用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 番禺會所華仁小學 是"強求", 還是 "曾取"?
go

是"強求", 還是 "曾取"? [複製鏈接]

大家好!

請大家同我分柝我的困繞, 阿仔從K1入學到現在, 我都心儀華仁小學, 所以也不斷留意BK家長們的forum, 到今年他已是K3 student, 面對選學校的問題, 第一回合, 當然無我阿仔份, (因為無宗教和第二名仔無分等...) 總之我不斷寫信比錢校長, 搵盡人力幫助, 但到現在5月尾了, 距離第二回合公佈只得二個多星期, 但心中特然有種說不出的困繞, 我現在是"強求", 還是 "曾取"? 好矛盾!

身為一個mama, 當然要為子女舖路, 特別是幼年時期, 上到中學就靠自己了. 但只怕這是我一相情願, 其實直資小學己收了阿仔, 而自己當日又放棄了統一派位的權利. 心知機會小, 但不斷努力只是希望有留班位可作補上, 日子越來越近, 心中確實不是味道, 好多人同我講 : "天父自有安排, 會找到合適的學校比阿仔" 但我現在不斷寫叩門信, 是否不對呢? "曾取" 後如果先知不適合阿仔, 係咪"強求", 逆天意呢!  唔努力"曾取"又好似未盡力咁! 總之好煩惱!

Thank you for your sharing and advise.
TTJTmama
   0    0    0    0

TTJT mama

其實盡了自己努力去爭取,問心無愧便無需強求。學識放鬆,不要給自己太大壓力,這樣對你及小朋友都有益處。就算入了名校並不代表他日後的路會易行,可能他要面對的還多,最重要教育他做人的道理,不但學術性,德育及價值觀都很重要,不容忽視。

TTJTmama,

我亦都曾經有過妳這樣的爭扎.
只不過我阿仔,出年(9/09)至要選校,但就已經為此事一度失眠好幾晚了.
曾經向有子女就讀名校的家長們訴過心聲,有的跟得上的(過程都好辛苦架)當然話值得.有的跟吾上的,就話後悔到不得了.對孩子自信及親子關係都損害嚴重.尤其係獨子獨女的父母,更認為不值得.
所以,既然已為孩子們盡過力,"爭取"過,就順其自然好了!即使上天給與孩子這機會,也得看他們自己的造化.如果發現他們讀得不開心,就不要過份地"強求"落去喇!

我們一班有著同齡兒女的媽媽,有時都會為選校的事交換意見心得.發現那些什麼選校天書,都很廢話.專向人介紹什麼"10大名校","各區熱門心水學校"....鬼吾知咩!就是不看天書,道聽途說都知曉啦!鬼要你來介紹.
倒不如,介紹一些名氣稍遜,但鼓勵創意思維,或真的以"求學不是求分數"的辦學理念來教育學生的學校嘛.例如"10大教出開心兒學校"之類的,給不同家長/孩子,有更多選擇嘛.

[ 本文章最後由 妙mill 於 08-6-7 12:33 編輯 ]

Dear 妙mill,

Thank you for your respond, 我現在心景好平靜, 要做的, 可做的, 以全部做足, 現在等机原和運氣!

Cheers,
TTJTmama
原文章由 妙mill 於 08-6-7 12:30 發表
TTJTmama,

我亦都曾經有過妳這樣的爭扎.
只不過我阿仔,出年(9/09)至要選校,但就已經為此事一度失眠好幾晚了.
曾經向有子女就讀名校的家長們訴過心聲,有的跟得上的(過程都好辛苦架)當然話值得.有的跟吾上的,就話後悔 ...

TTJTmama,

有點八卦,阿仔派位結果滿意嘛?

Dear  mill,

阿仔沒有派位結果, 因為一早已入咗直資小學, 比埋留位費, 但心儀Wah Yan, 所以不斷努力叩門! 現在仍在等運!

TTJTmama
原文章由 妙mill 於 08-6-13 23:42 發表
TTJTmama,

有點八卦,阿仔派位結果滿意嘛?

Wah Yan 真係勝過 Paul Boy ? 那一方面 ?

[quote]原文章由 TTJTMaMa 於 08-6-16 10:01 發表
Dear TTJTmama,

Wah Yan 真係勝過 Paul Boy ? 那一方面 ? 何以見得 ? 是否中學成績會優勝過 Paul Boy ?

Dear Leechi,

St Paul Boy and Wah Yan 都是好學校, level & Standard 差不多, St Paul Boy 可能English standard 深少少, 有傳話佢本reader是P.3程度!

心儀Wah Yan is the location better than St. Paul Boy, nearby my home, half day school etc....

原文章由 Leechi 於 08-6-16 13:00 發表
[quote]原文章由 TTJTMaMa 於 08-6-16 10:01 發表
Dear TTJTmama,

Wah Yan 真係勝過 Paul Boy ? 那一方面 ? 何以見得 ? 是否中學成績會優勝過 Paul Boy ? ...

老實講, 簡華小係希望第時無手尾跟直上華中,之後又可以係全英文上堂, 係咪?
想當年我老媽子就係咁想法...
其實我都唔知華小係唔係真係比其他好.
but 當我係華中時見到每一年上黎係f1仔which fm 華小, 睇得出真係一蟹不如一蟹.
舊時常89-90年, 直上華中得116 個位, 4 班p6 有16x 人, 上得去全部都係band 1,2果班, 真係個個都有番咁上下既standard,
今年年頭番華中搵番d呀sir 吹水, 都話依家華小直昇上黎果班係越來越差, 當然頭 40-60名果d 有番咁上下, but 其他真係好失禮lor.
‹ 上一主題|下一主題