3-5歲, 有些可能年齡更細.
這個年齡組別的小朋 ...

我非常同意你的講法, 所謂的名校令一些家長以為小朋友就可以讀得好, 他們有否想到小小朋友要一早起床, 蒙著眼仔坐校巴多幸苦呢? 我個人都會選擇就近的幼稚園, 最緊要係小朋友返得開心, 老師有愛心, 小朋友自然會喜歡返學讀書啦

me too!!!

我和tammy 的想法一樣. 如果小朋在這個2-5歲的時候已經感受到讀書的pressure .未來慢長的小學和中學怎樣過? 希望他們都能開心笑上學去.

katman

非常同意你的講法等佢有個開開心心的學前教育

我雖然係兩位小朋友的媽媽, 不過, 選擇學校都係什麼都不憧. 我常常聽到人家說好學校, 我都不知道及明白什麼叫做好學校. 見你們的發表, 我深感同意. 多謝你!!

原文章由 cyn.cyn 於 08-5-22 12:57 發表
我非常同意你的講法, 所謂的名校令一些家長以為小朋友就可以讀得好, 他們有否想到小小朋友要一早起床, 蒙著眼仔坐校巴多幸苦呢? 我個人都會選擇就近的幼稚園, 最緊要係小朋友返得開心, 老師有愛心, 小朋 ...

我第一次做人媽媽,我個仔只得10個月大, 如果想讀N1就話現在就要報名啦 ,我覺得好大壓力,好怕選擇錯誤, 有些人話一定要讀N1, 有些人話唔好太細 , 睇完妳們的發表我都好同意妳們的見解,謝謝妳們的分享.

Agreed.

原文章由 katman 於 08-5-23 11:47 發表
我和tammy 的想法一樣. 如果小朋在這個2-5歲的時候已經感受到讀書的pressure .未來慢長的小學和中學怎樣過? 希望他們都能開心笑上學去.

katman

同意...........

我地替小朋友擇幼稚園時, 要記住他/她只得兩歲到.  讀幼稚園時 only 3-5歲, 有些可能年齡更細.

hi,

Agreed.

我小兒都是在屋村的幼稚園就讀, 如佢有興趣可以比佢去讀興趣班, so far佢都好開心. 玩時要開心, 做功課時都好enjoy.

原文章由 yingying 於 08-6-4 23:23 發表
我第一次做人媽媽,我個仔只得10個月大, 如果想讀N1就話現在就要報名啦 ,我覺得好大壓力,好怕選擇錯誤, 有些人話一定要讀N1, 有些人話唔好太細 , 睇完妳們的發表我都好同意妳們的 ...

我都係第一次做人媽媽,不過我BB十一個月大~~!!我都好怕選錯,但我會問綱上D媽咪意見~~自己唔洗咁煩~~!! 佢地話N1您鍾意可俾佢讀,唔讀都得~~但我BB就要讀~~因我BB有時怕人又唔同人玩~~~比佢讀得佢同多D朋友仔玩~~!!!

我住個到得3-5間幼稚園擇~有D會有BB班上但要兩year old先讀得~~幼稚園三year old先可讀~~~我BB現在十一個月大,我找了全部更問了全部幼稚園何時要報名(只係筌灣區)>>>只要BB讀得HAPPY同喜歡返SHOOL我便HAPPY~~~~
我媽咪話:個仔係聰明嘅讀那間SHOOL都會聰明~~~迫都迫唔到~~!!!

Hi 玉群,

我老公常常同我講的話同你媽咪一樣, 所以我都是找家附近的幼稚園給小兒.

原文章由 tweetybird3 於 08-6-5 16:27 發表
我係一個非常煩惱既媽咪...
囡囡06年3月出世, 下年應該讀k1啦, 但...連住屋地點(連邊區)都未選定, 真係唔知點幫囡囡揀幼稚園好...
各位媽媽有乜高見???指敎下我呀!!! ...

你本身住係那兒?為何會住屋地方未選定呢?

好多所謂的 N1 係 playgroup, 比小朋友返一兩個鐘,等佢地早些諦應學校生活,如果屋企附近有,學費又唔貴,可以比佢地上上

原文章由 yingying 於 08-6-4 23:23 發表
我第一次做人媽媽,我個仔只得10個月大, 如果想讀N1就話現在就要報名啦 ,我覺得好大壓力,好怕選擇錯誤, 有些人話一定要讀N1, 有些人話唔好太細 , 睇完妳們的發表我都好同意妳們的 ...

同意你所講: 遊戲中學習. 小朋友要充足睡眠, 足夠營養, 父母關懷, 開心學習...等

但我想講一講我對名校的看法, 並不是名校就是學習深, 寫字多. 有些名校的確係好學校, 也會要活動教學, 而且有方法, 有系統的教學, 令小朋友容易吸收. 所以不要一次過話名校就等同辛苦的學校. 當然選擇學校, 就不贊同單從名氣而選校啦!

醒目開學勳章

原文章由 Venuscheng 於 08-6-11 10:38 發表

同意你所講: 遊戲中學習. 小朋友要充足睡眠, 足夠營養, 父母關懷, 開心學習...等

但我想講一講我對名校的看法, 並不是名校就是學習深, 寫字多. 有些名校的確係好學校, 也會要活動教學, 而且有方法, 有系統的教學, ...

極之同意.  名校不等於深和功課多.
會出名, 係有佢既個人之處, e.g. teaching aproach, 教師的質素等等...  好多野的配合.
‹ 上一主題|下一主題