用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 可否分享你地小朋友學游水要學幾耐(自由式/蛙式) ...
go

可否分享你地小朋友學游水要學幾耐(自由式/蛙式) [複製鏈接]

見好多家長分享,學游水學幾個course先係「唔怕水」、「識踢水」、「識水中閉氣」,請問一般要幾耐架﹖我以為三個月就會識(一種式),以前我地都係咁,點解而家好似要咁耐﹖
   0    0    0    0

我個小朋友五歲時跟康文署學了十堂,便能夠在成人池游25米了。我覺得除了學之外,你要給小朋友時間去練習。當年我早一小時自費入場,遲一小時走,一星期上三堂。兩個course便捷泳和蛙泳都懂了(當然,姿勢不是很好啦!)。

原文章由 Xenc 於 08-5-21 14:29 發表
見好多家長分享,學游水學幾個course先係「唔怕水」、「識踢水」、「識水中閉氣」,請問一般要幾耐架﹖我以為三個月就會識(一種式),以前我地都係咁,點解而家好似要咁耐﹖ ...

初學千其唔好一星期一堂咁少,因要適應水感,學得愈密會愈快上手,例如一星期最少三堂,通常一個暑假,學識一種泳式游到25米,絕對不難。(當然,極畏水者例外啦!)

回覆 #2 april28 的文章

我可以同妳分享我小小既經驗…
我囡囡第一次學既時候…個教練話我囡囡好怕水…咁既情況好難學得識….咁我就索性同囡囡換個第二個教練學….到第一次上堂睇到囡囡跟教練落咗水…開頭仲有d驚….我見上咗一陣…見到囡囡同個教練學得幾開心…到上完堂之後…我問囡囡學得開唔開心….佢話開心咁就學到依家啦…
我囡囡依家已經學咗四式….之前仲參加咗學校水運會…仲比佢拎咗個第三…

林太,你意思係,個教練能唔能夠stimulate小朋友興趣係好重要﹖
恭喜你,你囡囡好叻!四式!勁呀!

april28,多謝你既提點,我亦覺得堂與堂之間個人既練習好重要,但一星期三堂,似乎afford唔起( ),我家小子只可將勤補錢。

君媽,你小朋友好有毅力,無side媽咪錢,前後都加鐘練習,真係一分耕耘一分收穫,希望我仔都可以咁勤力就好。

各位,
我而家同佢響屋企做定練習,要求佢每次洗頭都照頭淋,沖涼就會練習將頭放入水中閉氣3秒(咁大把),我見佢都好肯努力,所以呢個summer會安排教練教佢,我同佢講,佢只有三個月時間,一次機會,學唔識,就只有買個水泡比佢過世

[ 本文章最後由 Xenc 於 08-5-22 12:52 編輯 ]

其實初學游水,毋需一對一學,因為一來費用昂貴,難於負擔,更重要的是無其他小朋友stimulate, 容易失去學習興趣和動力,反而三、四個一組學,有得互相推動、鞭策,效果應該會仲好。到真係學識咗,至少游到25米,想執泳姿先揾一對一都未遲。

可否給我第二個教練聯絡電話給我, 收費貴唔貴呀?
原文章由 mrs_lam523 於 08-5-21 23:34 發表
我可以同妳分享我小小既經驗…
我囡囡第一次學既時候…個教練話我囡囡好怕水…咁既情況好難學得識….咁我就索性同囡囡換個第二個教練學….到第一次上堂睇到囡囡跟教練落咗水…開頭仲有d驚….我見上咗一陣…見到囡囡 ...

原文章由 april28 於 08-5-21 21:22 發表
初學千其唔好一星期一堂咁少,因要適應水感,學得愈密會愈快上手,例如一星期最少三堂,通常一個暑假,學識一種泳式游到25米,絕對不難。(當然,極畏水者例外啦!) ...

蛙泳3日, 自己教
‹ 上一主題|下一主題